Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει:

        Έχω μάθει ότι οι νοικοκυρές της Καρδίτσας και των περιχώρων μαγειρεύουν καταπληκτικά και φτιάχνουν τις καλύτερες πίτες. Η Ζωή η αρραβωνιαστικιά του αγαπημένου μου ανιψιού, μας έφερε σε ένα ταξίδι της ένα τάπερ τυροπιτάκια. Δεν έχω φάει καλύτερα!!!! Μπράβο στη μαμά της και την ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή που μου έστειλε και για όλα τα άλλα καλούδια.
        Θα σας γράψω κι εγώ με τη σειρά μου κατενθουσιασμένη τη συνταγή, πριν προλάβω φτιάξω πρώτα μόνη μου τα τυροπιτάκια. Εξάλλου είναι εύκολη. Καλή μας επιτυχία!

Τα υλικά για τα τυροπιτάκια μας.

Για τη ζύμη:

  1. 1 φακελάκι μαγιά στιγμής Γιώτης (8 γρ.)
  2. 1 κούπα καλαμποκέλαιο
  3. 1 κούπα γάλα χλιαρό
  4. 1 αυγό
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  7. 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  8. Αλεύρι όσο πάρει, αρκεί η ζύμη να είναι μαλακή.

Για τη γέμιση:

Θρυμματίζουμε τυρί φέτα και αναμειγνύουμε με ένα - δύο αυγά κτυπημένα.
Μπορούμε να βάλουμε λουκάνικα Φρανκφούρτης μικρά για να κάνουμε λουκανοπιτάκια.

Πως τα φτιάχνουμε.

        Ρίχνουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη μαγιά και το χλιαρό γάλα και τα ανακατεύουμε καλά. Μετά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά σιγά-σιγά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Το αλεύρι το ρίχνουμε στο τέλος σιγά - σιγά, ανακατεύοντας με το χέρι μας έως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.

        Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο (όχι σαν τσιγαρόχαρτο) και κόβουμε πάνω του στρογγυλά μικρά ζυμαράκια. Για να το κάνουμε, παίρνουμε ένα μπολ σε διάμετρο περίπου 8 εκατ. και το πιέζουμε πάνω στο φύλλο στριβοντάς το αριστερά - δεξιά ώστε να το κόψει. Κάνουμε όσα μας παίρνει το ένα δίπλα στο άλλο και την ζύμη που μένει ενδιάμεσα την μαζεύουμε, την σμίγουμε με την υπόλοιπη ζύμη, την πλάθουμε λίγο στα χέρια μας και μετά ανοίγουμε φύλλο και με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε να κόβουμε τα ζυμαράκια μας. Απλώνουμε πάνω τους από μια κουταλιά υλικό γέμισης, τα τυλίγουμε και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στην κλασική κουζίνα και 150 στην αερόθερμη.
Χρειάζονται περίπου μισή ώρα ώσπου να ροδίσουν και τα βγάζουμε από το φούρνο.
Τρώγονται ζεστά και κρύα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές