Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012


Ο παστός μπακαλιάρος είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια. Μου αρέσει εξίσου τηγανισμένος με αλεύρι ή χυλό. Στην πόλη μου συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε όλοι το μπακαλιάρο τηγανητό με σκορδαλιά από πατάτα στις γιορτές: του Αγίου Ανδρέου, στις 28 Οκτωβρίου, στις 25 Μαρτίου και των Βαΐων. Στην επόμενη συνταγή θα σας γράψω πως φτιάχνουμε τη σκορδαλιά. Η συνταγή με σάλτσα μαγιονέζας είναι πρωτότυπη, εύκολη και γευστικότατη. Το μπακαλιάρο σ' αυτή τη συνταγή τον φτιάχνουμε για τηγάνισμα με χυλό. Μπορούμε αυτή τη συνταγή να την κάνουμε και με άλλα ψάρια φιλέτο.

Τα υλικά μας για το χυλό:
150 γρ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι κάρυ
300 γρ. γάλα (αν νηστεύετε το γάλα βάζετε μπύρα ή νερό)

4 κομμάτια μπακαλιάρου
1 κιλό πατάτες

Τα υλικά για τη σάλτσα:
4 αγγουράκια τουρσί σε φετούλες
1 κουταλάκι κάπαρη
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
250 γρ. μαγιονέζα
1 λεμόνι ο χυμός του
Αλατοπίπερο

Πως φτιάχνουμε τη σάλτσα:
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αγγουράκια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τη μαγιονέζα, το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, για να μη σχηματιστεί κρούστα.

Πως φτιάχνουμε το χυλόΣε μπολ ανακατεύουμε 125 γρ. από το αλεύρι, το γάλα και το κάρυ ώσπου να γίνει ομοιόμορφος χυλός. Αλευρώνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι το μπακαλιάρο και από τις δυο πλευρές και τα βουτάμε ένα-ένα στο χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, σε βαθύ τηγάνι όχι στη μέγιστη θερμοκρασία, αλλά ένα βαθμό πιο κάτω. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρούτσικα μπαστουνάκια. Τις τηγανίζουμε σε φριτέζα που έχει κάψει το λάδι στου 2 βαθμούς και τα τελευταία 1-2 λεπτά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 3 να ροδοψηθούν. Τις βγάζουμε από τη φριτέζα και κανονίζουμε να είναι έτοιμες σχεδόν όταν τηγανιστεί και ο μπακαλιάρος.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα το μπακαλιάρο, τη μια πλευρά οι τηγανιτές πατάτες και την άλλη η σάλτσα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές