Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016


Η Τούρτα των Αγγέλων μοιάζει με φωτεινό όνειρο πασπαλισμένο με ζαχαρόσκονη!!!
Φίλοι μου αγαπημένοι Χριστούγεννα σήμερα του 2016. Χρόνια Πολλά με υγεία, αγάπη, φως και ζεστασιά στις καρδιές μας!!!!



Το καλύτερο γλυκό σε μια γιορτή για να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας!!!
Το Angel cake (από ότι διάβασα) είναι ένας τύπος μαλακού κέικ φτιαγμένο από ασπράδια αυγών που αρχικά προήλθε από την Βόρεια Αμερική και έγινε δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι από την αιθέρια γεύση και υφή και λεγόταν ότι ήταν "τροφή των αγγέλων".
Πάνε πάρα πολλά χρόνια που είχα τη συνταγή κι όλο έλεγα να την φτιάξω και τα κατάφερα τα φετινά Χριστούγεννα του 2016  να την προσφέρω για τη γιορτή μου.
Όπως σας έχω ξαναγράψει, τις συνταγές τις παίρνω από φίλες-ους, περιοδικά, βιβλία και μαγείρους ή σεφ από καλά εστιατόρια. Στη συνέχεια τις φτιάχνω βάζοντας τη δική μου πινελιά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας καμιά φορά, για να βγάλω αυτό που ταιριάζει στις δικές μου γευστικές συνήθειες, αλλά και στην πίστη μου ότι αυτό θα αρέσει στους περισσότερους φίλους που τις μοιράζομαι. Έτσι τη συνταγή για την τούρτα των Αγγέλων την άλλαξα λίγο. Δεν έβαλα μέσα στη σαντιγί κομμένα κεράσια (ζαχαροπλαστείου) γιατί ήθελα να γίνει η τούρτα μου κατάλευκη όπως είναι και οι Άγγελοι!!!! Έβαλα τον κομμένο ανανά που έλεγε και πρόσθεσα χοντροκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο και θριμματισμένα κομμάτια μπεζέδων. Το ίδιο έκανα και στην επιφάνεια, την στόλισα με μπεζέδες και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το αποτέλεσμα είναι Φανταστικό!!!! Το γλυκό είναι ελαφρύ και δροσερό!!!

Τα υλικά μας για το κέικ:
12 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. ζάχαρη ψιλή
85 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
25 γρ. νισεστέ
1 κουταλάκι βανίλια
1,1/2 κουταλάκι κρεμόριο 

Για την κρέμα:
3 φακελάκια Morfat Corne με γεύση βανίλιας με φυτικά λιπαρά
600 γρ. γάλα 
1 μικρό κουτί ανανά
1 ποτήρι κρασιού αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
12 μεγάλα κομμάτια μπεζέδες. (Παίρνουμε από το ζαχαροπλαστείο)

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:
Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τα αυγά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Τους κρόκους τους φυλάμε να φτιάξουμε ομελέτα. 
Ρίχνουμε το κρεμόριο και χτυπάμε στη μέγιστη ταχύτητα μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε τη τμηματικά τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια πηχτή και γυαλιστερή κρέμα. 
Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το σμίγουμε με το νισεστέ και τη βανίλια.
Αφήνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συγχρόνως με τη σπάτουλα φέρνουνε το μείγμα από κάτω προς τα επάνω με αργές κινήσεις και διαλύουμε το αλεύρι καλά.



Βάζουμε να προθερμανθεί ο φούρνος μας στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Αν έχουμε την βαθιά φόρμα για τούρτα Αγγέλων γυρίζουμε εκεί το μείγμα αφού έχουμε στρώσει καλά μια λαδόκολλα. Μετά θα πρέπει να κόψουμε το κέικ σε δυο κομμάτια. 
Εγώ την μοίρασα σε δυο φόρμες του κέικ (έστρωσα λαδόκολλα για να ξεκολλήσει εύκολα, γιατί δεν είχα την ειδική φόρμα και τις έψησα συγχρόνως στον φούρνο μικροκυμάτων).
Ψήνουμε σε για 40 -45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αντιστάσεις και στους 170 βαθμούς στον αερόθερμο. Το κέικ να φουσκώσει να ροθοψηθεί και νάναι απαλό στο άγγιγμα. Αν ροδίσει νωρίτερα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο χωρίς να ακουμπήσει στο κέικ. Στα 35 λεπτά να δοκιμάσουμε με οδοντογλυφίδα κι αν βγει στεγνή το κέικ είναι ψημένο και το βγάζουμε. Αν όχι δοκιμάζουμε πάλι σε λίγο.



Βγάζουμε το κέικ και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε μισή κούπα νερό (περίπου 100 γρ.) με 5 κουταλιές ζάχαρη και μια κουταλιά ρούμι ή κονιάκ. Με αυτό καταβρέχουμε αμέσως, όπως είναι ζεστό το σιρόπι και τα δυο κέικ.
Έχουμε ωστόσο φτιάξει τη σαντιγί και έχουμε ετοιμάσει τα αμύγδαλα και τον ανανά κομμένο και τα σμίγουμε και ανακατώνουμε. 
Ο ανανάς πρέπει να είναι τελείως στεγνός, γι αυτό πριν κόψουμε τις ροδέλες τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. 
Αφήνουμε στην άκρη 8 κομμάτια μπεζέδες για το γαρνίρισμα και τους υπόλοιπους τους κόβουμε σ' ένα πιάτο σε κομμάτια σχετικά μικρά. Παίρνουμε από τη σαντιγί τη μισή και την φυλάμε για το γαρνίρισμα και ρίχνουμε στο μπολ με τη σαντιγί τον κομμένο ανανά και τα αμύγδαλα και ανακατώνουμε ελαφρά. 
Τοποθετούμε στην πιατέλα μας το ένα κομμάτι του κέικ.



 Βάζουμε επάνω το μείγμα της σαντιγί και απλώνουμε τα κομμάτια των μπεζέδων (φυλάμε λίγα για το γαρνίρισμα). Τα πιέζουμε λίγο να μπουν στη σαντιγί. Τοποθετούμε επάνω το άλλο κομμάτι κέικ και πιέζουμε ελαφρά να εφαρμόσει πάνω στο άλλο. 
Με ένα κουτάλι ντύνουμε με τη σαντιγί τα πλάγια της τούρτας και στο τέλος τραβάμε το κουτάλι από κάτω προς τα επάνω συνέχεια, ώστε να δώσει ανάγλυφο όμορφο σχήμα. 



Επάνω στο κέικ απλώνουμε τη σαντιγί τοποθετούμε τους 6 μπεζέδες, ψιλοκόβουμε  τους υπόλοιπους 2 και τους απλώνουμε επάνω και στο κέντρο. Βάζουμε και λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο. 



Ομελέτα με τους κρόκους.


Βάζουμε σε βαθύ πιάτο τους κρόκους των αυγών και προσθέτουμε 1/2 κούπα γάλα, λίγο αλάτι και κτυπάμε καλά. Προσθέτουμε σε κομματάκια όση φέτα θέλουμε και όσα κομματάκια κασέρι ή άλλο κίτρινο τυρί θέλουμε. 
Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε 2-3 κομμένες φέτες (καρεδάκια) μπέικον ή ζαμπόν κι όταν ροδίσουν ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Με ξύλινη σπάτουλα κουνάμε μέσα το υλικό να απλώσει καλά και να ροδοψηθεί από κάτω. Με τη βοήθεια μεγάλου πιάτου γυρίζουμε την ομελέτα μας από την άλλη πλευρά και την κουνάμε με τη σπάτουλα να ροδοψηθεί καλά και μετά τη γυρίζουμε σε μεγάλο πιάτο. Είναι καταπληκτική ομελέτα. Μοιάζει με τυρόπιτα.  Τη συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας. 








































Toύρτα των ....αγγέλων
recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Σάββατο, 16 Οκτώβριος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5
κανένας
Περιγραφή
Μια τούρτα ανάλαφρη, εντυπωσιακή σε όγκο, νόστιμη και υγιεινή, διότι δεν περιέχει λιπαρά και χολιστερόλη. Μια βάση τούρτας σε πολλές παραλλαγές!
Συστατικά
  • 12 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 βανίλιες σκόνη
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • ¾ της κούπας ζάχαρη ψιλή
  • Μισή κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1,5 κ. γλ. Κρεμόριο από τα σούπερ μάρκετ
  • ¼ κ. γλ. Αλάτι
  • 1 κουτί 500 γρ. φυτική ρευστή κρέμα γάλακτος κρετόρε, που θα την χτυπήσουμε στο μίξερ με 3-4 κ.σ. ζάχαρη άχνη και 2 βανίλιες.
  • 1 κουτί ανανά σε σιρόπι ή άλλου είδους κομπόστα σε κομματάκια ή φρέσκιες φράουλες
  • Κερασάκια μαρασκίνο για το χρώμα ψιλοκομμένα
Οδηγίες
  1. Χρησιμοποιούμε φόρμα βαθιά και με αποσπώμενο πάτο, αβουτύρωτη.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την άχνη.
  3. Στο μίξερ χτυπάμε δυνατά τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι μέχρι να πήξουν αρκετά. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη την ψιλή και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια μαρέγκα λευκή, πηκτή και γυαλιστερή που να στέκεται. Συνολικός χρόνος χτυπήματος περίπου 15 λεπτά.
  4. Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι λίγο λίγο στη μαρέγκα. Το ανακάτεμα το κάνουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω με αργές κινήσεις για να μη μας ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
  5. Βάζουμε το μείγμα μας σε αβουτύρωτη φόρμα ειδική για άγγελος τούρτα που είναι βαθιά ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο κοινή αλλά χωρίς σχέδιο βαθιά όμως.
  6. Ψήνουμε στους 180ο περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε προς το τέλος του χρόνου αυτού, αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο, αν όχι, συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ψήσιμο.

  1. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και όπως είναι με τη φόρμα το αναποδογυρίζουμε αμέσως σε σχάρα μαζί με τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Όταν κρυώσει, με τη βοήθεια του μαχαιριού ξεκολλάμε τα τοιχώματα του κέικ μας. Επίσης αφαιρούμε και τον πάτο της φόρμας, όπως δείχνει η φωτό.
  3. Βάζουμε το κέικ μας σε πιατέλα και αφαιρούμε με τη βοήθεια πριονωτού μαχαιριού ή κλωστής το 1 / 3 του κέικ μας οριζόντια. Από το υπόλοιπο αφαιρούμε, αφού σκάψουμε, το εσωτερικό του και αφήνουμε ένα εκατοστό από τα τοιχώματά του. Πρώτα καλό είναι να χαράξουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι το ένα εκατοστό από τα τοιχώματα και μετά να αφαιρέσουμε τη γέμιση.
  4. Μερικά κομμάτια από τα κομμάτια κέικ που έχουμε αφαιρέσει, τα βάζουμε και κλείνουμε την τρύπα της φόρμας στο κέντρο.
  5. Χτυπάμε την φυτική κρέμα στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα με τις βανίλιες μέχρι να πήξει ελαφρά. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί μας να στέκεται. Προσοχή μην την παραχτυπήσετε γιατί θα «κόψει».
  6. Στραγγίζουμε πολύ καλά τον ανανά και τον κόβουμε σε μικρά κομματάκια, στεγνώνουμε πάλι σε χαρτί κουζίνας πολύ καλά. Ψιλοκόβω και τα κερασάκια και τα ανακατεύω όλα μαζί με προσοχή στη μισή σαντιγί μας. Κρατώ το άλλο μισό στην άκρη.
  7. Με το μείγμα αυτό, θα γεμίσουμε το χώρο που έχουμε σκάψει στο κέικ μας και θα βάλουμε και σε όλη την επιφάνεια του κομμένου, στη συνέχεια θα σκεπάσουμε με το 1 / 3 του κέικ που έχουμε κρατήσει. Με την υπόλοιπη μισή σαντιγί που κρατήσαμε και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, καλύπτουμε ολόγυρα το κέικ μας. Το στολίζουμε με κομμάτια ανανά και όπως εμείς επιθυμούμε. 
Λίγα μυστικά ακόμα
Μια συνταγή που με λεπτομέρειες είχε δείξει και η Βέφα, αλλά πρωτοέγραψε και η Χρύσα Παραδείση για αυτήν το 64. Η αναζήτηση στο νετ μου πρόσθεσε πολλές γνώσεις σχετικά με αυτό το κέικ, παντεσπάνι.
Η συνταγή είναι βασισμένη στo αμερικάνικο κέικ τροφίμων Angel, συνταγή του 19ου αιώνα, που στην ουσία είναι ένα παντεσπάνι φτιαγμένο σε ειδική φόρμα και μπορούμε να κάνουμε πολλές παραλλαγές με αυτό. Καλό είναι να έχουμε την ειδική φόρμα για αυτό το κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φόρμα σιλικόνης, αλλά το κέικ μας θα «καθίσει» λίγο. Αν δεν μας πειράζει, ας το φτιάξουμε και εκεί
Άλλες παραλλαγές
  1. Μπορούμε αυτή τη γέμιση να την χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το κέικ, αφού το χωρίσουμε σε τρεις πάτους.
  2. Μπορούμε να χωρίσουμε το κέικ σε 3 πάτους και να βάλουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας. Μια καλή ιδέα είναι είναι και λέμον καρτ στα ενδιάμεσα στρώματα και από έξω σκέτη σαντιγί.
  3. Μπορούμε να αδειάσουμε το εσωτερικό του κέικ και να το γεμίσουμε με παγωτό και να μπει στην κατάψυξη. Λίγη ώρα πριν να το σερβίρουμε, το βγάζουμε εκτός ψυγείου και το σερβίρουμε
  4. Μπορούμε να το αφήσουμε άκοπο και να το περιχύσουμε με διάφορες σάλτσες φρούτων που θα φτιάξουμε εμείς.
  5. Μπορούμε να το αφήσουμε άκοπο και να το περιχύσουμε με γλάσο λεμονιού και να έχει θαυμάσια γεύση και έτσι
  6. Επίσης να τυλίξουμε με σκέτη σαντιγί.
     Για το γλάσο λεμονιού
  1. Ανακατεύουμε 1,5 κούπα ζάχαρη άχνη, 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και προαιρετικά μαζί 2 κ. σ. βούτυρο
  2. Θέλουμε να έχει μέτρια πυκνότητα ώστε όταν το περιχύσουμε να τρέξει παχύρευστο στα πλάγια του κέικ. Στην περίπτωση που είναι αραιό, προσθέτω ζάχαρη επιπλέον.
  3. Επειδή η υφή του είναι σαν βαμβάκι, το κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι.
Σχόλια

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές