Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Η μαμά Χρύσα προτείνει το γευστικότερο χαλβά!!!!!








Χαλβάς: παραδοσιακός, πεντανόστιμος, απολαυστικός και σαρακοστιανός. Δεν υπάρχει νοικοκυρά που να μην έχει φτιάξει μια φορά στη ζωή της, αυτό το υπέροχο γλυκάκι, που ποτέ δεν το χορταίνεις. Ας δοκιμάσουμε αυτή τη συνταγή με σταφίδες, κουκουνάρια και καρύδια που είναι τέλεια. Αν δεν έχουμε κάποιο από τους ξηρούς καρπούς δεν πειράζει. Τη συνταγή αυτή τη βρήκα να ρίχνουμε και 1/2 κούπα μέλι. Την πρώτη φορά που έριξα, μου βγήκε ο χαλβάς λίγο "λασπωτός" και βαρύς για το στομάχι. Την επόμενη φορά δεν έριξα μέλι και πρόσθεσα παραπάνω ζάχαρη και ήταν καταπληκτικός. Έκτοτε τον φτιάχνω χωρίς μέλι. Εκείνο όμως που τον κάνει μοναδικό είναι το καβουρδισμένο σουσάμι που συνιστώ να μην παραλείψετε.

Τα υλικά για τον χαλβά μας:

  • 1 κούπα καλό λάδι (1/2 λάδι και 1/2 σπορέλαιο)
  • 2 κούπες σιμιγδάλι (1και 1/2 χοντρό και 1/2 κούπας ψιλό)
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 100 γρ, καρύδια χοντροκοπανισμένα  
  • 100 γρ, σταφίδες μαύρες πλυμένες και καθαρισμένες
  • 50 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα ελαφρά στο τηγάνι
  • 3-4 ξυλάκια κανέλας
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 2 φετούλες λεμόνι
  • 1 κουταλίτσα κανέλα
  • 2 κουταλιές σουσάμι ελαφρά ψημένο

Πως φτιάχνουμε τον χαλβά μας:

Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν το νερό με την ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το λεμόνι για 2-3 λεπτά, από την στιγμή που θα πάρει βράση. Βγάζουμε τα κανελογαρύφαλλα και το λεμόνι με τρυπητή σπάτουλα και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό πριν το τέλος.





Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να ζεστάνει το λάδι σε μέτρια θερμοκρασία. Ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα (προσοχή γιατί "αρπάζει" εύκολα).





 'Όταν ξανθίσει το σιμιγδάλι (το σκουραίνουμε όσο θέλουμε), ρίχνουμε το κουκουνάρι, τα καρύδια και τη σταφίδα ανακατεύοντας συνεχώς. Αμέσως μετά ρίχνουμε το σιρόπι λίγο λίγο ανακατεύοντας γρήγορα, με μεγάλη προσοχή να μην καούμε, γιατί το σιρόπι πετάγεται καυτό. Ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να "τραβήξει" το σιμιγδάλι το σιρόπι. Όταν το μείγμα κατά το ανακάτεμα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλα; σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Ένας άλλος τρόπος για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι έτοιμο, είναι να πάρουμε μείγμα με την κουτάλα και να την σηκώσουμε, αν δεν πέφτει από την κουτάλα μέσα στην κατσαρόλα, σημαίνει ότι το μείγμα μας έχει καβουρδιστεί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, για να τραβήξει την υγρασία. Αφήνουμε 5-10 λεπτά και μετά αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα.




Με τα δυο μας χέρια σηκώνουμε και χτυπάμε την φόρμα 2-3 φορές στον πάγκο για να καθίσει μέσα στη φόρμα καλά το υλικό. Μετά στρώνουμε με ένα κουτάλι ομοιόμορφα την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει.   Ξεφορμάρουμε τον χαλβά σε μεγάλη πιατέλα και τον πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη (προαιρετικά), λίγη κανέλα και το σουσάμι.Δεν τον κόβουμε, αν δεν περάσουν τουλάχιστον 30'.

Εναλλακτικά:  

Μπορούμε αντί σταφίδα, κουκουνάρια και καρύδια να βάλουμε μέσα καβουρντισμένο φιλέ  αμυγδάλου.
Παίρνουμε 150 γρ. φιλέ αμυγδάλου, το απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά. Τον ρίχνουμε στην ώρα του στο μείγμα του χαλβά και κρατάμε μια κουταλιά να πασπαλίσουμε στο τέλος το χαλβά.




Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές