Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

 Η μαμά Χρύσα προτείνει:


       Είναι γεγονός ότι οι πίτες της Ηπείρου είναι οι καλύτερες! Η πεθερά της αδελφής μου που κατάγεται από ένα χωριό της Άρτας πάντα της έστελνε διαφορετικές υπέροχες πίτες. Μια από αυτές έμαθα τη συνταγή και σας την παραθέτω. Βέβαια το φύλλο το ανοίγει η ίδια, εγώ όμως το έφτιαξα με του εμπορίου που γράφει χωριάτικο για πίτες και ήταν αρκετά καλή η πίτα μου.
        Επειδή συχνά μας μένουν μαγειρεμένα κρέατα, ειδικά την περίοδο των εορτών , τα ξεκοκαλίζουμε, πετάμε τυχόν λίπη (ξίγκια) και ετοιμάζουμε εύκολα και γρήγορα ένα νέο φαγητό. Εδώ σήμερα θα φτιάξουμε την πίτα μας με κοτόπουλο.

Τα υλικά της πίτας μας.

  1. 3 κούπες κοτόπουλο βραστό, πολύ μικρά κομματάκια
  2. 250 γραμ. φύλλο για πίτες (ή ανοίγω μόνη μου 3 λεπτά φύλλα http://syntagesmamas.blogspot.gr/2012/01/blog-post_8.html)
  3. 250 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  4. 1/2 κούπα γάλα εβαπορέ
  5. 1/2 κούπα μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  6. 2 κουταλιές σούπας ψιλό σιμιγδάλι
  7. 6 αυγά
  8. 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  9. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  10. 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  11. 1 κούπα ζωμό από το κοτόπουλο (αν είναι από ψητό το κρέας μας, τότε βράζουμε για λίγο μια κούπα νερό και διαλύουμε μισό κύβο κοτόσουπας)
  12. αλάτι , πιπέρι
  13. 1 κουταλιά σούπας δυόσμο
  14. 1 κουταλιά σούπας κοφτή θρυμματισμένο φασκόμηλο
Πως φτιάχνουμε την πίτα μας.

        Σοτάρω στο βούτυρο το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνω και σοτάρω και τα κομμάτια από το κρέας για 2΄ σχεδόν, (να ροδίσουν ελαφρά).
        Βάζω σε ένα μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου, το τυρί, ανακατώνω, μετά ρίχνω το γάλα και 3 αυγά κτυπημένα και τα ανακατώνω καλά. Στη συνέχεια το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό, το δυόσμο και το φασκόμηλο. Ανακατεύω πάλι καλά.
        Βουτυρώνω το ταψί ή το λαδώνω, απλώνω 3 φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους να εξέχουν γύρω από τα χείλη του ταψιού. Αν θέλω ανάμεσα στα φύλλα πασπαλίζω με τυρί τριμμένο (το οποίο έχω κρατήσει από την κεφαλογραβιέρα). Ρίχνω το υλικό στο ταψί. Φέρνω τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα στριφτά.
        Βάζω σε μέτρια φωτιά ένα κατσαρολάκι να κάψει 1 κούπα ζωμό, ρίχνω το σιμιγδάλι και ανακατώνω έως ότου πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μέσα τα άλλα τρία αυγά κτυπημένα. Ανακατώνω καλά και ρίχνω το χυλό απλωτό πάνω στο ταψί. Δεν βάζω επάνω φύλλο, τη θέση του παίρνει ο χυλός, ο οποίος ροδοψήνεται και δένει τέλεια με την πίτα μας.
        Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 - 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές