Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Συκωταριά λαδορίγανη με άρωμα κονιάκ και ρίγανης. Γευστική απόλαυση!!!!



Συνήθως στην Ανάσταση τρώμε την παραδοσιακή μαγειρίτσα!! Εφέτος είπα να κάνω κάτι πιο ελαφρύ κι έφτιαξα τη συγωτατιά λαδορίγανη. Τι να πω!!! Δεν έχω φάει πιο νόστιμη συκωταριά!!
Φυσικά δεν την μαγειρεύουμε μόνο το Πάσχα, αλλά όλο το χρόνο!!!


Τα Υλικά μας:

1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
1 κούπα λάδι
1 κούπα κρασί
1 φλιτζάνι κονιάκ
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
1 μικρό κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουταλίτσα ξερό
1 μεγάλο λεμόνι το χυμό του


Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Πλένουμε με άφθονο νερό τη συκωταριά.
Τ βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα με 2 νεροπότηρα  νερό για να την ξαφρίσουμε. Μόλις αρχίσει η βράση δημιουργείται ένας θαμπός αφρός πάνω στο νερό. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον αφρό σ' ένα πιάτο και τον πετάμε. Θέλει προσοχή. Ο βρώμικος αφρός σχηματίζεται στην αρχή μέχρι τα 10-12  λεπτά οπότε πρέπει να προσέχουμε τη βράση ώστε να τον βγάλουμε. Αν αργήσουμε με το συνεχές βράσιμο διαλύεται και κολλάει στο κρέας οπότε δεν έχει καλή γεύση το φαγητό μας.
Όταν τελειώσει το ξάφρισμα βγάζουμε τη συκωταριά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σουρώνουμε σε πολύ ψιλό σουρωτήρι το ζωμό και τον φυλάμε σε μπολ για να τον ρίξουμε στο φαγητό μας.
Με ένα καθαρό ψαλίδι κουζίνας (το πλένω με οινόπνευμα καθαρό ή ξίδι) κόβουμε σε μικρά κομματάκια τη συκωταριά. Οχι ψιλά όπως τη μαγειρίτσα!
Σε στεγνή καθαρή κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το μισό λάδι κι κι όταν κάψει τοποθετούμε τόσα κομμάτια συκωταριάς όσα χωρέσει και τα ροδίζουμε γυρνώντας τις πλευρές του. Τα βγάζουμε με τρυπητό κι επαναλαμβάνουμε μέχρι να ροδίσουμε όλη τη συκωταριά. Στο τελευταίο τηγάνισμα προσθέτουμε και το σκόρδο να σοταρισθεί ελαφρά και να δώσει άρωμα.
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα και σε μεγάλη θερμοκρασία  όλη τη σοταρισμένη συκωταριά με το λάδι της κι όταν κάψει προσθέτουμε το κρασί και το κονιάκ. Όταν εξατμησθεί (απαραίτητο, αλλιώς θα πικρίζει το φαγητό μας) προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει. Ρίχνουμε το κλαράκι δεντρολίβανου, αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσει περίπου 30'. Προσέχουμε να έχει υγρά και δοκιμάζουμε αν έβρασε το συκώτι. Όταν έχουν μαλακώσει τα κομμάτια της συκωταριάς προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι που είχαμε κρατήσει χτυπημένα με το χυμό του λεμονιού και τη ρίγανη. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5' και αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Η σάλτσα μας θα φαίνεται μελωμένη.
Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι πιλάφι και πράσινη σαλάτα.



Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές