Σάββατο 22 Μαΐου 2010



Η συνταγή για στιφάδο είναι της μαμάς και το αστείο είναι το ότι της ζητούσα τόσο καιρό να μου τη δώσει και τελικά την είχε γράψει ήδη στο συνταγολόγιο που μου έχει δωρίσει. Από ότι μου είπε, την έχει πάρει από έναν Σύριο ο οποίος δεν έβαζε τίποτα από μπαχαρικά και μυρωδικά αλλά αυτή καμιά φορά προσθέτει κανέλα, γαρύφαλλο και δάφνη. Εκτός από το κουνέλι γίνεται και πολύ ωραίο με μοσχάρι αλλά και με χταπόδι.

Υλικά συνταγής:


  1. 1 κουνέλι ή 1 λαγό ή 1 κιλό μοσχάρι (ένα μαλακό κομμάτι, π.χ. σπάλα ή ποντίκι) σε μερίδες μικρές ή ένα μέτριο χταπόδι
  2. 1 ξερό κρεμμύδι (αν δε βάλουμε κρεμμυδάκια τότε μπορούμε να βάλουμε 2-3 ξερά)
  3. 1 κιλό κρεμμυδάκια στρογγυλά για στιφάδο
  4. 1 μεγάλη κούπα μαυροδάφνη (περίπου 200-250ml) για χύτρα ή 1μιση για κατσαρόλα
  5. 2 κουταλάκια γλυκού ξύδι
  6. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  7. 4 ντομάτες ώριμες
  8. αλάτι και πιπέρι
  9. (προαιρετικά μία δάφνη, λίγο κανέλα και γαρύφαλλο) 

Πως το μαγειρεύουμε:


Θα αναφέρω πρώτα πως φτιάχνουμε το κουνέλι και το μοσχάρι στιφάδο.
Τρίβουμε ή κόβουμε το ένα ξερό κρεμμύδι σε φέτες. Αν δε χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκια στρογγυλά τότε θα βάλουμε 2-3 ξερά κρεμμύδια. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο και μετά ρίχνουμε το κρέας να σοταριστεί (σε δυνατή φωτιά). Προσέξτε να μην πάρει πολύ χρώμα το κρέας γιατί θα είναι σκληρό. Σβήνουμε με την μαυροδάφνη (δε βάζουμε νερό και θα πρέπει κανονικά να μας φτάσουν αυτά τα υγρά, αλλά στην έσχατη ανάγκη μπορούμε να προσθέσουμε). Προαιρετικά ρίχνουμε και τα μπαχαρικά. Αν δεν έχουμε πρόσβαση σε μαυροδάφνη (όπως εγώ) τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πορτό και σε αυτή την περίπτωση σίγουρα θα έβαζα τα μπαχαρικά. Αν έχουμε χύτρα θα την κλείσουμε και θα μαγειρέψουμε 30 λεπτά για το κουνέλι ή 45 λεπτά για το μοσχάρι, από την ώρα που σφυρίξει. Αν το κάνουμε στην κατσαρόλα τότε καλό είναι να το μαγειρέψουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα το κουνέλι και μιάμιση ώρα το μοσχάρι.
Σοτάρουμε χώρια σε αντικολλητικό τηγάνι τα κρεμμυδάκια του στιφάδου. Θα τα ρίξουμε και αυτά στο φαγητό αλλά προσοχή χωρίς το λάδι τους γιατί ήδη έχει μέσα. Για να μαλακώσουν χρειάζονται 15 λεπτά στη χύτρα και 30 λεπτά στην κανονική κατσαρόλα, οπότε κανονίζουμε ανάλογα πότε θα τα ρίξουμε μέσα στους προαναφερθέντες χρόνους. Πχ. αν το φαγητό είναι με κουνέλι και το κάνουμε στη χύτρα, τότε θα ανοίξουμε την χύτρα στο τέταρτο (αφού την αποσυμπιέσουμε όπως πρέπει), θα ρίξουμε τα κρεμμυδάκια, θα την κλείσουμε και θα μετρήσουμε άλλο ένα τέταρτο από την ώρα που θα φτάσει στην κατάλληλη πίεση. Όταν ολοκληρωθεί ο παραπάνω χρόνος μαγειρέματος θα βγάλουμε το καπάκι, θα αλατοπιπερώσουμε, θα ρίξουμε δύο κουταλάκι ξύδι και τη φρέσκια ντομάτα τριμμένη και με ανοιχτή κατσαρόλα θα σιγοβράσουμε για 10 λεπτά ώσπου να δέσει η σάλτσα. Βγαίνει υπέροχο!


Για το χταπόδι στιφάδο
Το χταπόδι χρειάζεται πρώτα να βράσει περίπου 10-15 λεπτά σε νερό, ολόκληρο και μετά θα το βγάλουμε και θα το κόψουμε σε κομματάκια. Επειδή από εδώ και πέρα ο χρόνος που χρειάζεται είναι ο ίδιος με τα κρεμμυδάκια για στιφάδο, μπορούμε να το βάλουμε να σοταριστεί και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε να σοταριστούν και το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια. Θα σβήσουμε στη συνέχεια με τη μαυροδάφνη και προαιρετικά θα ρίξουμε τα μπαχαρικά. Αν το κάνουμε στην χύτρα τότε μαγειρεύουμε για 15 λεπτά και στην κατσαρόλα για 30 λεπτά. Στο τέλος αυτού του χρόνου, ανοίγουμε το σκεύος, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξύδι και τις τριμμένες ντομάτες και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα να δέσει η σάλτσα.

1 σχόλια :

TasteFULL είπε...

Καλημέρα! Τέλειο το στιφάδο σας!
Κάντε μου μια χάρη, σας παρακαλώ :)
Ψάχνω ηλεκτρονική διεύθυνση να σας στείλω μια πρόσκληση και δεν βρίσκω. Μπορείτε να μου απαντήσετε στο infoatgreekfoodblogs.com?
Ευχαριστώ πολύ
Βίκυ Κουμάντου

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές