Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007



Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Πατάτες Ογκρατεν!!!! Γευστική απόλαυση!!!!!












             Από τις πιο ωραίες συνταγές που ανακαλύψαμε σε περιοδικό. Της έχουμε αλλάξει κάποια υλικά και τις δόσεις τους και τώρα την έχουμε καθιερώσει με αυτό τον τρόπο που θα περιγράψω. Ειδικά σαν ορεκτικό για δείπνο που έχουμε καλέσει φίλους είναι ότι πρέπει, έχει μία ιδιαίτερη γεύση λόγω του σκόρδου και αρέσει σε όλους. Μια φορά έβαλα το αγόρι μου να το φτιάξει γιατί δεν προλάβαινα και του φάνηκε πολύ εύκολο. Άσε που μετά περηφανευόταν σαν γύφτικο σκεπάρνι στους φίλους μας που έφτιαξε ένα τόσο ωραίο φαγητό και διαλαλούσε ότι ήταν το καλύτερο πιάτο επισκιάζοντας αυτά που είχα φτιάξει εγώ (γκρρρ). Την επόμενη εβδομάδα κάθισε και το μαγείρεψε ξανά με δική του πρωτοβουλία.
Σήμερα αυτό ήταν το μεσημεριανό μας συνοδευόμενο από λουκάνικα στο τηγάνι και ήταν μούρλια. Με έχει πιάσει αυτές τις μέρες να θυμηθώ όλες τις ωραίες συνταγές που ξέρουμε οπότε έχουμε λύσει το πρόβλημα να βρούμε τι θα φτιάξουμε.


                                    

Υλικά:


  1. 1 κιλό (με 1200 γρμ ανάλογα το ταψί) πατάτες
  2. 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  3. 300-500 γρμ φέτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια (η δοσολογία διαφέρει ανάλογα με το πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση της)
  4. 150-250 γρμ διάφορα τυριά (μπορεί να είναι κεφαλοτύρι, γραβιέρα, κασέρι, ρεγκάτο, έμενταλ κλπ, μπορεί να είναι και μόνο ένα από αυτά)
  5. 5 κουταλιές μαργαρίνη
  6. 1 κουτί κρέμα γάλακτος (200-250 γρμ)
  7. αλάτι, πιπέρι

Πως το μαγειρεύουμε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί (για να μην έχουν νερό όταν τις τηγανίσουμε). Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 3-4 κουταλιές μαργαρίνη (ή εναλλακτικά λίγο αραβοσιτέλαιο), το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις πατάτες ώστε να απλωθούν σε μία στρώση (φυσικά δε θα χωρέσουν όλες, το κάνουμε 2-3 φορές). Τις σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές ώστε να ροδίσουν εξωτερικά αλλά να μη ψηθούν εσωτερικά. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ανακατεύουμε τη φέτα με τα άλλα τυριά. Αλείφουμε ένα ταψί ή πυρέξ μέτριου μεγέθους με την υπόλοιπη μαργαρίνη (ή βούτυρο). Καλύπτουμε τον πάτο με μια στρώση πατάτες. Αλείφουμε από πάνω το λιωμένο σκόρδο αλλά φροντίζουμε να κρατήσουμε αρκετό και για τις άλλες στρώσεις. Πασπαλίζουμε με τα τυριά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία - πατάτες, σκόρδο, τυριά - ώσπου να τελειώσουν τα υλικά (σε εμάς βγαίνει 2 ή 3 στρώσεις) και η τελευταία στρώση να είναι τα τυριά. Περιχύνουμε τότε με την κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε στο φούρνο επί 25-30 λεπτά ώστε να ροδίσει από πάνω. Για να σιγουρευτούμε ότι έχει γίνει μπορούμε να βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα μέσα και αν το διαπερνάει εύκολα είναι έτοιμο.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

το μαγειρεψα και ειναι πεντανοστιμο

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές