Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Οι πατάτες ψητές στο φούρνο με κρέμα γάλακτος, είναι απλές, λιτές, νόστιμες με τέλεια εμφάνιση. Συνοδεύουν, ομορφαίνουν και νοστιμίζουν πιάτα με ψητά κρέατα, νουά σε φέτες ή ψητό κρέας κατσαρόλας. Ο γαμπρός μου ο σεφ σε ένα δείπνο στο σπίτι του μας τις σέρβιρε με μοσχάρι νουά , ήταν καταπληκτικές και φυσικά του ζήτησα τη συνταγή και την έφτιαξα στην πρώτη ευκαιρία.

Τα υλικά για τις πατάτες μας:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κύβο ζωμό κρέατος
  • αλάτι, πιπέρι

Πως φτιάχνουμε τις πατάτες:


Προτιμούμε πατάτες μικρές (όσο ένα μεγάλο μανταρίνι) τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε στρογγυλές φέτες λεπτές (πιο παχιές από αυτές για τσίπς). Απλώνουμε το βούτυρο στο πυρέξ. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε πλαγιαστές την μία σχεδόν μισή πάνω στην άλλη (σαν ντόμινο). Έχουμε βράσει 2 ποτήρια νερό με τον κύβο κρέατος,  τις περιλούζουμε με αυτό και τις ψήνουμε στους 250 βαθμούς έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες και πιούν τα υγρά τους (όχι τελείως στεγνές, να μείνουν με λίγο ζουμάκι). Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και απλώνουμε πάνω στις πατάτες την κρέμα γάλακτος. Το βάζουμε πάλι να ψηθεί για 5-6 λεπτά (δεν περιμένουμε να ροδίσει η κρέμα) και το βγάζουμε από το φούρνο. Όταν θα τις σερβίρουμε στο πιάτο,  βγάζουμε από το πυρέξ με μια σπάτουλα προσεκτικά την ποσότητα που θέλουμε, ώστε να μην χαλάσει η πλαγιαστή φόρμα τους.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές