Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Την πρώτη μου συνταγή που γράφω εδώ, την αφιερώνω στην λατρευτή μου κόρη με απέραντη αγάπη.
Τα αγαπημένα μου κάστανα τα χρησιμοποιώ συχνά στις συνταγές μου. Σκέφτηκα ότι αφού έχουν δέσει με τη γαλοπούλα που έχει λευκό κρέας, ας δοκιμάσω και με το χοιρινό. Το γευστικό αποτέλεσμα ήταν υπέροχο! Αν προσέξουμε τα κάστανα μας να είναι μεγάλα και κατά το ψήσιμο να μείνουν ολόκληρα, τότε δένουν ομοιόμορφα με τις μπουκιές του χοιρινού και δεν ξεχωρίζουν στο πιάτο.

Υλικά συνταγής
1 κιλό χοιρινό για τηγανιά (Ζητώ από το χασάπη από σπάλα το πιο μαλακό, κομμένο σε μπουκιές)
3 χρωματιστές πιπεριές σε λωρίδες (κίτρινη, κόκκινη, πράσινη)
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
2 ώριμες ντομάτες σε φέτες
Αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές σούπας γουόστερ σος (worcestershire)

1 κούπα λάδι
½ κιλό κάστανα καθαρισμένα , υπάρχουν και έτοιμα κατεψυγμένα σε φακελάκια. Επειδή τα χρησιμοποιώ πολύ στα φαγητά μου, αγοράζω στην εποχή τους φρέσκα 4-5 κιλά, τα καθαρίζω με το γνωστό τρόπο, τα μοιράζω κατά μισόκιλα περίπου σε σακουλάκια τα δένω καλά και τα διατηρώ στον καταψύκτη.


Πως το μαγειρεύουμε
Κόβουμε τις πιπεριές τις ντομάτες και το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στη γάστρα। Τα κάστανα ολόκληρα καθαρισμένα. Τα αλατοπιπερώνουμε τα περιβρέχουμε με δυο κουταλιές γουόστερ σος, τα ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε πάνω τους το μισό λάδι. Σ΄ ένα πιάτο απλώνουμε τα κομμάτια του χοιρινού τα αλατοπιπερώνουμε και από τις δυο πλευρές και ραντίζουμε με την υπόλοιπη γουόστερ σος. Απλώνουμε το κρέας πάνω στα λαχανικά μας, ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε τη γάστρα χωρίς να ρίξουμε νερό. Αν δεν έχουμε γάστρα τα βάζουμε σε βαθύ ταψάκι και το σκεπάζουμε καλά με ασημόχαρτο έτσι ώστε να μην παίρνει πουθενά αέρα και οι υδρατμοί να επιστρέφουν μέσα στο ταψί ή τη γάστρα. Τα υγρά δεν εξατμίζονται με αποτέλεσμα το φαγητό μας μετά από μισή σχεδόν ώρα να έχει πολλά.


Ψήνουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα και τριάντα λεπτά. Όταν περάσει μία και ένα τέταρτο ανοίγουμε τη γάστρα να ελέγξουμε το φαγητό μας. Αν έχει ροδίσει το κρέας το γυρίζουμε να ροδίσει και από το άλλο μέρος και το σκεπάζουμε. Το ελέγχουμε πάλι για το ζουμί του. Βγάζουμε το φαγητό όταν έχει ροδίσει το κρέας και έχει μείνει ζουμί-σάλτσα τόση όση χρειάζεται , περίπου μία κανονική κούπα.

Το μυστικό της επιτυχίας του φαγητού αυτού, είναι η κατάλληλη ποσότητα αλατιού και το πήξιμο της σάλτσας. Μπορούμε να συνοδέψουμε το φαγητό μας με ριζότο ή πατάτες τηγανιτές.




Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές