Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Φυσικά έχω συνταγές και από άλλους εκτός από τη μητέρα μου. Δοκίμασα το διπλωτό σαραγλί σε μία γιορτή και αμέσως ζήτησα τη συνταγή από τη γιαγιά που το έφτιαξε. Για όσους δε το ξέρουν μοιάζει με το μπακλαβά αλλά είναι σα μικρούς σωλήνες κομμένο. Έψαξα να το βρω με αυτή την ονομασία στο Internet αλλά φαίνεται να είναι πιο γνωστό σα φλογέρες. Εμένα πάντως σαραγλί μου το είπανε. Αν βάλουμε μόνο φυτικό βούτυρο είναι νηστίσιμα.

Υλικά
1/2 κιλό φύλλα λεπτά
1/2 κιλό καρυδόψιχα χοντρή
250 γμ βούτυρο (μισό φυτικό μαγειρικό λίπος, μισό πρόβειο)
5 ποτήρια ζάχαρη (περίπου ένα κιλό)
1 κουταλιά σούπας κανέλα τριμμένη
μισή κουταλιά γαρύφαλλο τριμμένο
200 γρμ παξιμάδια τριμμένα (ή φρυγανιά)
1 ποτήρι μέλι
3 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 φλούδα από λεμόνι και λίγες σταγόνες από το χυμό του

Πως το φτιάχνουμε
Τρίβουμε το παξιμάδι καλά σα γαλέτα, τα καρύδια λιγότερο, τα ρίχνουμε σε ένα δοχείο μαζί με 1 ποτήρι ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε ένα φύλλο σε μια μεγάλη επιφάνεια, το αλείφουμε με βούτυρο, βάζουμε ακόμα ένα φύλλο, βουτυρώνουμε, ρίχνουμε μείγμα στην άκρη του φύλλου και διπλώνουμε όχι πολύ σφιχτά. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί, τοποθετούμε μέσα τους "σωλήνες", τους χαράσσουμε έτσι όπως σκοπεύουμε να τους σερβίρουμε και τους βουτυρώνουμε. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Μετά τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε.
Για το σιρόπι βάζουμε σε μία κατσαρόλα 4 ποτήρια ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό για 5 λεπτά, ρίχνουμε μετά το μέλι και το λεμόνι και το σιροπιάζουμε. Αφού ρίξουμε το σιρόπι στο σαραγλί το αφήνουμε ξέσκεπο για 1 ώρα και μετά το κόβουμε στα κομμάτια που θέλουμε.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές