Τρίτη 12 Ιουνίου 2012


Όλοι ξέρουμε να φτιάχνουμε τους παραδοσιακούς κλασικούς κεφτέδες που μάθαμε από τη μητέρα μας. Σήμερα θα σας γράψω μια παραδοσιακή συνταγή που βρήκα γραμμένη στα τετράδια μου πριν λίγο καιρό. Όταν έφτιαξα τους "αλλιώτικους" αυτούς κεφτέδες έγιναν ανάρπαστοι από όλους. Το ρύζι που έχει μέσα η φέτα και το πανάρισμα τους κάνει μοναδικούς. Εγώ τους συνοδεύω με πουρέ. Επίσης φτιάχνω και σάλτσα ντομάτας όπως στους κοκκινιστούς κεφτέδες και ρίχνω μια κουταλιά πάνω στον πουρέ και μια κουταλιά πάνω στη μερίδα τα κεφτεδάκια. Η επιλογή βέβαια είναι στη φαντασία σας.

Τα υλικά για τους κεφτέδες μας:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 αυγά
  • 2/3 ποτήρι του νερού ρύζι (εγώ προτίμησα το κίτρινο)
  • 200 γρ, φέτα χοντροκομμένη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • 1/2 κούπας φρέσκο βασιλικό 
  • 1 κούπα αλεύρι
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • φρυγανιά τριμμένη (όσο πάρει)
  • αλάτι

Πως φτιάχνουμε τους κεφτέδες μας:

 Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στο multi (πολυκόφτη). Πλένουμε και καθαρίζουμε το μαϊντανό, το βασιλικό και τα κτυπάμε μαζί με το κρεμμύδι στο multi. Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό μέχρι να ψηθεί και μετά το στραγγίζουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε τον κιμά σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το μαϊντανό και το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το κύμινο, 1 αυγό και το ρύζι. Ζυμώνουμε καλά. Αν νοιώθουμε πως είναι πολύ αραιός, ρίχνουμε 1-2 κουταλιές φρυγανιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη φέτα κι ανακατεύουμε ελαφρά, να πάει παντού. Πλάθουμε τους κεφτέδες σε μέγεθος αυγού και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα. 
Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά. Βάζουμε σε ρηχό πιάτο  το αλεύρι και σε ένα άλλο την τριμμένη φρυγανιά. Παίρνουμε έναν ένα τους κεφτέδες στα χέρια μας τους κάνουμε πλακωτούς και τους περνάμε με τη σειρά και από τις δυο πλευρές, από το αλεύρι, το αυγό και τη φρυγανιά (καλό είναι για να μην μας διαλυθούν, όταν τοποθετήσουμε τον κεφτέ στο πιάτο με τη φρυγανιά να ρίξουμε επάνω του με κουτάλι φρυγανιά που παίρνουμε από τα πλάγια και τον πατάμε λίγο με το χέρι και μετά τον γυρίζουμε, κατόπιν τον παίρνουμε στα χέρια μας, του δίνουμε ωραίο σχήμα) και τους τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα που έχουμε πασπαλίσει με φρυγανιά.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μπόλικο λάδι, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο 4 1/2 με μέγιστη το 6 βαθμό και όταν κάψει, τοποθετούμε τους κεφτέδες. Τους γυρίζουμε όταν ροδίσουν από την άλλη πλευρά. Τους βγάλουμε με τρυπητή σπάτουλα προσεκτικά και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το λάδι. Όταν έχουμε τηγανίσει τους μισούς κεφτέδες, το λάδι, λόγω της φρυγανιάς θα έχει γίνει σκούρο με ξηρά υπολείμματα. Τότε βάζουμε ένα άλλο καθαρό τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε καθαρό λάδι κι όταν κάψει συνεχίζουμε το τηγάνισμα στους υπόλοιπους κεφτέδες.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές