Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η μαμά Χρύσα προτείνει:



        Τα μύδια ή οι γαρίδες με μακαρονάδα είναι ένα εύκολο και γρήγορο νηστίσιμο φαγητό και όχι μόνο. Όταν βλέπω τα μύδια στον ψαρά, ανοίγει η καρδιά μου. Μου θυμίζουν θάλασσα, παραλίες, βότσαλα και τα νησιά που έχω επισκεφτεί. Ψητά με σκορδάκι είναι ένας υπέροχος ουζομεζές. Συνήθως αγοράζω μύδια καθαρισμένα από τα κατεψυγμένα. Βέβαια τα φρέσκα είναι ασυγκρίτως καλύτερα, αλλά θέλουν χρόνο να τα καθαρίσεις και σήμερα οι εργαζόμενοι που να τον βρουν! Τα υλικά όμως που θα βάλουμε στα κατεψυγμένα καθαρισμένα μύδια ή γαρίδες (μπορούμε να βάλουμε και από τα δύο γιατί συνδυάζονται) θα έχουν ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.Εγώ προσθέτω και μια κουταλιά σούπας ζάχαρη.

Τα Υλικά μας:

  1. 500 γρ. μύδια ή γαρίδες καθαρισμένα
  2. 1/2 κούπας λάδι
  3. 1 κρεμμύδι τριμμένο
  4. 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  5. 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  6. 1 ποτηράκι κρασιού άσπρο κρασί ή 1/2 ποτηράκι κονιάκ
  7. 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
  8. 2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
  9. 1 κούπα αρακά (προαιρετικά)
  10. 1/2 κουταλιά αλάτι
  11. λίγο πιπέρι
  12. 1 κουταλιά ζάχαρη (προαιρετικά)
  13. 1/2 μακαρόνια ψιλά ή ρύζι για πιλάφι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:


        Αν βάλουμε αρακά, τον βράζουμε για 10 λεπτά σε κατσαρολάκι και μετά τον σουρώνουμε. Ο αρακάς νοστιμίζει πολύ το φαγητό.
Πλένουμε τα μύδια ή τις γαρίδες και τα στραγγίζουμε. Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι τα μύδια ή τις γαρίδες , το σκόρδο και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε το κονιάκ ή το κρασί, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε τον αρακά , τις ντομάτες, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι , πιπέρι και σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά. Πρέπει να μείνει με μια κανονική σάλτσα. Αν μας πιει νωρίτερα τα υγρά, προσθέστε λίγο κρασί ακόμη και όχι νερό.
        Βράζουμε τα μακαρόνια ή το ρύζι σε μπόλικο ελαφρά αλατισμένο νερό. Τα μακαρόνια θέλουν βράσιμο περίπου 8 λεπτά από την στιγμή που θα τα ρίξουμε στην κατσαρόλα. Για να μη μας κολλήσουν προσθέτουμε μισή κουταλίτσα λάδι. Τα σουρώνουμε τα βάζουμε σε πιατέλα ή τα σερβίρουμε στα πιάτα και επάνω απλώνουμε τη σάλτσα.
       Το ρύζι χρειάζεται λίγο χρόνο περισσότερο στο βράσιμο, αλλά να προσέξουμε να μην μας παραβράσει. Το σουρώνουμε και το διατηρούμε σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα κουζίνας για να τραβήξει τους ατμούς και να μείνει σπυρωτό.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές