Έγινε ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά όταν το δοκίμασα σε ένα φιλικό σπίτι στα 14 μου. Η μητέρα μου πήρε τη συνταγή, την τροποποίησε λίγο και μου το έφτιαχνε κάθε φορά στα γενέθλιά και στη γιορτή μου. Είναι από τις συνταγές που μου έχει γράψει στο συνταγολόγιο που μου δώρισε.
Όπως θα δείτε παρακάτω είναι υπερβολικά αναλυτική στις οδηγίες που δίνει (σε σημείο να με τρελαίνει καμιά φορά).Το περίεργο είναι ότι εμένα δε μου αρέσει να φτιάχνω γλυκά. Ίσως γιατί πρέπει να ακολουθείς αυστηρά τις οδηγίες για να σου πετύχει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για δημιουργία. Τώρα που ξαναδιάβασα τις οδηγίες της συνειδητοποίησα και άλλο ένα λόγο. Έχει πολύ φασαρία να φτιάχνεις γλυκά.
Υλικά
1 ½ περίπου πακέτο τετράγωνα μπισκότα Παπαδοπούλου ή digestive
1 βιτάμ (1 πλάκα)
2 κουταλιές ζάχαρη
1 βάζο (400 γρ) μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα (εμείς προτιμάμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο και το καλοκαίρι μπορεί να βάλουμε ζελέ φράουλα ή κεράσι)
1 κουταλάκι κορν-φλάουρ,
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
1 πακέτο τυρί τύπου Φιλαδέλφειας (250 γρ) από το τυρί φυσικά πήρε το όνομά του
1 φακελάκι για σαντιγύ π.χ. Alsa top
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
Πως το παρασκευάζουμε
Έχουμε βγάλει το βιτάμ από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα ή αρκετές ώρες πριν για να έχει μαλακώσει ή εναλλακτικά το λιώνουμε ελαφρά ζεσταίνοντάς το σε ένα κατσαρολάκι. Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ χονδροκομμένα όσο οι φακές ή τα ψιλά φασόλια (όχι να γίνουν σκόνη).
Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με τα τριμμένα μπισκότα και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο πυρέξ και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για 10 λεπτά (μη περιμένουμε να ροδίσει γιατί θα σκληρύνει). Το βγάζουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες αλλά με 1/2 ζεστό+1/2 κρύο ποτήρι νερό (σύνολο μόνο ένα ποτήρι) για να γίνει πηκτό. Το αφήνουμε να παγώσει (όχι πολύ, ίσα που θα αρχίσει να πήζει).
Χτυπάμε στο μίξερ τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει ή αν βιαζόμαστε στην κατάψυξη για λίγο.
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί με τη σαντιγύ, το ζελέ και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Το απλώνουμε στο πυρέξ πάνω στα μπισκότα και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα μέχρις ότου λιώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διαλύουμε το κορν-φλάουρ μέσα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στη μαρμελάδα και ανακατεύουμε καλά. Όταν κρυώσει λίγο την απλώνουμε πάνω στο γλυκό. Βάζουμε το τζηζκέικ στο ψυγείο να παγώσει για 4 περίπου ώρες.
Παραλλαγές
Αν θέλουμε αντί για μαρμελάδα βάζουμε επάνω ζελέ από φράουλα ή κεράσι που τα έχουμε φτιάξει με ένα ποτήρι συνολικά νερό το κάθε φακελάκι. Όταν αρχίζει να πήζει (εδώ θέλει προσοχή, πρέπει να έχει κρυώσει πολύ και να αρχίζει να πήζει να μην έχει όμως πήξει τελείως) το ρίχνουμε πάνω στο μίγμα στο πυρέξ. Βάζουμε πάλι το πυρέξ στο ψυγείο για να πήξει το ζελέ και αν θέλουμε επάνω ρίχνουμε και μερικές φρέσκες φράουλες ή κερασάκια αντίστοιχα. Αυτή η εκδοχή ταιριάζει περισσότερο το καλοκαίρι.
Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε πάνω γλυκό βύσσινο αλλά επειδή είναι υπερβολικά γλυκό θέλει να προσοχή η στρώση του σιροπιού να είναι πολύ λεπτή.
Όπως θα δείτε παρακάτω είναι υπερβολικά αναλυτική στις οδηγίες που δίνει (σε σημείο να με τρελαίνει καμιά φορά).Το περίεργο είναι ότι εμένα δε μου αρέσει να φτιάχνω γλυκά. Ίσως γιατί πρέπει να ακολουθείς αυστηρά τις οδηγίες για να σου πετύχει και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για δημιουργία. Τώρα που ξαναδιάβασα τις οδηγίες της συνειδητοποίησα και άλλο ένα λόγο. Έχει πολύ φασαρία να φτιάχνεις γλυκά.
Υλικά
1 ½ περίπου πακέτο τετράγωνα μπισκότα Παπαδοπούλου ή digestive
1 βιτάμ (1 πλάκα)
2 κουταλιές ζάχαρη
1 βάζο (400 γρ) μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα (εμείς προτιμάμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο και το καλοκαίρι μπορεί να βάλουμε ζελέ φράουλα ή κεράσι)
1 κουταλάκι κορν-φλάουρ,
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 φακελάκι ζελέ λεμόνι
1 πακέτο τυρί τύπου Φιλαδέλφειας (250 γρ) από το τυρί φυσικά πήρε το όνομά του
1 φακελάκι για σαντιγύ π.χ. Alsa top
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
Πως το παρασκευάζουμε
Έχουμε βγάλει το βιτάμ από το ψυγείο από την προηγούμενη μέρα ή αρκετές ώρες πριν για να έχει μαλακώσει ή εναλλακτικά το λιώνουμε ελαφρά ζεσταίνοντάς το σε ένα κατσαρολάκι. Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ χονδροκομμένα όσο οι φακές ή τα ψιλά φασόλια (όχι να γίνουν σκόνη).
Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με τα τριμμένα μπισκότα και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο πυρέξ και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για 10 λεπτά (μη περιμένουμε να ροδίσει γιατί θα σκληρύνει). Το βγάζουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες αλλά με 1/2 ζεστό+1/2 κρύο ποτήρι νερό (σύνολο μόνο ένα ποτήρι) για να γίνει πηκτό. Το αφήνουμε να παγώσει (όχι πολύ, ίσα που θα αρχίσει να πήζει).
Χτυπάμε στο μίξερ τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει ή αν βιαζόμαστε στην κατάψυξη για λίγο.
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί με τη σαντιγύ, το ζελέ και στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Το απλώνουμε στο πυρέξ πάνω στα μπισκότα και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα μέχρις ότου λιώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διαλύουμε το κορν-φλάουρ μέσα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στη μαρμελάδα και ανακατεύουμε καλά. Όταν κρυώσει λίγο την απλώνουμε πάνω στο γλυκό. Βάζουμε το τζηζκέικ στο ψυγείο να παγώσει για 4 περίπου ώρες.
Παραλλαγές
Αν θέλουμε αντί για μαρμελάδα βάζουμε επάνω ζελέ από φράουλα ή κεράσι που τα έχουμε φτιάξει με ένα ποτήρι συνολικά νερό το κάθε φακελάκι. Όταν αρχίζει να πήζει (εδώ θέλει προσοχή, πρέπει να έχει κρυώσει πολύ και να αρχίζει να πήζει να μην έχει όμως πήξει τελείως) το ρίχνουμε πάνω στο μίγμα στο πυρέξ. Βάζουμε πάλι το πυρέξ στο ψυγείο για να πήξει το ζελέ και αν θέλουμε επάνω ρίχνουμε και μερικές φρέσκες φράουλες ή κερασάκια αντίστοιχα. Αυτή η εκδοχή ταιριάζει περισσότερο το καλοκαίρι.
Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε πάνω γλυκό βύσσινο αλλά επειδή είναι υπερβολικά γλυκό θέλει να προσοχή η στρώση του σιροπιού να είναι πολύ λεπτή.
10 σχόλια :
τι ειναι το ζελε λεμονι?τζελι?
Εγώ έβαλα κανονικό ζελέ, ένα φάκελο. Σε άλλα sites έλεγε για λεμόνι ή ανανά.
Οκ, διόρθωσα το κείμενο να φαίνεται και στα υλικά ότι μιλάμε για φακελάκι με το οποίο φτιάχνουμε ζελέ, πχ φρουί ζελέ γιώτης.
Τώρα που το έφτιαξα το γλυκό και στην Αγγλία κατάλαβα ότι τζέλι ονομάζεται το ζελέ. Στα σούπερμάρκετ συνήθως το έχουν σε μορφή ταμπλέτας έτοιμου συμπυκνωμένου ζελέ (κανονικά η εταιρία το βγάζει και σε φακελάκι όπως και στην Ελλάδα αλλά δεν το έχουν τα σούπερμάρκετ)αλλά δε μου άρεσε σε γεύση και σε αποτέλεσμα πυκνότητας και ζήτησα από τη μητέρα μου να μου στείλει φακελάκια από την Ελλάδα.
Σήμερα έφτιαξα το γλυκό σου. Πολύ ωραίο έγινε! Έψαχνα καιρό τη συνταγή και μετά θυμήθηκα να ψάξω στο διαδίκτυο! Σ' ευχαριστώ.
Ωραίο το τσιζκέικ. Δοκιμάστε όμως και την εύκολη δική μου συνταγή τσιζ κέικ ζαχαροπλαστικής στο blog http://greekspice.blogspot.com
Σ' ευχαριστώ Χριστίνα κι εγώ για το σχόλιό σου. Όσο για την πρόταση για τη συνταγή τσιζ κέικ στο greek spices φαίνεται υπέροχο οπτικά, θα δοκιμάσω να το φτιάξω όταν τελειώσει η φάση δίαιτας αν και δε μου φαίνεται πιο απλό.
Kalhmera. Egw etoimazomai na to ftiaxw shmera to glykaki. Efxhtheite mou oloi mazi kalh epityxia!!!
Καλή επιτυχία!
Ωραία η συνταγή!
Δημοσίευση σχολίου