Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019


Ρολό χοιρινό με κάστανα, κονιάκ, καρότα και μέλι!!! Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!! Κι όλα στην κατσαρόλα!!!!




 Ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά μου που ήλθαν από το εξωτερικό με κάτι διαφορετικό. Το ρολό το πήρα έτοιμο από τον χασάπη.  Όλα τα υπόλοιπα υλικά που έβαλα να μαγειρέψω το ρολό το αποθέωσαν !!! Τα παιδιά έτρωγαν κι έκαναν <<μμμμ... υπέροχο μαμά!!! Καταπληκτικό!!!!>>

Τα Υλικά μας:
1 κιλό ρολό κρέας από χοιρινό ή κοτόπουλο, έτοιμο του χασάπη
1 κρασοπότηρο κονιάκ
2 κουταλίτσες μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
6 κουταλιές σ. λάδι
2 μεγάλα καρότα σε μπαστουνάκια
500 γρ. κάστανα καθαρισμένα ολόκληρα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά σ. μέλι 
1 κύβο ζωμό κρέατος (για όποιον το χρησιμοποιεί)
3/4 ποτήρι (μεγάλο) νερό για βράσιμο στη χύτρα ταχύτητας

Πως καθαρίζουμε τα κάστανα: 
Πατάμε το σύνδεσμο.
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=915004432711485058#editor/target=post;postID=6893453830173385682;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNu


Πως μαγειρεύουμε το ρολό μας:
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας.
Εγώ το μαγείρεψα στη χύτρα ταχύτητος. Μπορούμε όμως να το μαγειρέψουμε σε απλή κατσαρόλα ή στο φούρνο με το ανάλογο νερό, τόσο όσο να μείνει μια πλούσια δεμένη σάλτσα για να περιλούσουμε μετά το κρέας μας και το συνοδευτικό μας.
Αφήνουμε το λάδι να κάψει στη χύτρα μας σε μέγιστη θερμοκρασία. Τοποθετούμε το ρολό και τις 2 σκελίδες σκόρδο. Όταν ροδίσει το σκόρδο κι από τις δύο πλευρές το πετάμε.
Ροδίζουμε το ρολό (χωρίς να το κάψουμε)  από όλες τις πλευρές του. Το γυρνάμε προσεκτικά με δύο πιρούνια.
Το σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί. 
Στο νερό διαλύουμε τη μουστάρδα και τον κύβο κρέατος και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αλάτι και πιπέρι. Προσοχή αν βάλουμε κύβο ζωμού κρέατος χρειάζεται να ρίξουμε στο φαγητό μας λίγο αλάτι γιατί έχει αρκετό ο κύβος. 
Προσθέτουμε τα καρότα και σκεπάζουμε τη χύτρα μας. Χρησιμοποιούμαι τη χύτρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες της. Η δική μου χρειάζεται 40 λεπτά σε θερμοκρασία 1/2 βαθμό πριν το τέλος για να ολοκληρωθεί αυτό το φαγητό μου. Στα 25 λεπτά αποσύρω τη χύτρα από τη φωτιά και όταν την ανοίξω τρυπώ το κρέας με μαχαίρι για να καταλάβω πόσο χρόνο χρειάζεται ακόμη βράσιμο. 
Δοκιμάζω το φαγητό μου για το αλάτι. Προσθέτω τα κάστανα, σκεπάζω τη χύτρα και αφήνω να βράσει κρέας και κάστανα περίπου 15 λεπτά.
Αν μαγειρέψουμε σε απλή κατσαρόλα ή στο φούρνο τότε τα κάστανα τα ρίχνουμε περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος. Προσέχουμε να μην μας διαλυθούν κατά το βράσιμο. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα!
Όταν έχει βράσει το φαγητό μας αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και όταν την ξεσκεπάσουμε ελέγχουμε τη σάλτσα μας. 
Ρίχνουμε στο φαγητό την κουταλιά το μέλι, το βάζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη σπάτουλα και σε 1-2 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε σε πιατέλα το ρολό. Τα κάστανα πρέπει να έχουν δέσει την σάλτσα. Αν έχει πολύ νερό, αφήνουμε τη χύτρα σε μέτρια θερμοκρασία να δέσει η σάλτσα μας με προσοχή να μην μας παραδέσει. Καλύτερα να έχουμε μπόλικη σάλτσα.
Όταν κρυώσει το ρολό το βγάζουμε από το δίχτυ με προσοχή και κόβουμε ροδέλες το κρέας μας με κοφτερό μαχαίρι.
Το συνοδεύουμε με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές και πλούσια πράσινη σαλάτα. 
Όταν το σερβίρουμε περιλούζουμε το κρέας και το πιλάφι με τη σάλτσα, τα κάστανα και τα καρότα. 




Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές