Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012


Το χοιρινό με μέλι είναι μια φανταστική συνταγή, γεμάτη γεύση και αρώματα.
Συνηθίζουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και όχι μόνο, να μαγειρεύουμε συχνά χοιρινό. Βρήκα αυτή την ιδιαίτερη συνταγή και ενθουσιάστηκα. Θα εντυπωσιάσει σίγουρα σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Τα υλικά μας:


  • 1 1/2 κιλό χοιρινό άκοπο από τις μπριζόλες
  • 5 κουταλιές αραβοσιτέλαιο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια
  • 4-5 φυλλαράκια φασκόμηλο
  • 2 κουταλιές θυμάρι
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε στρογγυλές φέτες
  • 2 κουταλιές μαϊντανό
  • 2 κουταλιές άνηθο
  • 1 κλαράκι μικρό δενδρολίβανο
  • 2 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές μέλι
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πως μαγειρεύουμε το χοιρινό:


Ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα το κρέας για να μαριναριστεί.
Το χαράζουμε σε διάφορα σημεία με μυτερό μαχαίρι και μπήγουμε τα κομμάτια του σκόρδου. Τρίβουμε με τις παλάμες μας τα φύλλα του φασκόμηλου και τα αλατοπιπερώνουμε. Χαράσσουμε  το κρέας σε διάφορα μέρη και μπήγουμε το τριμμένο φασκόμηλο.
Τρίβουμε το κρέας με το αλάτι και το θυμάρι, να πάει παντού, το τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να μείνει μέχρι την επομένη μέρα. Το βγάζουμε από το ψυγείο, το σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για κανένα τέταρτο.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει σοτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα αρωματικά χόρτα και τα σοτάρουμε για 4 περίπου λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Γυρίζουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος ή στην κλασική γάστρα που σφραγίζει καλά το καπάκι του και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο. Ψήνουμε το χοιρινό για 1 1/2 ώρα, γυρίζοντας το 2-3 φορές για να πάρει όλο, από τις μυρωδιές της σάλτσας του. 
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και ρίχνουμε λίγο πιπέρι στο κρέας. Ρίχνουμε στη γάστρα 1 ποτήρι νερό και ανακατεύουμε παντού γύρω από το κρέας, με ξύλινο κουτάλι.  Βάζουμε τη γάστρα σε εστία της κουζίνας και βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια θερμοκρασία, για 15 περίπου λεπτά. Αν μας βγει νερουλή, ρίχνουμε 1 κουταλιά κορν φλάουρ σε 1/4 ποτηράκι νερό, το ανακατώνουμε και το ρίχνουμε στη σάλτσα μας και αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας. 
Βάζουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και τη διατηρούμε ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
Τοποθετούμε το χοιρινό σε σχάρα ή ξέβαθο ταψάκι. Διαλύουμε το μέλι με το ξύδι και με ένα πινέλο αλείφουμε όλο το ψητό. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Ψήνουμε το χοιρινό 20 περίπου λεπτά, ώσπου να καραμελώσει, αλείφοντας το συχνά με το πινέλο. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε περίπου μισή ώρα να κρυώσει για να κόβονται εύκολα σε φέτες οι μερίδες. Το σερβίρουμε με τη σάλτσα του.


                                                               

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές