Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013


Έχω φτιάξει δυο-τρεις συνταγές για σκαλτσούνια, αλλά αυτή που σας γράφω είναι η καλύτερη. Τα φτιάχνει η Ελένη στο φούρνο της (στη γειτονιά μου)  κάθε Σαρακοστή, και την παρακάλεσα να μου δώσει τη συνταγή για να τη μοιραστώ μαζί σας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσουν. Εγώ τα έφτιαξα πέρυσι και  ήταν τέλεια!!!

Τα υλικά μας:

Για τη ζύμη

  1. 400 γρ. σπορέλαιο
  2. 100 γρ. νερό
  3. 1 και 1/2 αλεύρι μαλακό (όσο πάρει)
  4. 450 γρ. ζάχαρη
  5. 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  6. 1/2 κουταλάκι σόδα
  7. 1/2 κουταλάκι αμμωνία
  8. 1 μικρό κουτί χυμό amita
  9. 1 σφηνάκι  ούζο
  10. 1 σφηνάκι κονιάκ
  11. 1/2 κουταλάκι κανέλα τριμμένη

Γέμιση
  1. 1 βαζάκι μαρμελάδα βερύκοκο
  2. 2 κουτιά κόντιτα (έτοιμα ψιλοκομμένα αποξηραμένα γλυκά φρούτα)
  3. 2 κουταλιές μέλι
  4. 1/2 κούπα καρύδι χοντροκομμένο (προαιρετικά)

Πως φτιάχνουμε τα σκαλτσουνάκια:

Ζύμη: Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το σπορέλαιο με τη ζάχαρη, περίπου 15΄-30. Διαλύω τη σόδα στο κονιάκ. Ρίχνω ΄μέσα στο μπολ, όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός το αλεύρι) και ανακατεύω συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια το αλεύρι (κοσκινισμένο και ανακατεμένο με το μπέικιν) τμηματικά κι όταν πήξει πλάθω με το χέρι. Η ζύμη δεν θέλει ζύμωμα. Φέρνουμε τη ζύμη από έξω προς τα μέσα, ώσπου να γίνει μαλακή, τόσο, όσο να μην κολλά στα χέρια μας. Την αφήνουμε να σταθεί 30΄σκεπασμένη με μεμβράνη.
Γέμιση: Ανακατεύω σε ένα μπολ όλα τα υλικά πολύ καλά. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο κοπανισμένο καρύδι. Προσέχουμε η γέμιση να μην είναι αραιή, γι αυτό στην αρχή ρίχνουμε στο μπολ τη μισή μαρμελάδα, ανακατώνουμε όλα τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε όση μαρμελάδα χρειάζεται.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και με τον πλάστη ανοίγουμε χοντρά φύλλα. Με μια μεγάλη κούπα, ή μπολ παγωτού πιέζουμε αριστερά δεξιά το στόμιο πάνω στο φύλλο και βγάζουμε στρογγυλά φυλλαράκια. Με ένα κουταλάκι τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης από το υλικό της γέμισης και το κλείνουμε μισοφέγγαρο, πιέζοντας με τα δάχτυλα τις άκρες να κολλήσουν.
Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε, λίγο αραιά μεταξύ τους τα σκαλτσουνάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄-30΄. Όταν ροδίσουν ελαφρά, έχουν ψηθεί και τα βγάζουμε από το φούρνο.



ENGLISH


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές