Κυριακή 10 Ιουνίου 2012




Έχουμε συνηθίσει να τρώμε το κουνέλι ή τον λαγό στιφάδο. Όμως αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε και με άλλες γεύσεις. Το κουνέλι ή ο λαγός στη γάστρα με κάστανα και κοκκάρι (τα μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου) είναι μια καταπληκτική και εύκολη συνταγή. Η γάστρα σιγοψήνει το κρέας που "ρουφάει" τις μυρωδιές από τα υλικά που το συνοδεύουν και δεν επιτρέπει να φύγουν με τους υδρατμούς. Σπουδαίο ρόλο παίζει το μαρινάρισμα, γιατί το πάντρεμα με το κρασί, το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο είναι ο τέλειος συνδυασμός. Μην ξεχνάτε ότι στα λευκά κρέατα το φασκόμηλο ταιριάζει απόλυτα και δίνει μια ιδιαίτερη ζωντανή γεύση. Αρκεί να μην ρίξετε πολύ γιατί έχει αντίθετα αποτελέσματα. 3-4 φύλλα ξερά  αρκούν. Τα κάστανα επίσης είναι εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά από το στιφάδο. Αν δεν έχετε φυλάξει στην κατάψυξη (καθαρισμένα) από την εποχή που βγαίνουν άφθονα στην αγορά, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο σε κονσέρβα. Μην τα παραλείψετε όμως. Το κοκκάρι στην ανάγκη μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με δυο μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες.

Τα υλικά για το κουνέλι:

1 κουνέλι (1 1/2 κιλό περίπου)
15-20 κάστανα καθαρισμένα
15-20 τεμάχια κοκκάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά γλυκού πιπέρι μαύρο σε κόκκους
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
1/2 κούπα λάδι
1 κούπα ζωμό κρέατος (στην ανάγκη 1 κύβο διαλυμένο σε ζεστό νερό)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι νερού κρασί λευκό
1 κλαδί φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουταλιά ξερό
3 φύλλα ξερού φασκόμηλου 
1 κουταλιά θυμάρι

Πως μαγειρεύουμε το κουνέλι:

Πλένουμε το κουνέλι και αφαιρούμε τα εντόσθια, το κεφάλι και τις άκρες των ποδιών. Το κόβουμε σε μερίδες και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τρίβουμε μαζί το θυμάρι, το φασκόμηλο και το δενδρολίβανο και το πασπαλίζουμε παντού. Αλατοπιπερώνουμε και το περιχύνουμε με το κρασί. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο 3 ώρες. Βγάζουμε τα κομμάτια από τη μαρινάτα και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τα σοτάρουμε στο τηγάνι με το λάδι μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά. Ρίχνουμε το κρασί με τις μυρωδιές μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί. Βάζουμε όλο το υλικό από το τηγάνι στη γάστρα και προσθέτουμε τη δάφνη, τα κάστανα, το κοκκάρι, τους κόκκους του πιπεριού και το σκόρδο. Λιώνουμε τον πελτέ στην κούπα με το ζωμό και το ρίχνουμε μέσα. Κουνάμε τη γάστρα να ανακατωθούν τα υγρά. Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και σιγοψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 -60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι μαλακό το κρέας πριν το βγάλουμε από το φούρνο. Προσέχουμε επίσης να μην έχει πολλά υγρά. Πρέπει να μείνει με παχύρρευστη σάλτσα. Εμείς το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές. 




Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές