Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012                       

        Οι φλούδες από περγαμόντο και από νεράντζι γίνονται υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Είναι τα μόνα που είναι λίγο μπελαλίδικα, γιατί περνάμε μία μία τις φλούδες σε κλωστή. Αξίζει όμως τον κόπο να φτιάξουμε αυτά τα γλυκά, γιατί η γεύση τους και το άρωμά τους είναι μοναδικά. Επειδή οι φλούδες δεν βγάζουν καθόλου δικά τους υγρά, βάζουμε αρκετό νερό για το σιρόπι. Όταν βάλουμε το γλυκό σε βάζα, για να μη μας χαλάσει μελλοντικά, θα πρέπει το σιρόπι να καλύπτει τις φλούδες.

Τα υλικά μας:

  • 1 κιλό φλούδες περγαμόντο
  • 7 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 7 ποτήρια νερό
  • 2 κουταλιές γλυκόζη ή μισό μεγάλο λεμόνι

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

        Διαλέγουμε νεράντζια με καθαρό ζωηρό χρώμα, τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε και  ξύνουμε τη φλούδα τους πολύ ελαφρά με τον τρίφτη. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό για καμιά ώρα, για να βγει εύκολα η φλούδα τους. Με μαχαίρι χαράσσουμε κάθετα σε φέτες (περίπου 4, ανάλογα με το μέγεθος του νεραντζιού) και τις βγάζουμε από την ψίχα του. Τις φλούδες τις περνάμε σε χοντρή κλωστή σαν κομπολόγια: Δηλαδή περνάμε την κλωστή σε βελόνα χοντρή και στο άλλο άκρο δένουμε μια οδοντογλυφίδα. Τυλίγουμε τις φέτες σε κύλινδρο, ένα ένα και τα περνάμε στην κλωστή, τρυπώντας με τη βελόνα έτσι που να μην ανοίγουν οι κύλινδροι.
Αφού περάσουμε περίπου 20 κομμάτια, δένουμε πάλι μια οδοντογλυφίδα. Αρχίζουμε την ίδια διαδικασία με νέα κλωστή ωσότου τελειώσουν όλα.

  Ζυγίζουμε τις φλούδες πριν τις βάλουμε στο νερό για να ξέρουμε πόση ζάχαρη και πόσα ποτήρια νερό θα βάλουμε.      
        Τις βάζουμε να βράσουν  σε μεγάλη κατσαρόλα ωσότου μαλακώσουνΑνάλογα με το πόσο σκληρές είναι φλούδες τις βράζουμε σε άφθονο νερό περίπου 15-20 λεπτά. Είναι σημαντικό να είναι καλά βρασμένες οι φλούδες. Προσοχή: Όχι παραβρασμένες γιατί μετά διαλύονται.  Καλό είναι μετά τα 15 λεπτά βράσιμο να τρυπάμε κάθε τόσο με μια οδοντογλυφίδα για να ελέγξουμε πόσο μαλακές τις θέλουμε. 
        Τις βγάζουμε από τη φωτιά, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε άφθονο κρύο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, αλλάζοντας το 5-6 φορές μέσα σε ένα 24ωρο, για να ξεπικρίσουν και μετά δένουμε το γλυκό. Τις δοκιμάζουμε γιατί θέλουμε να έχουν τελείως ξεπικρίσει!!!
        Την επόμενη μέρα τις σουρώνουμε και τις απλώνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν.
Παλαιότερα ζύγιζα τις φλούδες και έριχνα την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Όμως δεν μου έβγαινε αρκετό σιρόπι ώστε να καλύπτει όλο το γλυκό στο βάζο. Πειραματίστηκα και κατέληξα ότι στο 1 κιλό φλούδες χρειάζεται 7 ποτήρια νερό και 7 ποτήρια ζάχαρη. Έτσι το σιρόπι μου δένει όπως πρέπει  και είναι μπόλικο να καλύψει στο βάζο και το γλυκό.

        Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να πάρει μερικές βράσεις (Από τη στιγμή που θα έχει λιώσει η ζάχαρη και θα αρχίσει το κανονικό βράσιμο μετράμε περίπου 10 λεπτά) και στη συνέχεια ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν 8-10 λεπτά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια λεκάνη και συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει καλά. Ρίχνουμε πάλι τις φλούδες στο σιρόπι και προσέχουμε να δέσει το τελικό σιρόπι.

Πατήστε: Δέστε στη συνταγή πορτοκάλι μοσχομυριστό.  Πως δένουμε το σιρόπι.
Πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Αν δεν έχουμε γλυκόζη ρίχνουμε το χυμό από μισό λεμόνι. Όταν κρυώσει αρκετά, βάζουμε το γλυκό μας σε καθαρά βάζα.Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές