Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017


Τη συνταγή Γαλοπούλα Ρολό γεμιστή, την πήρα από τον γαμπρό μου τον σεφ Κωνσταντίνο Λιαπάτη.




 Μια γευστική πανδαισία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και για κάθε γιορτινό τραπέζι που θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας!!! Από παιδί θυμάμαι τη μητέρα μου να ετοιμάζει τη γαλοπούλα από παραμονή Χριστουγέννων. Την έφτιαχνε ολόκληρη γεμιστή. Όλη εκείνη η κούραση γινόταν τα Χριστουγεννιάτικα μεσημέρια  χαρά και χαμόγελα!!!
Στο δικό μου σπίτι πλέον ακολούθησα την παράδοση. Όλοι γύρω από το τραπέζι με αγάπη, χαρές χαμόγελα κι ευχές! Δεν ξεχνώ ποτέ τα φωτεινά μάτια των παιδιών μου και την χαρούμενη διάθεσή τους!
Γι αυτό αγαπώ τα Χριστούγεννα, γιατί όλοι ξεχνούσαμε τα προβλήματά μας και όλοι ενωμένοι πηγαίναμε στην εκκλησία και μετά περιμέναμε να χαρούμε και να χορτάσουμε τις Χριστουγεννιάτικες νοστιμιές. Βασίλισσα στη μέση του τραπεζιού πάντα η Γεμιστή  Γαλοπούλα που είχα βελτιώσει σε γεύση από τη μητέρα μου, αφού είχα προσθέσει κάστανα,δαμάσκηνα, κουκουνάρι και σταφίδα.Τώρα τα παιδιά μεγάλωσαν πήραν το δικό τους δρόμο, αλλά στο σπίτι η παράδοση συνεχίζεται. 
Εδώ σας παρουσιάζω τη συνταγή του γαμπρού μου, που απολαύσαμε τα φετινά Χριστούγεννα (2016) στο σπίτι του!!!!

Τα Υλικά μας:
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα περίπου 4 κιλά, καθαρισμένη 
15 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
15 κάστανα καθαρισμένα ολόκληρα
5 καρότα σε μπαστουνάκια χοντρά
6 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές λάδι
3/4 ποτήρι κρασιού κονιάκ
2 κουταλιές σ. μέλι
2 κουταλιές σ. κορν φλάουρ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κονιάκ ή μαυροδάφνη για το μούλιασμα στα δαμάσκηνα

Για τον κιμά:
250 γρ. κιμά χοιρινό
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 κουταλιές λάδι
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 κούπα σταφίδες λευκές πλημμένες και μουλιασμένες 
2 κουταλιές σ. κουκουνάρι
αλάτι και τριμμένο πιπέρι
1/3 κούπα ρύζι μακρύκοκο κίτρινο
τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
1/2 κούπα ρόδια για το γαρνίρισμα στο τέλος

Πως το μαγειρεύουμε:
Έχουμε πει του χασάπη μας να μας ξεκοκαλίσει τη γαλοπούλα, εκτός κι αν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρώτα κόβουμε το λαιμό και τα φτερά και τα φυλάμε μαζί με όλα τα κόκαλα για να τα βράσουμε και να τα κάνουμε σούπα για πρώτο πιάτο.
Έχουμε μουλιάσει για καμιά ώρα τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ με κονιάκ ή μαυροδάφνη. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.
Τα κάστανα τα έχουμε καθαρίσει όπως: Κάστανα. Πως τα καθαρίζουμε
Τα καστανά μας είναι ήδη μισοβρασμένα, όταν τα ετοιμάζαμε να τα καθαρίσουμε.
Βράζουμε σε μπόλικο νερό, αλατισμένο, τα κόκαλα με το λαιμό και τα φτερά. Όταν βράσουν, σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί, πετάμε τα κόκαλα. Από αυτό το ζουμί θα πάρουμε ένα ποτήρι του νερού και θα το ρίξουμε  στη γάστρα με το ρολό που θα ψήσουμε. Με το υπόλοιπο θα φτιάξουμε τη σούπα μας.
Πλένουμε την ξεκοκαλισμένη γαλοπούλα κι αφήνουμε να στραγγίσει. Την ταμπονάρουμε καλά με μπόλικο χαρτί κουζίνας να μείνει στεγνή. 
Την απλώνουμε σε λαδόκολλα. Αλείφουμε παντού 4 κουταλιές σ. βούτυρο και αλατίζουμε καλά. Τρίβουμε επάνω και λίγο πιπέρι. 
Αραδιάζουμε κατά μήκος της γαλοπούλας μια σειρά από δαμάσκηνα κι άλλα τόσα κάστανα. Τα υπόλοιπα θα τα ρίξουμε μέσα στη γάστρα.
Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο ψησίματος. Αλατόπιπερώνουμε και εξωτερικά. 
Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ή μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι. Όταν κάψει καλά (Προσοχή όμως μην μας καεί το βούτυρο) τοποθετούμε το ρολό και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές του. Σβήνουμε με το κονιάκ και μετά από 1-2 λεπτά όταν έχει εξατμιστεί αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε το ρολό στη γάστρα. Προσθέτουμε το ποτήρι με το ζουμί που φυλάξαμε και τα καρότα. Έχουμε μέσα ήδη τα κάστανα και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε τη γάστρα μας και σιγοψήνουμε στους 180 βαθμούς για 3 ώρες περίπου σε κουζίνα με αντιστάσεις και 170 βαθμούς σε αερόθερμη. Όταν τρυπιέται εύκολα, σε βάθος, με το μαχαίρι είναι ψημένη. 
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο.
Γυρίζουμε το ζουμί σε μικρή κατσαρόλα και φτιάχνουμε τη σάλτσα μας.
Βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να μείνει με την ποσότητα της σάλτσας που θέλουμε για τα άτομα που θα σερβίρουμε, αλλά και με την ποσότητα της γαλοπούλας.
Σ΄ένα ποτηράκι βάζουμε λίγο νερό και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και το αδειάζουμε στο ζουμί που βράζει.  Ρίχνουμε και τις 2 κουταλιές μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αποσύρουμε σε 1 λεπτό την κατσαρόλα από τη φωτιά και διατηρούμε τη σάλτσα μας ζεστή. 
Όταν το βγάλουμε το ρολό από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε σε ροδέλες. Τις απλώνουμε σε ταψί και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Τοποθετούμε πλαγιαστά (ντόμινο) τις ροδέλες σε πιατέλα και περιλούζουμε ελαφρά με τη μελωμένη σάλτσα. 
Γυρίζουμε τη σάλτσα σ' ένα μπολ σερβιρίσματος για να βάζει ο κάθε ένας όσο θέλει  πάνω στη γαλοπούλα του.


Μέχρι να ψηθεί η γαλοπούλα φτιάχνουμε τη γέμιση. 
Είναι καλύτερα τη γέμιση με κιμά να μην γεμίζουμε τη γαλοπούλα ή το ρολό γιατί μένει στο τέλος πολύ στεγνή. Να τη φτιάχνουμε στην κατσαρόλα και να τη σερβίρουμε στο ίδιο πιάτο με τη γαλοπούλα.
Σε μεγάλη θερμοκρασία ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, όταν κάψει ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια κι όταν σοταριστούν ελαφρά, προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Όταν ξανθίσει ελαφρά το κρεμμύδι ρίχνουμε τους κιμάδες κι ανακατώνουμε μέχρι να σοταρισθούν. Σβήνουμε με το κονιάκ κι όταν εξατμιστεί προσθέτουμε περίπου 1 ποτήρι νερό κι όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς.
Σε ένα κουπατ ή σε μία κούπα του καραμελέ βάζουμε 1 κουταλιά ρόδια και μετά γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά (γέμιση), πατάμε με το κουτάλι καλά και το αναποδογυρίζουμε στο πιάτο που θα σερβίρουμε τη γαλοπούλα. Επάνω ρίχνουμε τη μελωμένη σάλτσα. 
Θεϊκή απόλαυση!!!! 


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές