Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ένα καλοκαίρι στην Τήνο φάγαμε στην ταβέρνα της κ. Τασίας κεφτεδάκια. Ήταν τα καλύτερα που έχω φάει. Αφού της έδωσα συγχαρητήρια για τα φαγητά της (όλα ήταν καταπληκτικά) την παρακάλεσα να μου δώσει την συνταγή. Το μυστικό; κιμάς σε ίσα μέρη από μοσχάρι, χοιρινό και αρνί. Εγώ συνήθως τα φτιάχνω με χοιρινό και μοσχάρι και είναι εξίσου νόστιμα και μυρωδάτα. Επίσης την ίδια συνταγή τα κάνω μεγάλα σαν μπιφτέκια και τα ψήνω.Δοκιμάστε τα να απολαύσετε Κυκλαδίτικες γεύσεις.

Τα υλικά μας:

1 κιλό κιμάς από ίσα μέρη μοσχάρι, χοιρινό και αρνί
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
350 γραμ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού σε γάλα και στραγγισμένο
3 κουταλιές μαϊντανό
3 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ,η 2 κουταλιές ξερό
2 κουταλιές λάδι,
2 αυγά
1 κουταλιά ρίγανη
3 κουταλιές κέτσαπ
1 κουταλιά μουστάρδα
2 κουταλιές ούζο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως φτιάχνουμε τα κεφτεδάκια μας:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε γάλα και το ψωμί. Όταν μουλιάσει καλά το στίβουμε και το προσθέτουμε στον κιμά.
Τοποθετούμε τους κιμάδες σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά μας. Τα ζυμώνουμε με το χέρι καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο όσο θέλουμε, το λιγότερο μισή ώρα, για να δέσουν οι μυρωδιές.
Φτιάχνουμε μπαλάκια τους κεφτέδες μας, (εγώ τους κάνω λίγο μεγάλους στρογγυλούς και τους πατώ λίγο) και τους έχουμε έτοιμους στην πιατέλα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο λάδι κι όταν κάψει τοποθετούμε τα κεφτεδάκια. Όταν ροδίσουν τα γυρίζουμε να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Είναι το καλύτερο φαγητό συνοδευόμενο με πατάτες τηγανιτές και χωριάτικη ντοματοσαλάτα.

Το μυστικό για να γίνουν οι κεφτέδες μας λείοι και να μην κολλούν στα χέρια, είναι να έχουμε δίπλα μας ένα μπολ με νερό και να βρέχουμε τα χέρια μας κάθε φορά που πλάθουμε ένα μπαλάκι.

2 σχόλια :

eleftheria είπε...

Πολύ ωραία τα κεφτεδάκια. Δεν είχα σκεφτεί τον συνδυασμό. Αν θέλεις να δεις και άλλες συνταγές για κεφτεδάκια μπορείς να θέλεις να επισκεφτείς το blog μου.

Η Μαμά είπε...

Ελευθερία σε ευχαριστώ. Επισκέφθηκα το blog σου και έμεινα κατενθουσιασμένη με το ρολό κιμά. Αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η μητέρα μου και μου άρεσε πολύ. Δυστυχώς τα αγόρια μου δεν τρώνε μέσα τα αυγά και αποφεύγω να τα βάλω. εκείνο που μου άρεσε περισσότερο είναι η μπεσαμέλ πάνω στο ρολό. Θα το μαγειρέψω σύντομα!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές