Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Κοτόπουλο λεμονάτο! Μια υπέροχη συνταγή!!!




Τυχαία διάβασα τη συνταγή του κ. Γιώργου Τσούλη που έχει την ιστοσελίδα <<Μη μασάς>> μου άρεσε και σκέφτηκα να τη μαγειρέψω.
Επειδή δεν είχα φιλέτο από στήθος την έκανα με μπούτια από κοτόπουλο. Δεν είχα ούτε κάπαρη αλλά το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό!!! Σας γράφω βήμα βήμα τη συνταγή όπως το μαγείρεψα εγώ!!!!
Αν θέλετε να δείτε ακριβώς τη συνταγή του κ. Τσούλη  αντιγράφετε τον σύνδεσμο στο Google.
 https://www.youtube.com/watch?v=2OQza-RZS4A

Τα Υλικά μας:
4 μπούτια κοτόπουλο
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
1/2 κουταλάκι σκόρδο λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σ. κοφτές ζάχαρη
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές βούτυρο (αγελάδος)
1 μεγάλο καθαρό λεμόνι σε φέτες
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλίτσες θυμάρι φρέσκο ή ξερό
2 κούπες ζωμό κρέατος
1 κουταλιά σ. αλεύρι
3-4 ροδέλες κόκκινης πιπεριάς
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το κοτόπουλο:
Φτιάχνουμε τη μαρινάδα με τα λεμόνια σε ένα πιάτο. Κόβουμε φέτες τα λεμόνια, πασπαλίζουμε και από τις δυο πλευρές με τη ζάχαρη και απλώνουμε πάνω τους το σκόρδο. (Εγώ το ψιλοέκοψα).



Ετοιμάζουμε στο πάγκο μας όλα τα υλικά μας!


Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, ετοιμάζουμε το κρασί. Θυμάρι δεν είχα φρέσκο κι έβαλα ξερό.
Στεγνώνουμε τα μπούτια με χαρτί κουζίνας τα αλατοπιπερώνουμε και τα λαδώνουμε καλά με 2 κουταλιές από το λάδι.
Επειδή δεν είχα ζωμό κρέατος, έλιωσα ένα κύβο έτοιμο ζωμό (τύπου knorr) σε 2 κούπες ζεστό νερό.

Βάζουμε σε δυνατή φωτιά να κάψει το τηγάνι και τοποθετούμε τις μερίδες του κοτόπουλου να ροδίσουν ελαφρά και από τις δυο πλευρές. 



Τα βγάζουμε σε ένα μπολ.
Τοποθετούμε στο ίδιο τηγάνι τις φέτες λεμονιού. Τις ροδίζουμε ελαφρά και από τις δυο πλευρές. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι τις άλλες 2 κουταλιές λάδι κι αμέσως μετά το βούτυρο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να καραμελώσουν ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το θυμάρι κι όταν είναι έτοιμο σβήνουμε με το κρασί.

Όταν ξεθυμάνει το κρασί προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατώνουμε καλά να χυλώσει η σάλτσα μας.



Προσθέτω τα μπούτια, το ζωμό κρέατος κι αλατίζω ελάχιστα το φαγητό γιατί έχει αλάτι και ο κύβος. Το αφήνουμε να βράσει όχι στη μέγιστη θερμοκρασία, κάπου στη μέση.
Εδώ έβαλα και τις φέτες λεμονιού, όπως λέει και η συνταγή και μου έλιωσαν, γι αυτό προτείνω να τις ρίξουμε όταν κοντεύει να βράσει το κοτόπουλο για να βγουν άθικτες.
Επίσης, όταν έχει βράσει το κοτόπουλο κι έχει μείνει με την κατάλληλη σάλτσα ρίχνουμε και τις ροδέλες της πιπεριάς και σε 2-3 λεπτά κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά. Το πασπαλίζουμε με το μαϊντανό
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με ρύζι ή ότι άλλο θέλουμε.
Εγώ το συνόδεψα με πιλάφι.
Πατήστε το σύνδεσμο να δείτε τη διαφορά του ριζότου από το πιλάφι.
http://www.syntagesmamas.gr/2014/01/blog-post_88.htm

Το πιλάφι που έφτιαξα:
 Έβαλα 4 κούπες νερό να βράσει κι έριξα έναν κύβο κρέατος
Πρόσθεσα 1/2 κούπα αρακά
1 καρότο κομμένο τετραγωνάκια
3-4 ροδέλες κόκκινης πιπεριάς
Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι έχετε κι ότι θέλετε.
Πρόσθεσα και το ρύζι και το παρακολουθούσα μέχρι να πιει τα υγρά του. Όταν το αποσύρω από τη φωτιά το σκεπάζω με καθαρή πετσέτα κουζίνας.





Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές