Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η τηγανιά από χοιρινό είναι ο καλύτερος ουζομεζές, αλλά και τέλεια για κυρίως φαγητό συνοδευόμενο από πατάτες τηγανιτές και πλούσια χωριάτικη σαλάτα. Το χοιρινό τηγανιά γίνεται πάντα στο τηγάνι από πολύ μαλακό κομμάτι κρέατος, (όπως ψαρονέφρι, σπάλα) και υπάρχουν δεκάδες συνταγές. Αυτή η συνταγή συνηθίζεται στην Κρήτη, αλλά πιστεύω ότι και κάθε ευφάνταστη νοικοκυρά μπορεί να δημιουργήσει τη δική της, γιατί με το χοιρινό κρέας συνδυάζονται σχεδόν όλα τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για μαγείρεμα.

Τα υλικά για το φαγητό μας:
400 γρ. χοιρινό από σπάλα ή φιλέτο κομμένο σαν μεγάλες μπουκιές
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 ποτήρι νερού κρασί λευκό
1/2 κούπας λάδι
1 κουταλιά λεμόνι
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλιές κουκουνάρι
200 γρ. κεφαλογραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε κύβους
Αλάτι και πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι σε μεσαία θερμοκρασία και όταν κάψει ρίχνουμε τα κομματάκια χοιρινού και τα ροδίζουμε ανακατεύοντας (Προσοχή να μην κοκκινίσουν πολύ). Ρίχνουμε κατόπιν και το κρεμμύδι να σοταρισθεί. Στο ποτήρι με το κρασί ρίχνουμε την κουταλιά το λεμόνι, διαλύουμε τη μουστάρδα και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 1/2 από το τέλος. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζει το φαγητό μέχρι να γίνει το κρέας και να έχει μείνει με σάλτσα. Τότε ρίχνουμε το κουκουνάρι και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να μισολιώσει το τυρί και κατεβάζουμε από τη φωτιά το φαγητό μας.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές