Το κοτόπουλο σε μπουκιές με αυτό τον τρόπο σε αντικολλητικό τηγάνι είναι κάτι που μου πετυχαίνει πάντα πολύ τρυφερό και ζουμερό, οπότε γενικά δοκιμάζω διάφορες παραλλαγές υλικών με αυτό. Παρεμπιπτόντως επειδή μένω στην Αγγλία τα υλικά είναι λίγο διαφορετικά και για αυτό σίγουρα δε θα βγει έτσι ακριβώς μαγειρεμένο στην Ελλάδα.
Υλικά για 2-3 άτομα (εμείς στη φάση δίαιτας τρώμε περισσότερο κρέας):
600 γρ. στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα
25 γρ. βούτυρο από μπάρα
6-7 καφέ μανιτάρια (στην Αγγλία λέγονται chestnut)
2-3 φέτες μπέικον
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
150 ml κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές τριμμένο Αγγλικό ώριμο τσένταρ (mature)
αλάτι
πιπέρι
Πως μαγειρεύετε:
Βάζουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι με δυνατή φωτιά να ζεστάνει (σε ηλεκτρική κουζίνα θα έλεγα στο 2μιση από 3) και εντωμεταξύ κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια-μπουκιές. Όταν ζεστάνει το βούτυρο (προσοχή το βούτυρο καίγεται γρήγορα και μαυρίζει) ρίχνουμε μέσα τις μπουκιές κοτόπουλο. Σκοπός είναι ναι μεν να σωταριστεί και να ασπρίσουν το κομμάτια γύρω-γύρω (να μη φαίνεται το χρώμα του αίματος πια) με κατά τόπους απόχρωση του καφέ-κόκκινου (όχι από το αίμα αλλά από το τηγάνισμα) αλλά να μην γίνουν τελείως καφέ από το πολύ σοτάρισμα (θα χάσουν τα υγρά τους). Στα 1-2 λεπτά θα πρέπει να τα γυρίσετε για να σωταριστούν και οι άλλες πλευρές. Σε αυτό το σημείο θα έλεγα ότι μπορείτε να χαμηλώσετε τη φωτιά ελάχιστα πιο κάτω (στο 2). Μην αλατοπιπερώσετε το φαγητό ακόμα. Καπακώστε το φαγητό με ένα καπάκι.
Τώρα μπορείτε να ψιλοκόψετε τα μανιτάρια και το μπέικον, τα ρίχνετε στο τηγάνι και το καπακώνετε ξανά. Δε θα ρίξετε καθόλου νερό, δε χρειάζεται. Μάλιστα τα μανιτάρια θα βγάλουν υγρά. Στα 10-15 λεπτά θα το ξεκαπακώσετε, και θα ρίξετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την κρέμα γάλακτος. Θα ανακατέψετε, θα ρίξετε αλάτι και θα τρίψετε πιπέρι (πάντα είναι καλύτερο από μύλο). Αφού πάρει 1-2 βράσεις η κρέμα γάλατος θα ρίξετε το τριμμένο κίτρινο τυρί και θα ανακατέψετε. Τώρα πια είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Συνιστώ να σερβιριστεί αμέσως γιατί άμα αρχίσει να κρυώνει θα αρχίσει να κρυώνει και το τυρί και παίρνει άλλο χρώμα σιγά σιγά.
Εμείς το φάγαμε με σαλάτα αλλά γενικά με κοτόπουλο μπουκιές στο τηγάνι μας αρέσουν πολύ τα σπαράγγια (το έχω αναφέρει ξανά αυτό). Τα λεπτά πράσινα σπαράγγια, λίγο σωταρισμένα στο τηγάνι και κανένα 5-10λεπτο καπακωμένα για να μαλακώσουν γίνονται τέλεια.
Σημείωση για τα υλικά:
Το δέσιμο όλων αυτών των υλικών είναι που κάνει τόσο νόστιμη τη συνταγή. Όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο είναι για να προσθέσουν τη μυρωδιά τους και όχι για χόρτασμα, γι' αυτό δεν είναι σε μεγάλη ποσότητα. Δε θυμάμαι αν είχα δει στην Ελλάδα αυτό το είδος μανιτάρια. Μοιάζουν με τα άσπρα μόνο που συνήθως είναι λίγο πιο μεγάλα και έχουν καφέ απόχρωση. Το μπέικον νομίζω ότι έχω πει ξανά ότι είναι τελείως διαφορετικό στην Αγγλία, εμείς προτιμούμε ένα που είναι άπαχο και δεν έχει καθόλου ορατό λίπος (σαν κρέας καπνιστό μοιάζει). Όσο για το τσένταρ είναι το κίτρινο τυρί των Άγγλων, σίγουρα υπάρχει στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο που είναι ώριμο έχει πιο βαριά γεύση και σαν εναλλακτική θα έλεγα κάποιο καπνιστό τυρί ή προβολόνε αλλά μπορεί να είναι νόστιμο το φαγητό και με άλλα κίτρινα τυριά, εγώ απλά σημειώνω τι χρησιμοποίησα χτες.

2 σχόλια :
Πολύ νόστιμο ακούγεται το φαγητό σου.
Να μας έλεγες και τη δίαιτα που επιτρέπει να τρώει κανείς αυτά τα νόστιμα φαγητά (μπέικον;;) τι καλά που θα ήταν!
Καλέ, το αναφέρω τι δίαιτα ακολουθούμε, δίαιτα Άτκινς. Το μόνο που κάναμε είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της επίσημης ιστοσελίδας που αυτή τη στιγμή περιέχει λεπτομέρειες για το πως να την κάνουμε. Ορίστε και ο σύνδεσμος για την ενότητα με την περιγραφή του προγράμματος και τις φάσεις:
http://www.atkins.com/Program/ProgramOverview.aspx
Φυσικά, το μενού που περιέχει δε συμβαδίζει με το ελληνικό φαγητό αλλά το προσαρμόσαμε. Οκ, κάνουμε και μερικές ατασθαλίες, π.χ. η κρέμα γάλακτος που επιτρέπει την ημέρα είναι 30γρ και σε αυτή τη συνταγή τρώμε 75γρ ο καθένας, αλλά δεν τρώμε κρέμα γάλακτος πάνω από 2 φορές την εβδομάδα.
Δημοσίευση σχολίου