Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Τη συνταγή θα τη φτιάξω αύριο για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, μόλις μου την είπε η μαμά μου από το τηλέφωνο που τη μαγείρεψε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και έκανε θραύση (όπως επίσης και οι συνοδευτικές πατάτες που φτιάχνονται με τα ίδια υλικά και θα τη γράψω στη συνέχεια). Το χοιρινό για να γίνει αρωματικό θέλει μαρινάρισμα για περίπου 24 ώρες αλλά αν δεν έχουμε χρόνο μπορούμε να το ψήσουμε κατευθείαν μέσα στη μαρινάρα.

Υλικά
3 κιλά χοιρινό μπούτι ολόκληρο κομμάτι σαν ρολό
1 κουταλιά σούπας μουστάρδας
χυμό από 3 πορτοκάλια
1 ποτήρι κονιάκ
ελαιόλαδο
δενδρολίβανο
3-4 κολίνες σκόρδου
1/2 κύβο βοδινό
αλάτι και πιπέρι
λίγο αλεύρι ή κορνφλάουερ για το δέσιμο της σάλτσας

Πως το μαγειρεύουμε
Κόβουμε σε κομματάκια τις κολίνες του σκόρδου. Ανακατεύουμε το αλάτι και το πιπέρι σε μία κούπα, βουτάμε μέσα τα κομματάκια του σκόρδου. Τρυπάμε το χοιρινό σε διάφορα σημεία και τους χώνουμε τα κομματάκια σκόρδου. Πασπαλίζουμε παντού το χοιρινό με το μείγμα από αλατοπίπερο και ρίχνουμε και δενδρολίβανο.
Για τη μαρινάρα: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό των 3 πορτοκαλιών, το κονιάκ, τη 1 κουταλιά μουστάρδας και ελαιόλαδο τουλάχιστον 5 κουταλιές. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί η μαρινάρα, ακόμα και με το μίξερ για να γίνει καλά. Βάζουμε σε ένα δοχείο το χοιρινό και περιχύνουμε με τη μαρινάρα. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα (αλλά να μην ακουμπάει το χοιρινό, διαφορετικά απλά σκεπάζουμε με το καπάκι) και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες (που και που το γυρίζουμε για να πάει παντού η μαρινάρα). Αν δεν έχουμε χρόνο μπορούμε να το αφήσουμε λιγότερο ή και καθόλου και να προχωρήσουμε κατευθείαν με το ψήσιμο του φαγητού στη μαρινάρα.
Όπως είναι το χοιρινό με τη μαρινάρα το τυλίγουμε με λαδόκολλα, δένουμε με σπάγγο και το τυλίγουμε και σε αλουμινόχαρτο για να μην χυθούν τα υγρά και να μην καεί η λαδόκολλα.
Το όλο θέμα είναι το ψήσιμο που πρέπει να γίνει σε μικρή θερμοκρασία για αρκετή ώρα. Ανάλογα με τα κιλά του χοιρινού και το πόσο παχύ είναι, ψήνουμε και περισσότερη ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 θαθμούς. Εγώ με 3 κιλά θα το αφήσω για 4 ώρες. Αν ήταν 1 κιλό το κρέας θα το άφηνα 2.5 ώρες. Γενικά επειδή είναι η θερμοκρασία μόνο 150 βαθμούς και το φαγητό είναι κλεισμένο με υγρά δεν υπάρχει πρόβλημα να το αφήσουμε και παραπάνω αν θέλουμε.
Όταν πια το βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε το χοιρινό να κρυώσει μέσα στη λαδόκολλα χωρίς να την ξετυλίξουμε για 30-40 λεπτά. Όταν ξετυλίξουμε τη λαδόκολλα μαζεύουμε τα υγρά από το ταψί για να φτιάξουμε στη συνέχεια τη σάλτσα. Τα υγρά της μαρινάρας τα ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε 1 κουταλάκι μέλι ή λίγη ζάχαρη, 1/2 κύβο βοδινό ή ολόκληρο και λίγο αλεύρι ή κορνφλάουερ για να δέσει η σάλτσα.
Κόβουμε σε φέτες το χοιρινό και το σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Συμβουλή. Όταν ζεσταίνουμε φαγητό στο φούρνο που έχει κρυώσει για να μη ξεραθεί καλό είναι να ρίχνουμε ελάχιστο νεράκι στο ταψί ή λίγο νεράκι σε ένα μικρό πήλινο και το βάζουμε και αυτό μέσα στο φούρνο ώστε οι υδρατμοί να κρατούν το φαγητό με υγρασία.

Update 1/1/2009: Έφτιαξα το φαγητό και πραγματικά βγήκε υπέροχο αν και είχα κάποια προβληματάκια (ξέχασα να βάλω λάδι στις πατάτες και αναγκαστικά έβαλα αφού είχε γίνει το φαγητό και καταλάθος είχα πάρει μουστάρδα πολύ καυτερή αλλά δε φάνηκε στη γεύση σχεδόν καθόλου όταν μαγειρεύτηκε). Εντωμεταξύ, όταν φτιάχνεις τη μαρινάρα δεν έχει και την καλύτερη μυρωδιά (ίσως έφταιγε σε αυτό η περίεργη αγγλική καυτερή μουστάρδα μου) αλλά μετά το μαγείρεμα αλλάζει τελείως. Το έβαλα στο φούρνο στους 140 (το φοβήθηκα να το βάλω στους 150 γιατί τελικά έφτιαξα περίπου 1.5 κιλό κρέας αφού δε θα ερχόντουσαν όλοι όσοι υπολόγιζα) πριν πέσω για ύπνο και έκλεισα το φούρνο όταν σηκώθηκα την Πρωτοχρονιά. Στο ψήσιμο βγήκε τέλειο.

1 σχόλια :

Estella είπε...

Φενεται υπέροχο!!!!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα αν και έχω φουρνάκι...

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές