Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πάντα θυμάμαι με νοσταλγία τους ουζομεζέδες και ιδιαίτερα το χταπόδι ψητό στα κάρβουνα που τρώγαμε συχνά στις ταβέρνες της Σύρου και της Νάξου. Θα προσπαθήσω να σας γράψω αρκετές συνταγές με το νοστιμότατο πολυπλόκαμο θαλασσινό. Σήμερα σας γράφω χταποδάκι με όλα τα χρώματα από τις γλυκύτατες πιπεριές μας.

Τα υλικά μας για το χταπόδι μας:
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
3 πιπεριές από κάθε χρώμα (κόκκινες, κίτρινες, πράσινες)
1 κόκκινη καυτερή (προαιρετικά)
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα μαϊντανό
3/4 κούπα λάδι
1 κούπα λευκό κρασί
1 ποτήρι νερού από το ζουμί του
αλάτι, πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το χταπόδι μας:
Βράζουμε το χταπόδι σκέτο όπως είναι μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε το σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Το καθαρίζουμε και το κόβουμε κομματάκια. Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώνει και ετοιμάζουμε τις πιπεριές. Τις κόβουμε σε φέτες και πετάμε τα σπόρια. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και τέλος το χταπόδι. Ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε το κρασί και σε 3 λεπτά ρίχνουμε από το ζουμί που κρατήσαμε ένα ποτήρι του νερού, αλάτι, πιπέρι, και το μαϊντανό. Το σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει σχεδόν με το λάδι του. Δεν ρίχνουμε νερό άλλο, σκοπός μας είναι να νοστιμίσει το χταπόδι από τα αρώματα των πιπεριών, αλλά κι αυτές να μείνουν ακέραιες, χωρίς να παραβράσουν και λιώσουν.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές