Τη συνταγή χταπόδι στιφάδο με κονιάκ και μέλι την "έκλεψα" από τον αγαπητό μου κ. Μαμαλάκη όταν την παρουσίαζε σε μια εκπομπή στην τηλεόραση. Όταν τη μαγείρεψα έμεινα καταγοητευμένη. Εγώ όπως έχετε καταλάβει τρελαίνομαι για γλυκές συνταγές. Σας συνιστώ να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε!!!
Τα υλικά για το στιφάδο μας:
1 χταπόδι μέτριο (περίπου 1 κιλό) (μπορεί νάναι και κατεψυγμένο)
2/3 κούπας λάδι
1 κουταλιά μέλι
6 κρεμμύδια μικρά ολόκληρα
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε φέτες
1/2 κούπα κονιάκ
1/2 κούπα κρασί άσπρο ή ροζέ
1/2 κούπα ξύδι μπαλσάμικο
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1-2 φύλλα δάφνης
ελάχιστο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει. Το πλένουμε, το σκουπίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε το λάδι σε στεγνή κατσαρόλα και όταν κάψει, σοτάρουμε το χταπόδι και στη συνέχεια τα μεγάλα κρεμμύδια και μετά το τριμμένο. Σβήνουμε το φαγητό μας με το κονιάκ, το κρασί και το μπαλσάμικο. Ρίχνω τη ντομάτα, το μπαχάρι, το πιπέρι, λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε έως ότου μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε, παίρνει λίγο βράση ( 1-2 λεπτά) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδευόμενο με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι είναι τέλειο!!!
Τα υλικά για το στιφάδο μας:
1 χταπόδι μέτριο (περίπου 1 κιλό) (μπορεί νάναι και κατεψυγμένο)
2/3 κούπας λάδι
1 κουταλιά μέλι
6 κρεμμύδια μικρά ολόκληρα
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε φέτες
1/2 κούπα κονιάκ
1/2 κούπα κρασί άσπρο ή ροζέ
1/2 κούπα ξύδι μπαλσάμικο
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1-2 φύλλα δάφνης
ελάχιστο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει. Το πλένουμε, το σκουπίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε το λάδι σε στεγνή κατσαρόλα και όταν κάψει, σοτάρουμε το χταπόδι και στη συνέχεια τα μεγάλα κρεμμύδια και μετά το τριμμένο. Σβήνουμε το φαγητό μας με το κονιάκ, το κρασί και το μπαλσάμικο. Ρίχνω τη ντομάτα, το μπαχάρι, το πιπέρι, λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε έως ότου μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε, παίρνει λίγο βράση ( 1-2 λεπτά) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Συνοδευόμενο με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι είναι τέλειο!!!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου