Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει καλαμαράκια γεμιστά και μοσχομυριστά!













        Η συνταγή αυτή είναι της κ. Βέφας και τη μαγειρεύω χρόνια, συνήθως όταν νηστεύουμε. Όλα αυτά τα καρυκεύματα και το άρωμα του κονιάκ κάνουν αυτό το φαγητό γευστικότατο και ιδιαίτερο!!!
Αξίζει να το μαγειρέψετε μια φορά για να δείτε πόσο τέλεια συνταγή είναι!!!!!

Τα υλικά μας για τη γέμιση.

  1. 6 κουταλιές ρύζι για πιλάφι (όχι κίτρινο)
  2. 2 κουταλιές λάδι
  3. 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  4. 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  5. 2 κουταλιές κουκουνάρια
  6. 3 κουταλιές σταφίδες ξανθές
  7. 5 κουταλιές κονιάκ
  8. 4 καλαμάρια μεγάλα ή 16 μικρά
  9. Αλατοπίπερο

Τα υλικά μας για τη σάλτσα.
  1. 400 γρ. ντομάτες ώριμες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
  2. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  3. 1 μεγάλο  κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  4. 3 κουταλιές μαϊντανός
  5. 1 κουταλιά εστραγκόν
  6. 1 κουταλιά γλ. θυμάρι
  7. 5 κουταλιές λάδι
  8. 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  9. 1 κουταλιά ζάχαρη
  10. 1 κουταλιά γλ. κάρυ
  11. Αλατοπίπερο

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας.

        Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια , αφαιρούμε τα πλοκάμια τους και τα πλένουμε (Αν πάρουμε κατεψυγμένα, ζητάμε τα καθαρισμένα). Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Κόβουμε σε κομματάκια τα πλοκάμια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρύζι, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες.         Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κονιάκ και 150 γρ. νερό και βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια να απορροφηθούν τα υγρά, αλλά να μη μείνει τελείως στεγνό, αλλά σαν μια πηχτή σάλτσα.
Μοιράζουμε το μείγμα στα καλαμαράκια. Δεν τα γεμίζουμε. Πρέπει να είναι περίπου μέχρι τη μέση, γιατί στο μαγείρεμα θα φουσκώσει το ρύζι και θα απλώσει σε όλο το καλαμάρι. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
        Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε  το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά να μαλακώσει. Ρίχνουμε τα κομμένα πλοκάμια και τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό (κρατάμε μια κουταλιά για το τέλος στο γαρνίρισμα), το εστραγκόν, το θυμάρι, το κρασί, τις ντοματούλες, το κάρυ και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.  Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αραδιάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα καλαμαράκια. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 περίπου λεπτά, να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. 










Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές