Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Μελιτζάνες με ρύζι, ένας γλυκός συνδυασμός!!!





Η ιδέα μου ήρθε όταν δεν είχα χρόνο να φτιάξω τα γεμιστά που είχα προγραμματίσει κι επιπλέον δεν θέλω να τηγανίζω τις μελιτζάνες, γιατί προσθέτουν πολλές θερμίδες, λόγο ότι απορροφούν πολύ λάδι. Σκέφτηκα λοιπόν τα ίδια υλικά να τα μαγειρέψω στην κατσαρόλα για εξοικονόμηση χρόνου. Το αποτέλεσμα; Φανταστικό. Η γεύση καλύτερη κι από τα γεμιστά. Έγινε το αγαπημένο φαγητό όλων μας. Εγώ βάζω στα γεμιστά το ρύζι το μακρύκοκκο το κίτρινο, εσείς επιλέξτε αυτό που σας αρέσει!!!

Τα Υλικά:

4 μελιτζάνες φλάσκες φρέσκιες
2 πατάτες (προαιρετικά)
4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 μεγάλο ποτήρι νερό ζεστό
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές σ. λάδι (όσο θέλετε)
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε λωρίδες
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε λωρίδες
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά σ. ζάχαρη
αλάτι 
πιπέρι (προαιρετικό, εγώ δεν βάζω)

1 κούπα ρύζι κίτρινο μακρύκοκκο ή ότι βάζετε στα γεμιστά. 

Πως το μαγειρεύουμε:

Ετοιμάζουμε πρώτα όλα τα υλικά μας. Κόβουμε τις μελιτζάνες σταυρωτά και μετά στη μέση. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το λάδι σε μεγάλη θερμοκρασία και όταν κάψει ρίχνουμε τις πατάτες και τις ροδίζουμε ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο κι ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το νερό και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν πάρει βράση το φαγητό χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία κλίμακα για να βράσουν λίγο οι πατάτες, περίπου 8 λεπτά. Ίσα να τσιμπιούνται, μην μας βράσουν πολύ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες κι όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες, περίπου 10 λεπτά. Πάντα δοκιμάζουμε το φαγητό μας για να το πετύχουμε.
Προσοχή. Για το κίτρινο ρύζι. (Εγώ το προτιμώ γιατί μου αρέσει η γεύση του και η υφή του στο στόμα μου).
Παράλληλα με το βράσιμο του φαγητού βράζουμε το κίτρινο μακρύκοκκο ρύζι σε μια κατσαρόλα με το γνωστό τρόπο, όπως τα μακαρόνια και σε λίγο αλατισμένο νερό. Στα 12-15 λεπτά το δοκιμάζουμε αν μας αρέσει η βράση του. Το σουρώνουμε. Όταν γίνουν οι μελιτζάνες (μην μας παραβράσουν και διαλύονται) ρίχνουμε το σουρωμένο ρύζι στην κατσαρόλα με το έτοιμο φαγητό, που έχει ήδη αρκετά υγρά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να μην μας διαλυθούν οι μελιτζάνες. Αφήνουμε να βράσει το φαγητό 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Να προσέξουμε το φαγητό μας να μην γίνει πολύ στεγνό, γι αυτό πριν ρίξουμε το ρύζι ελέγχουμε να έχει τουλάχιστον μισή κούπα ζουμί, αν δεν έχει προσθέτουμε λίγο καυτό νερό και δοκιμάζουμε στο αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο, εκτός θερμοκρασίας, πάνω από 15 λεπτά και μετά σερβίρουμε.

Για ρύζι καρολίνα ή οτιδήποτε άλλο.
Αν δεν θέλουμε το κίτρινο ρύζι, τότε, όταν ρίξουμε στην κατσαρόλα τις μελιτζάνες και τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε και το ρύζι της αρεσκείας μας να βράσουν όλα μαζί. Ελέγχουμε πρώτα τα υγρά του. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 μεγάλο ποτήρι ζουμί για να βράσει το ρύζι μαζί με το φαγητό.





Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές