Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει:


Τη δική της πεντανόστιμη τυρόπιτα!!!!



                                     







        Το τυρί είναι αγαπημένο συνοδευτικό σε όλους!! Ιδιαίτερα για την "φέτα" μας, εμείς οι Έλληνες νιώθουμε υπερήφανοι!!! Με βάση την φέτα γίνονται οι περισσότερες τυρόπιτες, αλλά είναι και συμπληρωματικό συστατικό σε πολλά φαγητά.
        Την ιδέα για να φτιάξω αυτή την τυρόπιτα μου την έδωσε ένα πακέτο "Αχαϊκής Ζύμης" με χωριάτικο φύλλο για πίτες. Το είχα πάρει, να φτιάξω μια τυρόπιτα με μυζήθρα ανάλατη, που έφαγα στη φίλη μου τη Βούλα. Χθες πρόσεξα πως έπρεπε να χρησιμοποιήσω τη ζύμη για να μην χαλάσει, δεν είχα μυζήθρα κι έτσι με ό,τι υλικά βρήκα στο ψυγείο, βγήκε αυτή η συνταγή. Την βρήκαν στο σπίτι όλοι πολύ καλή, και ιδιαίτερα άρεσε στον μικρό μου γιο που είναι δύσκολος σε νέες γεύσεις. Ελπίζω να αρέσει και σε σας!!!

Τα υλικά για την τυρόπιτα: 

Για το μεγάλο πυρεξ.
  1. 2 φύλλα πίτας που ανοίγουμε μόνοι μας  http://syntagesmamas.blogspot.gr/2014/01/blog-post_20.html
  2.    ή ένα πακέτο φύλλο κουρού  ή 8 φύλλα χωριάτικα για πίτες
  3. 300 γραμ. φέτα θριματισμένη ή μυζήθρα ανάλατη
  4. 150 γραμ. mix 3 τυριών τριμμένων (βρίσκεται έτοιμο σε σακουλάκι, κεφαλογραβιέρα, γκούντα και κασέρι, ή ότι άλλο εσείς διαθέτετε)
  5. 4 αυγά
  6. 4 κουταλιές σούπας λάδι
  7. 1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό
  8. 1 κουτί (200 γρ.) κρέμα γάλακτος
  9. 1/2 πράσο ψιλοκομμένο (το λευκό μέρος)
  10. 1/2 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
  11. 4 κουταλιές σούπας, άνηθο
  12. 4 κουταλιές σούπας μαϊντανό
  13. 2 κουταλιές σούπας δυόσμο (αν δεν έχουμε χλωρό, βάζουμε 1 κουταλιά σούπας ξερό)
  14. 1/4 κουταλιά σούπας μοσχοκάρυδο
  15. 4 κουταλιές σούπας σουσάμι
  16. λίγο αλάτι, πιπέρι
  17. λάδι για το άλειμμα των φίλων
Πως φτιάχνουμε την τυρόπιτα:
       Σε ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τα αυγά και στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζω το κτύπημα έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές. Μετά ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μεγάλο πυρέξ που το έχουμε λαδώσει ρίχνουμε πασπαλιστά δύο κουταλιές σουσάμι και στη συνέχεια απλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε ή το έτοιμο κουρού ή 4 από τα έτοιμα χωριάτικα, λαδωμένα μεταξύ τους στα οποία αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν σε όλες τις πλευρές του πυρεξ. Όταν ρίξουμε το υλικό και το απλώσουμε με κουτάλι, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς το εσωτερικό του πυρέξ. Τις λαδώνουμε και σκεπάζουμε με τα αντίστοιχα φύλλα που χρησιμοποιήσαμε από κάτω. Αν βάλουμε τα 4 χωριάτικα τα λαδώνουμε κι αυτά μεταξύ τους. Λαδώνουμε επάνω την επιφάνεια του φύλλου, πασπαλίζουμε με τις άλλες δύο κουταλιές σουσάμι και χαράσσουμε τα φύλλα σε τετράγωνα.
        Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο καλά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αερόθερμο, σχεδόν για μία ώραΠροσέχουμε όταν ροδίσει καλά το φύλλο, να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο. Πριν βγάλουμε την τυρόπιτα από το φούρνο, να βεβαιωθούμε, ότι ροδοψήθηκε και αποκάτω.
Προσοχή. Να αφήσουμε να κρυώσει λίγο η τυρόπιτα και μετά να την κόψουμε και να την σερβίρουμε.
Αν αγοράσουμε το πακέτο που έχει δύο φύλλα κουρού, τότε πριν τα απλώσουμε στο πυρέξ να τα ανοίξουμε με τον πλάστη στο μέγεθος του πυρέξ και να προεξέχει το κάτω φύλλο, για να δεχτεί το υλικό μας και να το γυρίσουμε προς τα μέσα. Στο τέλος απλώνουμε επάνω και το άλλο φύλλο και συνεχίζουμε κατά τα γνωστά.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές