Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Το μπριάμ γίνεται με διάφορα λαχανικά ανακατεμένα στο φούρνο. Μπορείτε να συνδυάσετε εσείς λαχανικά της αρεσκείας σας. Εκείνο βέβαια που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι τα βασικά: λάδι, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, δυόσμο,μαϊντανό και ζάχαρη. Αυτή τη συνταγή που ονομάζω ανοιξιάτικη έχει μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών που θυμίζουν Άνοιξη, και αν τα δείτε σερβιρισμένα και στο πιάτο σας, σίγουρα θα τα απολαύσετε. Όταν νηστεύετε φυσικά θα παραλείψετε τη φέτα.

Τα υλικά μας για το μπριάμ:
3 πατάτες μέτριες
2 μελιτζάνες
3 κολοκύθια μέτρια (στο μέγεθος της μελιτζάνας)
Όλα θα είναι κομμένα ροδέλες πάχους περίπου 0.50 εκατοστών
4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και λεπτοκομμένες
1 κούπα λάδι
1 κούπα μαϊντανό
1 κούπα άνηθο
1 κουταλιά ξερό δυόσμο ή 1/2 κούπα φρέσκο
1/2 πράσο σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ζάχαρη
1 σφηνάκι ούζο (προαιρετικά)
1 κουταλίτσα γλυκάνισο (προαιρετικά)
αλάτι , πιπέρι
300 γρ. φέτα χοντροκομμένη (προαιρετικά)
1 ποτήρι νερό

Πως μαγειρεύουμε το μπριάμ:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε βαθύ ταψί. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τις μυρωδιές, αλάτι πιπέρι ζάχαρη και σκορπιστά το λάδι. Ανακατεύουμε με δυο ξύλινες κουτάλες. Ρίχνουμε το νερό στην άκρη να μην μας παρασύρει τις μυρωδιές και το αλάτι. Ψήνουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς περίπου 60 -80 λεπτά. 15 λεπτά πριν το βγάλουμε, ρίχνουμε επάνω απλωτά τη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρά μια-δυο φορές με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν έχουν ψηθεί οι πατάτες, γι αυτό το δοκιμάζουμε περίπου στα 45 λεπτά και κοιτάζουμε μήπως θέλει νερό. Αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο στην άκρη ζεστό. Η Φέτα δίνει στο φαγητό μια καταπληκτική γεύση!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές