Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011


Η τυρόπιτα είναι η πρώτη πίτα στο τραπέζι μας. Η πίτα με τη μεγαλύτερη ποικιλία συνταγών!!!
Αυτή που έφαγα σε μια ταβέρνα στην Άρτα θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες!!! Φυσικά και έδωσα συγχαρητήρια στην κ. Άννα, την αρχόντισσα της κουζίνας στην ταβέρνα "Η ΓΕΦΥΡΑ", που είναι στα ριζά της χιλιοτραγουδισμένης γέφυρας της Άρτας. Χαίρομαι να γνωρίζω τέτοιες μαγείρισσες , που αξιοποιούν το ταλέντο τους και το μεράκι τους. Στην ταβέρνα της κ. Άννας όλα ήταν καθαρά και καλομαγειρευμένα, κι αυτή ακούραστη και με γλυκό χαμόγελο, ικανοποιούταν να ευχαριστεί τους πελάτες της.
Σε ευχαριστώ κ. Άννα για την προθυμία που μου έδωσες τη συνταγή σου για να τη μοιραστούμε με όλους όσους θέλουν να γευτούν την καταπληκτική σου τυρόπιτα.

Τα υλικά της Τυροπιτάς μας.

250 γραμ. φύλλο μπακλαβά (λεπτό )
500 γραμ. φέτα βαρελίσια (θριματισμένη με το χέρι)
250 γραμ. βούτυρο πρόβειο
1 λίτρο γάλα πλήρες
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
5 αυγά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι

Πώς φτιάχνουμε την πίτα μας.

Ετοιμάζουμε το χυλό μας. Όλα τα υλικά μας θα είναι στη φυσική τους θερμοκρασία (δεν ζεσταίνουμε τίποτα εκτός από το βούτυρο).
Σε ένα μεγάλο μπολ κτυπάμε τα αυγά, μετά ρίχνουμε το γάλα, το μισό βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να κτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενής η κρέμα μας. Ρίχνουμε το τυρί, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και συνεχίζουμε το κτύπημα έως ότου γίνει ένας λείος χυλός.
Παίρνουμε το εμαγιέ μαύρο ταψί της κουζίνας μας και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο από το άλλο μισό που κρατήσαμε (το έχουμε ελαφρώς ζεστάνει). Απλώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους και τοποθετημένα έτσι ώστε να προεξέχουν από τις πλευρές του ταψιού.
Ρίχνουμε το χυλό μέσα στο ταψί, γυρίζουμε τα φύλλα που προεξείχαν προς τα μέσα και επάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα καλά μεταξύ τους. Χαράσουμε ελαφρώς σε τετράγωνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα και μισή στους 150 βαθμούς. Θέλει αργό ψήσιμο για να δέσει ωραία και να φουσκώσει η κρέμα. Αν ροδοψηθεί νωρίτερα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο.

2 σχόλια :

totief είπε...

Το τυρί πότε το βάζουμε?

Η Μαμά είπε...

Έχετε δίκιο για την παράληψη! Το τυρί το βάζουμε στο χυλό πριν ρίξουμε το αλεύρι.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές