Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Το Αρνί Μπιργιάνι μοσχοβολά από όλα σχεδόν τα αρώματα!!!! Απλά θεϊκό!!!! Αξίζει να το δοκιμάσετε!!!!



Πριν από χρόνια ανακάλυψα σε κάποιο περιοδικό αυτή τη συνταγή για αρνί (ή κατσίκι), την οποία μαγείρεψα με πολύ επιφύλαξη, γιατί είχε πολλά μπαχαρικά. Είχε μεγάλη επιτυχία, δεν ήταν βαρύ, είχε ιδιαίτερη γεύση και μου άρεσε πολύ που έγινε το αγαπημένο μου φαγητό. Έγινε δε, η αιτία να γεμίσω όλα τα ράφια ενός ντουλαπιού με σχεδόν όλα τα μπαχαρικά που υπάρχουν για να μαγειρεύω και τις πιο περίεργες συνταγές.

Τα υλικά για το φαγητό μας:
2 κιλά αρνί ή κατσίκι σε μερίδες
1/4 τσαγιού λάδι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο λεπτά φετάκια
1/4 κουταλιά γλυκού από το καθένα μπαχαρικό: κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, κουρκουμά και κύμινο
1/2 κουταλιά γλυκού από το καθένα μπαχαρικό: κόλιαντρο και τζίντζερ
1 κουταλιά γλυκού από το καθένα : αλάτι, τσίλι, μαύρο και κόκκινο χοντροκομμένα πιπέρια.
2/3 κούπας τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
4 κούπες ζωμό κρέατος

Για το ρύζι:
2 κούπες ρύζι basmati (αν θέλετε και μακρύκοκο αμερικάνικο)
1/4 κούπας τσαγιού λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό σε φετάκια
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη ή κόκκινη σε λωρίδες
1/2 κούπας τσαγιού χυμό λεμονιού

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας.
Αν βάλω ρύζι basmati το ξεπλένω με κρύο νερό στο σουρωτήρι και το αφήνω σε μπολ με νερό που να το καλύπτει για μια ώρα. Κατόπιν το σουρώνω καλά και το απλώνω σε παχύ απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Εγώ βάζω το κίτρινο το μακρύκοκο γιατί δεν μου αρέσει η μυρωδιά του basmati.
Στη χύτρα ταχύτητος βάζω το λάδι με το βούτυρο, ροδίζω το κρέας και στη συνέχεια σοτάρω και το σκόρδο. Ρίχνω στο φαγητό μας όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι, το γιαούρτι και το ζωμό κρέατος, εκτός από το πιπέρι. Το ζωμό τον φτιάχνουμε από πριν βράζοντας για λίγο σε μια κατσαρόλα 4 κούπες νερό με ένα κύβο ζωμό κρέατος. 
Σκεπάζω τη χύτρα και βράζω το φαγητό μας περίπου 30 λεπτά σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρα μας.

Προετοιμασία ρυζιού.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνω το λάδι, σοτάρω το κρεμμύδι και την πιπεριά, ώσπου να μαραθούν.



Ρίχνω το ρύζι και ανακατεύω 1-2 λεπτά πάνω στη φωτιά.



Σε ένα μεγάλο ταψί, η σε γάστρα αδειάζω το κρέας από τη χύτρα και το ρύζι από το τηγάνι και τρίβω το πιπέρι. Ανακατώνω με ξύλινη κουτάλα και ψήνω το φαγητό καλυμμένο με ασημόχαρτο, (αν είναι σε γάστρα με το καπάκι της). 



Ψήνω στους 200 βαθμούς για 1 ώρα, ώσπου το ρύζι να πιεί τα υγρά του, να φουσκώσει και να μην είναι τελείως στεγνό. Αν χρειαστεί νερό ζεσταίνω λίγο το προσθέτω και το ανακατώνω. Λίγο πριν το βγάλω το φαγητό από το φούρνο το περιλούζω με το χυμό λεμονιού και ανακατεύω. Αφήνω 5 λεπτά ακόμα και το βγάζω από το φούρνο. Εμένα μου αρέσει χωρίς λεμόνι. Το δοκίμασα το βρήκα πιο γευστικό και κατάργησα το λεμόνι. Θα το συνοδεύσουμε με μια πλούσια σαλάτα!!!!


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές