Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011


Η μαμά Χρύσα προτείνει:

    
Τα γλυκά του κουταλιού είναι από τα αγαπημένα μου. Συνήθως υπάρχουν πέντε - έξη είδη γλυκά του κουταλιού στο ντουλάπι μου. Η ιδέα να φτιάξω αυτό το γλυκό, μου ήρθε όταν πήγα στο χωριό και αντίκρισα μια λεμονιά γεμάτη τεράστια  και χοντρά λεμόνια που μοσχομύριζαν!! Μάζεψα 2 μεγάλες σακούλες και έφτιαξα 18 κιλά γλυκό!!! Βέβαια το μοίρασα σε συγγενείς και φίλες μου. Είναι τέλειο!!! Έχει ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση.


Τα υλικά για το γλυκό μας.
  1. 1 κιλό φέτες χοντρολέμονου
  2. 1.200 γραμ. ζάχαρη
  3. 6 ποτήρια νερό
  4. 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού ή 2 κουταλιές σ.γλυκόζη
Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας.

         Πλένουμε καλά τα λεμόνια. Τα σκουπίζουμε καλά. Αν έχουν νερά δεν ξύνονται εύκολα. Τα ξύνουμε ελαφρά στον τρίφτη για να βγάλουμε την εξωτερική στρώση της φλούδας. Τα χαράσσουμε κάθετα σε απόσταση περίπου δυο εκατοστά και βγάζουμε προσεκτικά τις φέτες από τη ζουμερή σάρκα του λεμονιού. Κάθε φέτα την κόβουμε κάθετα στη μέση και μετά οριζόντια σε δυο κομματάκια. Τα ζυγίζουμε.
      Τα βάζουμε σε κατσαρόλα γεμάτη με κρύο νερό. Μετά από 1-2 ώρες τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας να στραγγίξουν καλά. Δεν τα αφήνουμε πολύ στο κρύο νερό. Δεν θέλουμε να φύγει το άρωμα του λεμονιού! Το λεμόνι δεν είναι πικρό για να το αφήσουμε να ξεπικρίσει, όπως αφήνουμε το περγαμόντο ή το νεράντζι!
        Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα 6 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη,  αφήνουμε να βράσει και να δέσει λίγο το σιρόπι μας. Βάζουμε 6 ποτήρια νερό (ίσως σας φαίνονται πολλά) γιατί όλες οι φλούδες των εσπεριδοειδών δεν αφήνουν δικά τους υγρά και μας χρειάζεται μπόλικο σιρόπι για να σκεπάζει τελείως το γλυκό στο βάζο για να μην μας χαλάσει αργότερα.  Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τις λεμονόφλουδες και τις βράζουμε γύρω στα 8-10'. Προσοχή: Δεν το αφήνουμε να δέσει πολύ, γιατί θέλουμε να μείνει στην κατσαρόλα μέχρι την επομένη μέρα Την άλλη μέρα ανάβουμε τη φωτιά και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει, όπως πρέπει. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε  το χυμό λεμονιού  ή τη γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι μας). Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η γλυκόζη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Η επιτυχία του γλυκού είναι να το βγάλουμε από τη φωτιά την κατάλληλη στιγμή, όταν το σιρόπι έχει δέσει σωστά.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές