Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Γενικά τα τσουρέκια είναι λίγο αλχημεία και θέλουν μεγάλη προσοχή σε κάθε βήμα π.χ. πρέπει τα υλικά να μην είναι πολύ ζεστά αλλά ούτε και κρύα, δεν ζυμώνουμε το μείγμα αλλά το διπλώνουμε, ακόμα και ο χώρος μέσα στον οποίο είμαστε όταν τα φτιάχνουμε παίζει ρόλο, κ.λ.π. Θυμάμαι όταν παλιά η μητέρα μου είχε ζητήσει συνταγή από μια συνάδελφό της εκείνη της είπε ότι δεν μπορεί απλά να της την γράψει αλλά έπρεπε να της την δείξει βήμα βήμα και έπαιρνε πολλές ώρες για αυτό ήρθε σπίτι μας και κοιμήθηκε το βράδυ και τα φτιάχνανε δύο μέρες. Αυτό πάντως το τσουρέκι για το οποίο θα γράψω εδώ είναι από τα πιο νόστιμα που έχουμε δοκιμάσει από μια άλλη φίλη μας και είναι λίγο πιο απλό. Φτιάχνονται τουλάχιστον 7-8 τσουρέκια.

Υλικά
3 κιλά αλεύρι (σκληρό νο 1 ή μισό Robin Hood και μισό σκληρό)
μαγιά νωπή για 3 κιλά (περίπου 300 γρ)
300 γρ γάλα πλήρες
500 γρ φυτίνη
900 γρ ζάχαρη
10 αυγά + 1 για το άλειμμα στο τέλος
3 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
3 βανίλιες
1 πορτοκάλι (και το ξύσμα και ο χυμός)
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 κ.γ. σπορέλαιο

Πως το φτιάχνουμε
Προετοιμάζουμε τα υλικά μας. Το γάλα να είναι χλιαρό προς το καυτό. Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (βγάλτε τα από το ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν). Το βούτυρο ζεστό να αντέχει το χέρι μας. Η σόδα διαλυμένη στο ποτήρι με το κονιάκ.
Σε ένα μεγάλο τάπερ ή λεκάνη βάζουμε μιάμιση κούπα χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα στη μαγιά, ρίχνουμε αρκετό αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να πετύχουμε ένα πηχτό χυλό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες (περίπου 30 λεπτά).
Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά (μαχλέπι, μαστίχα, βανίλιες, πορτοκάλι, κονιάκ) και το σπορέλαιο. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ενώ δουλεύουμε το μείγμα ελαφρά με τα χέρια. Προσθέτουμε τη μαγιά και δουλεύουμε πάλι το μείγμα ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις και ανακατεύουμε ενδιάμεσα με τα χέρια χωρίς να το ζυμώνουμε μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα παίρνουμε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες και λίγο λίγο το ρίχνουμε πάνω στη ζύμη και διπλώνουμε πολλές φορές μέχρι να τελειώσει το βούτυρο (μπορεί να μην το απορροφήσει αλλά δεν πειράζει). ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν πρέπει να ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη θα σκληρύνει. Όταν λέμε ότι διπλώνουμε εννοούμε ότι παίρνουμε την πάνω άκρη και την ενώνουμε στην κάτω.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα τη λεκάνη και από πάνω βάζουμε μια μεγάλη πετσέτα και από πάνω μια διπλωμένη κουβέρτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (4 ώρες περίπου αν είναι καλός ο καιρός, αλλιώς λίγο περισσότερο). Να προσέξουμε λοιπόν να είναι μεγάλη η λεκάνη για να χωρέσει. Αν το ελέγξουμε να μην το ξεσκεπάσουμε τελείως αλλά να ανασηκώνουμε λίγο την άκρη για να δούμε.
Όταν γίνει χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τα μέρη ελαφρά και τα πλέκουμε σε πλεξίδες. Τα βάζουμε σε ταψάκια που έχουν βουτυρωμένη λαδόκολλα (όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί θα διπλασιαστεί η ζύμη). Σκεπάζουμε τα ταψιά με βαμβακερές πετσέτες για 30 λεπτά σε ζεστό, υγρό μέρος. Αφού διπλασιαστεί ο όγκος αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό που έχουμε χτυπήσει και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.


8 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστούμε για την συνταγή.

Όταν λες ζεστό και υγρό μέρος τι εννοείς ακριβώς?

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Να πω την αλήθεια κι εμείς την ίδια απορία είχαμε όταν καταγράψαμε τη συνταγή επί λέξη από τη φίλη μας. Ας πούμε αν τη βάλεις στο φούρνο με χαμηλή θερμοκρασία παρόλο που θα είναι ένα ζεστό μέρος, θα στεγνώσει. Το σημαντικό είναι το δωμάτιο να είναι ζεστό και να μην έχει ρεύματα, το υγρό πάει στο να μη τη βάλουμε κάπου που να ξέρουμε ότι είναι ξερός ο αέρας όπως ο φούρνος.

eleni είπε...

θα φτιαξω τα τσουρεκια μεσ στη μεγαλη βδομαδα και θα δω αν εινια τοσο ωραια....

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Ξέχασα να αναφέρω ότι και ένα δωμάτιο μπορεί να έχει πολύ ξηρή ατμόσφαιρα π.χ. αν έχει καλοριφέρ αναμμένο και είναι κλειστές οι πόρτες. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να έχουμε υγραντήρα ή να βάλουμε ένα πήλινο μπολάκι με λίγο νερό πάνω στο καλοριφέρ ώστε οι υδρατμοί να υγραίνουν την ατμόσφαιρα. Δεν ξέρω αν το ίδιο μπορεί να ισχύσει για το φούρνο στην περίπτωση του τσουρεκιού. Π.χ. εγώ το συνηθίζω και το λέω πάντα ως συμβουλή όταν ξαναζεσταίνουμε φαγητό στο φούρνο να βάζουμε 2 κουταλιές νερό στο ταψάκι ή σε ένα πήλινο μπολάκι δίπλα του, ώστε να μη ξεραίνεται το φαγητό. Ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο και στο τσουρέκι (με λίγο περισσότερο νερό) αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

Sourkouna είπε...

O λόγος που γράφω αυτο το σχόλιο είναι για να σε συγχαρώ για το blog σου.Μόλις το "ανακάλυψα" (καλιο αργά παρά ποτέ) και έγω ξετρελαθεί.
Και μένα η μαμά μου είναι φοβερή μαγείρισσα (είναι αμέτρητες οι συνταγές δικής της φαντασίας) και εύχομαι κάποια στιγμή να αποκτήσω έστω απο το μισό της ταλέντο.
Keep up the good work.

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ Sourkouna για τα καλά σου λόγια. Σε λίγο καιρό θα γράφει κι η μαμά μου στο blog, πρέπει πρώτα όμως να της δείξω πως να το κάνει κι εγώ αυτή τη στιγμή είμαι στην Αγγλία.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και ευχαριστώ εσένα και τη μαμά σου. Τα τσουρέκια σας είναι άπαιχτα.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλη η συνταγη σου!την εκανα και πετυχε!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές