Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η ΠΡΩΤΗ ΟΛΩΝ!!!



Δικαίως θεωρείται ότι η σαλάτα του Καίσαρα είναι η καλύτερη σαλάτα για ένα γιορτινό τραπέζι. Είναι η αγαπημένη μου, μπορώ να την φάω και σαν κυρίως πιάτο. Δημιουργός της είναι ο Ιταλός στην καταγωγή, Καίσαρας Cartini .
Είχε εστιατόριο στην Τιχουάνα του Μεξικού. Ήταν άριστος σεφ και το 1924 έφτιαξε την περιβόητη σαλάτα που χρησιμοποιούν πλέον όλοι οι σεφ για να βγουν ασπροπρόσωποι! Μερικοί σεφ βάζουν και βραστά κομμάτια από φιλέτο κοτόπουλου και δεν βάζουν μπέικον.
Υ.Γ. Σήμερα μου τηλεφώνησε μια φίλη, και με ρώτησε μήπως είναι επικίνδυνος ο κρόκος αυγού που είναι ωμός; Αν δεν είστε σίγουρες ότι το αυγό είναι φρεσκότατο, μπορείτε να βράσετε το αυγό, μελάτο, και να βάλετε τον κρόκο, αλλά και καθόλου να μην βάλετε δεν πειράζει.

Τα υλικά της σαλάτας μας:
1 μεγάλο μαρούλι
6 φέτες μπέικον
2 κουταλιές λάδι (για τα κρουτόν)
6 φέτες ψωμί του τόστ για τα κρουτόν (χωρίς κόρα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη για τα κρουτόν
3/4 κούπας παρμεζάνα φιλέ
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το ντρέσιγκ:
1 κρόκο αυγού
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές σούπας ξίδι από κρασί
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα Dizon
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
5 φιλέτα αντζούγιας
3/4 κούπας λάδι
1 κουταλιά σούπας Worcestershire (αν δεν έχετε, βάζετε Σόγια σος)

Πως φτιάχνουμε τη σαλάτα μας:
Πρώτα καθαρίζω το μαρούλι από τα σκληρά φύλλα, το πλένω καλά και αφού στραγγίσουν τα σκουπίζω ένα ένα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα τοποθετώ σε ένα μπολ ,τα βάζω στο ψυγείο για καμία ώρα να παγώσουν και να γίνουν τραγανά. Τηγανίζω το μπέικον σε ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι , να γίνει κριτσανιστό. Όταν το βγάζω το σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί. Κόβω το ψωμί σε σχήμα καρδούλας, ή αστεράκια - αν δεν έχω το μεταλλικό ειδικό σχήμα, τότε το κόβω καρεδάκια - τα αλείφω (με το πινέλο) με το λάδι στο οποίο έχω ανακατώσει το σκόρδο, τα απλώνω σε ένα ταψί και τα ψήνω στο φούρνο στους 175 βαθμούς έως ότου ροδίσουν ελαφρά, προσοχή να μην μας καούν, (υπάρχουν κι έτοιμα κρουτόν), τα βγάζω, αφήνω να κρυώσουν.


Το ντρέσιγκ το φτιάχνω στο multi βάζοντας όλα τα υλικά εκτός του λαδιού. Τα κτυπώ καλά και στο τέλος ενώ κτυπάει το multi ρίχνω λίγο λίγο το λάδι με συνεχή ροή, ώσπου να ενσωματωθεί στο μείγμα. Κόβω το μαρούλι στα τρία, με το χέρι και τα τοποθετώ απλωτά σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνω με το ντρέσιγκ κι ανακατεύω ελαφρά. Προσθέτω επάνω απλωτά το μπέικον, τα κρουτόν, την παρμεζάνα φιλέ και φρεσκοτρμμένο μαύρο πιπέρι. Σερβίρω τη σαλάτα αμέσως.

                                                  Καλάθι με τα λαχανικά, Αντικείμενο, λαχανικών, πιπέρι

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές