Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Αυτή η συνταγή κυκλοφορεί στο σόι του μπαμπά μου και πολλοί συγγενείς μου φτιάχνουν το δικό τους ψωμί στο σπίτι το οποίο κιόλας είναι νοστιμότατο και κρατάει περισσότερες μέρες από αυτό του φούρνου. Μέχρι στιγμής δεν έχω προσπαθήσει να το φτιάξω μόνη μου γιατί η αλήθεια είναι ότι δε τρώω ψωμί σχεδόν ποτέ.

Υλικά:

  1. 1 κιλό αλεύρι (ότι είδος θέλετε, είναι θέμα προτίμησης, μου έχουν πει πάντως ότι πολύ νόστιμο είναι με κίτρινο αλεύρι)
  2. 2 φακελάκια μαγιά (κατά προτίμηση Γιώτης)
  3. 1 λίτρο νερό χλιαρό
  4. 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
  5. 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

Πως το παρασκευάζουμε:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το 1 λίτρο νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε 1 ώρα για να φουσκώσει το μείγμα. Μετά από 1 ώρα ανακατεύουμε ξανά το μείγμα και το βάζουμε σε 2 φόρμες μικρές, ορθογώνιες, αντικολλητικές για κέικ που δε τις λαδώνουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Επειδή εξαρτάται από το φούρνο, άλλη συγγενής μου είπε ότι βάζει τις φόρμες για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 250, μετά το κατεβάζει στους 200 για άλλα 45 λεπτά και στο τέλος σβήνει το φούρνο και τις αφήνει λίγο ακόμα μέσα. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα αν ψήθηκε μέσα το ψωμί. Πρέπει να το τρυπάει άνετα χωρίς να ¨κολλάει¨.
Όταν βγάζουμε τα 2 ψωμιά τα τοποθετούμε στο πλάι, πάνω σε μία πετσέτα και τα σκεπάζουμε, αφήνοντάς τα 6-8 ώρες έτσι ώστε να φύγει η υγρασία.

13 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, αλλά έχει καμμία σχέση με
το θρυλικό No-Knead Bread που έχει
κατακλύσει το internet?
Εκείνο, για να είναι φαγώσιμο, θέλει
μία ολόκληρη μέρα και αυτό γίνεται
σε ωρίτσες?...

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Να πω την αλήθεια δεν το είχα ξανακούσει αυτό το no-knead bread. Κάθησα όμως και το έψαξα τώρα να δω περί τίνος πρόκειται.Πράγματι μοιάζει πολύ η συνταγή. Εμένα μου την είπαν όπως έγραψα στο σχόλιο αλλά τώρα έχω περιέργεια να ρωτήσω πως την έμαθε το πρώτο άτομο από την οικογένεια. Ξέρω ότι την κάνουν ακριβώς με αυτό τον τρόπο, το έχω δοκιμάσει και είναι μια χαρά. Μάλιστα διαρκεί αρκετές μέρες φρέσκο.

Βασίλης είπε...

Η διαφορά που βρίσκω κυρίως είναι οτι στο πόσο θα αφήσεις να φουσκώσει το μίγμα. Σήμερα θα δοκιμάσω τη συνταγή σου και θα σε πώ αποτελέσματα :)

yioapollon είπε...

αρκετά καλό αλλά βγαίνει πολύ τζούφιο και με μια ξυνήλα απο τη μαγιά

yioapollon είπε...

καλή η ιδέα αλλά το ψωμι εχει εντονη μυροδια απο τη μαγια

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Χμ, mutzahedin, αυτό μάλλον έχει να κάνει με τη μαγιά. Εμένα μου έχουν πει να χρησιμοποιώ συγκεκριμένη μάρκα αλλά ίσως και κάποια άλλη μάρκα να είναι καλύτερη. Επίσης η ποσότητα της μαγιάς παίζει ρόλο. Νομίζω ότι στην Ελλάδα το κάθε φακελάκι είναι 15 γρ. Πάντως έψαξα λίγο στο internet και είδα ότι έχουν και άλλοι παράπονα για τη μαγιά στο ψωμί, άλλες φορές τους πετυχαίνει και άλλες όχι, λες και δε βγαίνει πάντα ίδια η παρτίδα της μαγιάς.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ,ΑΛΛΑ ΔΕ ΨΗΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ,ΕΝΩ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΙΧΕ ΞΕΡΟΨΗΘΕΙ.ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ?ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟ.

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ίσως δε ψήθηκε καλά το ψωμί στο κάτω μέρος, π.χ. να ήταν πολύ ψηλά στο φούρνο ή το υλικό της φόρμας να έπαιξε ρόλο (π.χ. μπορεί να μη ζεσταίνεται γρήγορα ή να μην έχει καλή θερμοχωρητικότητα) ή οι οδηγίες που αναφέρω να μη ταιριάζουν ακριβώς με το φούρνο σου. Για φούρνο με αέρα δε γνωρίζω απολύτως τίποτα και ξέρω ότι ούτε η συγγενής μου έχει. Δε ξέρω κιόλας με ποιο τρόπο το έκανες, το έβαλες στους 200 για μια ώρα ή στους 250 πρώτα και μετά το χαμήλωσες; Αν έκανες το δεύτερο δοκίμασε με τον πρώτο τρόπο μετά.

ANNIE είπε...

Το έχω ήδη φτιάξει δύο φορές με κίτρινο αλεύρι και είναι καταπληκτικό. Δεν συμφωνώ πως μυρίζι η μαγιά, ούτε πως ξυνίζει, εκτός αν αυτό συμβαίνει επειδή το κίτρινο αλεύρι είναι πιο γλυκό από τα υπόλοιπα.
Το ψήνω σε φούρνο με αέρα και για να μη μου κολήσει στις φόρμες τις "ντύνω" με αντικολλητικό χαρτί, όπως κάνω και όταν φτιάχνω κέικ (μόνο που εκεί το κάνω για να μη λερώνονται πολύ οι φόρμες και πρέπει να τις πλένω με τις ώρες).

Ανώνυμος είπε...

afth h sintagh einai telia

Ανώνυμος είπε...

θα δοκιμάσω αμεσως την συνταγή γιατι βαριλεμαι να ζυμόσω,νομίζω ότι αν αλάξετε την σειρά των υλικών δεν θα σας μυρίζει η μαγιά, δοκιμάστε να προσθέσετε στο τέλος το αλευρι αφού έχετε ανακατέψει πολύ καλα τα υλικά στο χλυαρό νερό

Ανώνυμος είπε...

Έχω φτιάξει ένα βίντεο άμα θέλετε δείτε το:
http://www.youtube.com/watch?v=jKE4dHWvyr4

Elinagarbi είπε...

Η συνταγή είναι τέλεια. Το έχω φτιάξει αρκετές φορές, βέβαια είχα και τις αποτυχίες μου αλλά για διάφορους λόγους ανεξαρτήτου συνταγής. Χαίρομαι πραγματικά που μπορούμε να τρώμε το δικό μας ψωμί τόσο γρήγορα και εύκολα. Ευχαριστώ!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές