Βασικά συστατικά του κοτόπουλου με κάρυ είναι το σέλερι (το χονδρό κοτσάνι του σέλινου, μέγα αφροδισιακό) και φυσικά το κάρυ (η καταγωγή του λένε ότι είναι από την Ινδία) το οποίο δίνει χρώμα αλλά και έντονη γεύση στο φαγητό μας. Το κάρυ συνδυάζεται καταπληκτικά με το κοτόπουλο και δένει αρμονικά με το στραγγιστό γιαούρτι. Τη συνταγή τη βρήκα στο πρώτο μου τετράδιο συνταγών το οποίο είχα γράψει τη δεκαετία του ΄80 και δυστυχώς δεν είχα σημειώσει που βρήκα την συνταγή. Έφτιαξα το κοτόπουλο πρόσφατα, ήταν ιδιαίτερο, απολαυστικό και το συνδύασα με ριζότο γαρνιρισμένο με λίγο βραστό καλαμπόκι και αρακά .
Τα υλικά του φαγητού μας:
Τα υλικά του φαγητού μας:
1 κοτόπουλο, γύρω στα 800 γραμ. σε μερίδες
1 κρεμμύδι τριμμένο 1 καρότο σε ροδέλες
1 χονδρό κλαράκι σέλερι κομμένο σε κομμάτια περίπου 2 εκατ.
1 μήλο καθαρισμένο κομμένο σε κύβους ή ανανά στραγγισμένο, από μία κονσέρβα
2 κουταλιές βούτυρο φυτίνη ή φυστικοβούτυρο
3 κουταλιές λάδι
1 κύβο κοτόσουπας διαλυμένο σε 1 και 1/2 κούπα ζεστό νερό
240 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές σούπας σκόνη κάρυ αλάτι, πιπέρι
1 μήλο καθαρισμένο κομμένο σε κύβους ή ανανά στραγγισμένο, από μία κονσέρβα
2 κουταλιές βούτυρο φυτίνη ή φυστικοβούτυρο
3 κουταλιές λάδι
1 κύβο κοτόσουπας διαλυμένο σε 1 και 1/2 κούπα ζεστό νερό
240 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές σούπας σκόνη κάρυ αλάτι, πιπέρι
Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Σε κατσαρόλα βάζω το βούτυρο και το λάδι, ζεσταίνω σε μεγάλη θερμοκρασία και σοτάρω το κρέας. Όταν το γυρίσω από την άλλη πλευρά για να σοταρισθούν τα κομμάτια και όταν έχουν ροδίσει ελαφρά ρίχνω το κρεμμύδι, ανακατεύω και στη συνέχεια σοτάρω τα καρότα και το σέλερι. Ρίχνω το μήλο ή τον ανανά, το ζωμό, αλάτι πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά και βράζω το φαγητό περίπου για 40 λεπτά. Στη χύτρα ταχύτητος ακολουθήστε τις οδηγίες της, (περίπου 20 λεπτά). Όταν γίνει το φαγητό αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε μπολ ανακατεύω καλά το γιαούρτι με το κάρυ και το ρίχνω στο φαγητό. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα το φαγητό και το βάζω πάλι στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία έως ότου πήξει η σάλτσα και "μελώσει" με το λιωμένο μήλο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου