Τρίτη 19 Απριλίου 2011





Κάθε χρόνο όταν έρχεται η μέρα για φτιάξω τα Πασχαλινά κουλούρια, ανοίγω το τετράδιο-ευρετήριο για να δω ποια συνταγή θα κάνω από τις πολλές που έχω συγκεντρώσει. Η αγαπημένη των παιδιών μου είναι η συνταγή που μου έδωσε η αγαπημένη μου Κική - φίλη και κουμπάρα μου - την οποία χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια. Τα κουλούρια αυτά έχουν την γεύση περίπου του σμυρνεϊκου μπισκότου. Θα σας γράψω όμως και τη συνταγή της θείας μου της Μαρίας -αδελφή - της μητέρας μου , που έχουν την γεύση του κλασικού καλού Λαμπριάτικου κουλουριού. Εσείς διαλέξτε ποια σας ταιριάζει.

Τα υλικά μας:

1 δόση βγαίνουν περίπου 45 κουλουράκια και χρειάζονται 2 μεγάλες λαμαρίνες φούρνου.

  1. 500 γραμ. ζάχαρη
  2. 300 γραμ. βούτυρο γάλακτος ή αγελάδος ή μισό μισό
  3. 30 γραμ. αμωνία
  4. 1 κιλό αλεύρι φαρινάπ (να έχουμε και 1/2 κιλό ακόμη)
  5. 8 αυγά
  6. 200 γρ. γάλα
  7. 2 βανίλιες
  8. 1 κουταλιά λάδι
  9. 100 γρ. βούτυρο για το πλάσιμο 



Πως φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας.

Ξεχωρίζουμε σε δύο μπολ τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους. Κτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μαρέγκα. Στο μεγάλο κάδο του μίξερ κτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους καλά. Ρίχνουμε τη μαρέγκα ενώ πάντα το μίξερ κτυπά - όχι στο τέρμα. Ζεσταίνω ελαφρά το γάλα, διαλύω μέσα την αμμωνία και τα ρίχνω στον κάδο, συνέχεια ρίχνω το βούτυρο, τις βανίλιες και το λάδι. Συνεχίζω το κτύπημα σε αρκετά χαμηλή σκάλα και ρίχνω σιγά-σιγά το αλεύρι. Όταν η ζύμη μας σφίξει λίγο, σταματάμε το ελαφρό κτύπημα με το μίξερ, γυρίζουμε το υλικό σε μεγάλη λεκάνη και πλάθουμε με βουτυρωμένα χέρια τη ζύμη, παίρνοντας από τις άκρες και γυρίζοντας προς τα μέσα. Αν χρειάζεται κι άλλο αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο της ζύμης, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το κλείνουμε πλάθοντας  απαλά. Μπορεί να πάρει περισσότερο από 1 κιλό. Η ζύμη μας να γίνει μαλακή τόσο όσο που να μην κολλάει στα χέρια μας. Η επιτυχία να είναι το κουλούρι αφράτο, θα πρέπει να είναι η ζύμη μας μαλακή.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί το λιγότερο 2 ώρες.
Πλάθουμε με βουτυρωμένα χέρια τα κουλούρια μας σε ξύλινη καθαρή επιφάνεια, ή σε μεγάλο πλαστικό δίσκο και κάπου κάπου βουτυρώνουμε την επιφάνεια. 
Αν θέλουμε, όταν τα πλάθουμε τα βουτάμε σε ζάχαρη (που έχουμε τοποθετήσει σε ένα πιάτο)
και κατόπιν τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου ή ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Εγώ φτιάχνω τα μισά πασπαλισμένα με ζάχαρη.
Τα κουλούρια αυτά δεν φουσκώνουν πολύ. Εφέτος επειδή έκανα 4 δόσεις, τα πήγα για ψήσιμο στο φούρνο της γειτονιάς μου, σε λαμαρίνες δικές του, αλλά μου τα ξερόψησε. Είναι καλύτερα να τα ψήσουμε στο φούρνο το δικό μας.

Αν τα ψήσουμε στο σπίτι, προθέρμανση του φούρνου στους 250 βαθμούς για δεκαπέντε λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς σε αερόθερμο φούρνο και ψήνουμε τα κουλουράκια μας για 15-20 λεπτά περίπου. Όταν ροδίσουν ελαφρά, τα βγάζουμε.

                               

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές