Κυριακή 10 Μαΐου 2009





Στο σπίτι είμαστε σε φάση δίαιτας. Δεν κάνουμε τίποτα το φοβερό, απλά ότι θα έφτιαχνα κανονικά το μαγειρεύω με τέτοιο τρόπο ώστε ναι μεν να είναι νόστιμο αλλά να έχει λιγότερες θερμίδες (δηλαδή θα φάμε και το παστίτσιο μας αλλά ελαφρύ). Εδώ στην Αγγλία είχαμε ήδη ανακαλύψει ότι οι περισσότεροι προτιμούν να φτιάχνουν τις chips (που έτσι λένε τις τηγανητές πατάτες στην Αγγλία) στο φούρνο και για αυτό στο σούπερμάρκετ βρίσκεις περισσότερα προϊόντα από προμαγειρεμένες κατεψυγμένες πατάτες για φούρνο από ότι για τηγάνι (αλλά οι προμαγειρεμένες έχουν ήδη αρκετές θερμίδες από μόνες τους και όσο να'ναι δεν είναι το ίδιο υγιεινές με τις σπιτικές πατάτες).
Βρήκα λοιπόν μια αγγλική ιστοσελίδα που περιγράφει πως να φτιάχνεις νόστιμες τραγανές "τηγανητές" πατάτες με ελαφρύ τρόπο. Είναι λίγο μπελαλίδικο σαν διαδικασία αλλά έχω δοκιμάσει και τον απλό τρόπο με το να τις βάλεις απλά στο φούρνο με λίγο λάδι και για μένα η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι μεγάλη.

Υλικά
3-4 μέτριες πατάτες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

Πως τις μαγειρεύουμε
Βάζουμε να βράσει νερό σε ένα κατσαρολάκι (παρεπιμπτόντως ο βραστήρας είναι σωτήριος στην κουζίνα, εμείς τον έχουμε μονίμως στην πρίζα). Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες όπως θα κάναμε για τηγάνισμα. Όταν πια βράζει το νερό τις ρίχνουμε μέσα και τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Τις ρίχνουμε μετά σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά (με αυτό τον τρόπο θα στεγνώσουν κιόλας από την υψηλή θερμοκρασία). Μετά τις ρίχνουμε σε ένα στεγνό σκεύος με καπάκι (εγώ χρησιμοποιώ το κατσαρολάκι που τις έβρασα πριν αλλά φροντίζω να είναι στεγνό) ρίχνουμε και μια κουταλιά λάδι, καπακώνουμε το σκεύος και δονούμε το σκεύος πάνω κάτω και πέρα δώθε για 5-10 δευτερόλεπτα. Όταν το ανοίξουμε θα δούμε ότι οι πατάτες στην επιφάνειά τους έχουν κάνει κάτι σαν γρομπαλάκια (αυτά θα κρατήσουν το λάδι, θα σχηματίσουν λίγο κρούστα στο ψήσιμο και θα τις κάνουν πιο νόστιμες).

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στο γκριλ σε πολύ δυνατή θερμοκρασία για τουλάχιστον 5 λεπτά (στη δική μου κουζίνα στους 230 βαθμούς). Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα αντικολλητικό ρηχό ταψάκι (άλλο ένα σκεύος που είναι πολύ χρήσιμο και το ανακάλυψα στην Αγγλία). Στην ξένη ιστοσελίδα αναφέρεται να ψεκάσουμε το ταψάκι πρώτα με μαγειρικό σπρέι λαδιού για να μην κολλήσουν οι πατάτες αλλά εγώ δεν το χρησιμοποιώ. Βάζω το ταψάκι στη σχάρα που έχω τοποθετήσει στο πιο πάνω μέρος (η απόσταση με τις αντιστάσεις είναι 2-3 εκατοστά) και αφήνω για 20-25 λεπτά. Στα 15-20 λεπτά βγάζω το ταψάκι, γυρίζω τις πατάτες να ροδοψηθούν και από την άλλη πλευρά και το ξαναβάζω στο φούρνο. Όταν τις βγάλουμε πασπαλίζουμε με αλάτι και αν θέλουμε ρίγανη.

Εμένα μου βγαίνουν μαλακές από μέσα (από το βράσιμο) και τραγανές απέξω και μου φαίνονται πολύ νόστιμες.


4 σχόλια :

MaryAthenes είπε...

Πρεπει να ειναι πολυ ωραιες αν και η διαδικασια ειναι οντος για μερακληδες... θα δοκιμασω ;)

Ανώνυμος είπε...

Εγω δεν τις βραζω τις πατατες. Βασικα μαλλον το κανω με αρκετα διαφορετικο τροπο.
1.Κοβω τις πατατες αρκετα περιπου 0.75 εκ παχος.
2.Τις στεγνωνω πολυ καλα με μια πετσετα (οχι χνουδωτη) ή με χαρτι κουζινας.
3. Βαζω σε μεγαλο ταψι ετσι ωστε να ειναι 1 στρωση μονο!
4. 1 κουταλια λαδι και τις ανακατευω πολυ καλα με τα χερια να παει παντου. Στην πραγματικοτιτα οσο περισσοτερο λαδι βαλετε τοσο καλυτερα, αλλα μπορει να γινει και με 1 κουταλια.
4. Τις βαζω σε προθερμασμενο φουρνο στους 230-250. Αν εχετε φουνο με αερα θα γινουν ακομα καλυτερες (αλλα βαλτε στους 210-220)
5. Στα 20-25 λεπτα κουνηστε το ταψι να γυρισουν και απο τιν αλλη.

Εμενα στον αερα γινονται σε περιπου 30-35 λεπτα και βαζω αλατι και ριγανη. Φατε τις αμεσως γιατι οταν κρυωσουν σκληραινουν.

Μην ξεχασετε να τις στεγνωσετε!!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Πράγματι, το να είναι στεγνές οι πατάτες όταν μπουν στο φούρνο είναι πολύ σημαντικό διαφορετικά θα κολλήσουν. Προτείνω πάντως σε όποιον ενδιαφέρεται να δοκιμάσει και με τους δύο τρόπους, δηλαδή και με το να βράσει τις πατάτες αλλά και με το να τις βάλει κατευθείαν, για να διαπιστώσει ο ίδιος αν αξίζει η μεγαλύτερη διαδικασία. Εγώ που έχω δοκιμάσει και να μην τις βράσω τις πατάτες μου φαίνονται πολύ σκληρές (το βράσιμο τις μαλακώνει εσωτερικά).

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε συνταγούλες! Πού είσαι αγαπητή μας τόσον καιρό!!;;;;;;;;

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές