Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011


Χοιρινό Μοραϊτικο!!!! Το πιο νόστιμο φαγητό, αλλά ελλείψει φωτογραφίας σας χαρίζω μια ανθοδέσμη!!!!







        Το χοιρινό Μοραΐτικο με τυρί φέτα στο φούρνο, όπως φαίνεται και από το όνομα, είναι ένα παραδοσιακό φαγητό του Μοριά (Πελοπόννησος). Είναι ένα εύκολο και νοστιμότατο φαγητό. Την ιδιαίτερη γεύση τη δίνει το κρασί και η ασύγκριτη ελληνική φέτα μας!!!! Σαν Πατρινιά, για κρασί, προτίμησα την δική μας μαυροδάφνη με την μοναδική έντονη αρωματική γεύση της.
Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει!

Τα υλικά γα το Μοραΐτικο φαγητό μας:

  1. 1500 γραμ. χοιρινό σπάλα ή σβέρκο σε μερίδες μακρόστενες
  2. 1/2 ποτηράκι κρασί λευκό
  3. 1 κιλό πατάτες κομμένες λεπτές ροδέλες
  4. 1/2 κιλό κολοκυθάκια φέτες στρογγυλές όπως τις πατάτες
  5. 1/2 κούπα λάδι
  6. 1 κρεμμύδι τριμμένο
  7. 1 κούπα ντοματάκια (κονσέρβας)
  8. 1 κύβο κνόρ ζωμό κότας
  9. 1 κούπα φέτα θρυμματισμένη
  10. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  11. 1 κούπα αλεύρι
  12. ανάλογο αλάτι και πιπέρι
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

        Σε μια νάιλον σακούλα ρίχνουμε το αλεύρι, βάζουμε μέσα και τις μερίδες από το χοιρινό, την κλείνουμε με το χέρι μας και την κουνάμε καλά για να αλευρωθεί το κρέας. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι να κάψει. Βγάζουμε μία μία τις μερίδες από τη σακούλα τις τινάζουμε λίγο και τις ροδίζουμε ελαφρά στην κατσαρόλα. Βγάζω το κρέας σε ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Τοποθετούμε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί κι όταν μετά από δυο λεπτά εξατμιστεί, ρίχνουμε τα ντοματάκια, το ζωμό κνόρ, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύω καλά 2-3 λεπτά και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
        Στη γάστρα απλώνω με σειρά τα κολοκύθια, επάνω τις πατάτες, απλώνω παντού τη φέτα και επάνω απλώνω με ένα κουτάλι το κρέας και με τα υγρά του σκεπάζω όλη τη φέτα. Δεν ρίχνουμε νερό. Σκεπάζω καλά τη γάστρα. Αν δεν έχουμε γάστρα βάζουμε το φαγητό μας σε πυρέξ ή ταψί και το σκεπάζουμε πολύ καλά με ασημόχαρτο για να ψηθεί με τα υγρά που θα βγάλει το φαγητό. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 και μισή ώρα. Πρέπει να μείνει με λίγη σάλτσα. Αν έχει πολλά υγρά το ψήνετε για λίγο ακόμη.

1 σχόλια :

Βασιλική Λαμποπούλου είπε...

Απλά δεν υπάρχει αυτή η συνταγή! Ένα από τα καλύτερα πιάτα που έχω γευτεί έως τώρα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές