Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Μια διαφορετική τάρτα!!!









Πολύ καλή συνταγή η τάρτα Τατέν, η οποία πήρε το όνομα της από τις Γαλλίδες αδελφές Tatin που διατηρούσαν πανδοχείο στα τέλη του 19 αιώνα. Βγήκε τυχαία από κάποιο ελαφρύ κάψιμο των μήλων στο φούρνο, αλλά οι πελάτες ενθουσιάστηκαν, οπότε την καθιέρωσαν . 
Είναι εύκολη και απολαυστική!!! Στην πρώτη εικόνα τα μήλα δεν είναι απλωμένα σε φέτες. Έβαλα το βούτυρο και έκαψε λίγο, σε μεγάλη κατσαρόλα, έριξα τα μήλα τα άφησα λίγο να ροδίσουν , τα γύρισα από την άλλη πλευρά, να ρόδίσουν και μετά έριξα τη ζάχαρη, χαμήλωσα τη θερμοκρασία και με σκεπασμένη κατσαρόλα τα άφησα να σιγοβράζουν μισή ώρα ανακατεύοντας 2-3 φορές με ξύλινη κουτάλα. Τα μήλα λυώνουν κι έτσι απλώνονται σε κομματάκια. Μετά τα άπλωσα πάνω στη ζάχαρη και στο βούτυρο που είχα απλώσει στη φόρμα και μετά επάνω έβαλα τη ζύμη και ακολούθησα τη διαδικασία όπως τις άλλες. Αυτός ο τρόπος παρασκευής των μήλων άρεσε σε όλους μας. 
Την έφτιαξα την πρώτη φορά με μήλα γκόλντεν όπως λέει η συνταγή, αλλά είχαν μια πολύ ελαφριά ξινίλα, γι αυτό την επόμενη φορά την έφτιαξα με τα ημίγλυκα Τζόνα. Επίσης βρήκα χθεςστο Internet σε μια Αγγλική εκπομπή που κάνει διαγωνισμό σε ζύμες γλυκές, μια Αγγλίδα να ρίχνει ζεστή  κρέμα καραμέλας, πάνω στα μήλα, την ώρα που βγάζουμε την ψημένη τάρτα από το φούρνο. Την επόμενη φορά που θα φτιάξω την τάρτα θα την βάλω οπωσδήποτε. Θα σας την περιγράψω στο τέλος.


Τα υλικά μας:

Για φόρμα τάρτας 28 εκ.
Για τη ζύμη:
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Για τα μήλα:
  • 6 μήλα γκόλντεν ή γλυκά μήλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. βούτυρο

Πως φτιάχνουμε τη τάρτα:

Ζύμη: Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε το αλάτι50 γρ. ζάχαρη, 100 γρ. βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το αλεύρι τρίμματα. Στη συνέχεια ρίχνουμε  το αυγό χτυπημένο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα δάχτυλα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές νερό.  Ανακατεύουμε  απαλά με τις άκρες των δαχτύλων να γίνει μια ζύμη μαλακή τόσο, όσο να μην κολλά στα δάχτυλα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την πατάμε με την παλάμη να πλατύνει λίγο, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε  να ξεκουραστεί για 45 λεπτά στο ψυγείο. 
Συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη  με τον πλάστη σε  φύλλο και σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερο από την  η ταρτιέρα μας. 
Προσοχή: Καλό είναι η ταρτιέρα να είναι αντικολλητική, γιατί η γυάλινη μπορεί να σπάσει όταν θα ψήνουμε τη ζάχαρη στο μάτι της κουζίνας.
Τα μήλα: Πρώτος τρόπος.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 6  φέτες ανάλογα με το μέγεθός τους. Παίρνουμε την φόρμα τάρτας   και την πασπαλίζουμε με την  ζάχαρη. Τοποθετούμε τη φόρμα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει ένα σχετικά σκούρο ξανθό χρώμα, ανακινώντας κυκλικά τη φόρμα για να ανακατευτεί. Ρίχνουμε μετά το βούτυρο σε κομματάκια και μόλις λιώσει αποσύρουμε τη φόρμα από τη φωτιά.
Τοποθετούμε τα μήλα κυκλικά στον πάτο της φόρμας, έτσι που να μισοσκεπάζει λίγο το ένα το άλλο, αρχίζοντας από τα τοιχώματα της φόρμας και τελειώνοντας στο κέντρο. Όσα περισσέψουν τα ρίχνουμε απλωτά επάνω χωρίς να επαναλάβουμε τον πρώτο τρόπο. 
Σκεπάζουμε τα μήλα με τη ζύμη και γυρίζουμε το τελείωμα μέσα στη φόρμα. Ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο για να φεύγουν οι υδρατμοί από τα μήλα και τρυπάμε σε μερικά σημεία τη ζύμη με το πιρούνι. Ψήνουμε την τάρτα περίπου 45 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 15 περίπου λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Ακουμπάμε επάνω στη φόρμα την πιατέλα σερβιρίσματος και αναποδογυρίζουμε απότομα την τάρτα. Τη σερβίρουμε ζεστή. Αν έχει κρυώσει την ώρα που θα την φάμε, τη ζεσταίνουμε για 10΄σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο. Συνοδεύεται και με παγωτό βανίλια ή άγλυκη σαντιγί.
Δεύτερο τρόπος.
Τη ζύμη την φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς να προθερμανθεί. Στη φόρμα τάρτας τοποθετούμε  το βούτυρο και τη βάζουμε 2 λεπτά στο φούρνο να μαλακώσει το βούτυρο. Τη βγάζουμε από το φούρνο κουνάμε κυκλικά να απλωθεί το βούτυρο και πασπαλίζουμε με όλη τη ζάχαρη. Επάνω τοποθετούμε τα μήλα όπως περιγράψαμε στον πρώτο τρόπο. Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνουμε για 30΄. Βγάζουμε τα μήλα από το φούρνο, απλώνουμε επάνω τη ζύμη, όπως στον πρώτο τρόπο. Ξαναβάζουμε την τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε για 25΄. Στη συνέχεια ακολουθούμε τα ίδια βήματα.

Το καραμέλωμα της Αγγλίδας. Σε  ένα κατσαρολάκι βάζουμε 140 γρ. ζάχαρη, 30 ml νερό και 20 γρ. γλυκόζη και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση το μείγμα καραμέλας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να καραμελώσει και να σκουρύνει, ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης. Δεν αφήνουμε να πήξει πολύ και να γίνει συμπαγής καραμέλα. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και περιλούζουμε τα μήλα της τάρτας.

                                                      
           stock photo : Red apples on apple tree branch

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές