Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016


Η Τούρτα των Αγγέλων μοιάζει με φωτεινό όνειρο πασπαλισμένο με ζαχαρόσκονη!!!
Φίλοι μου αγαπημένοι Χριστούγεννα σήμερα του 2016. Χρόνια Πολλά με υγεία, αγάπη, φως και ζεστασιά στις καρδιές μας!!!!



Το καλύτερο γλυκό σε μια γιορτή για να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας!!!
Το Angel cake (από ότι διάβασα) είναι ένας τύπος μαλακού κέικ φτιαγμένο από ασπράδια αυγών που αρχικά προήλθε από την Βόρεια Αμερική και έγινε δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι από την αιθέρια γεύση και υφή και λεγόταν ότι ήταν "τροφή των αγγέλων".
Πάνε πάρα πολλά χρόνια που είχα τη συνταγή κι όλο έλεγα να την φτιάξω και τα κατάφερα τα φετινά Χριστούγεννα του 2016  να την προσφέρω για τη γιορτή μου.
Όπως σας έχω ξαναγράψει, τις συνταγές τις παίρνω από φίλες-ους, περιοδικά, βιβλία και μαγείρους ή σεφ από καλά εστιατόρια. Στη συνέχεια τις φτιάχνω βάζοντας τη δική μου πινελιά, προσθέτοντας ή αφαιρώντας καμιά φορά, για να βγάλω αυτό που ταιριάζει στις δικές μου γευστικές συνήθειες, αλλά και στην πίστη μου ότι αυτό θα αρέσει στους περισσότερους φίλους που τις μοιράζομαι. Έτσι τη συνταγή για την τούρτα των Αγγέλων την άλλαξα λίγο. Δεν έβαλα μέσα στη σαντιγί κομμένα κεράσια (ζαχαροπλαστείου) γιατί ήθελα να γίνει η τούρτα μου κατάλευκη όπως είναι και οι Άγγελοι!!!! Έβαλα τον κομμένο ανανά που έλεγε και πρόσθεσα χοντροκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο και θριμματισμένα κομμάτια μπεζέδων. Το ίδιο έκανα και στην επιφάνεια, την στόλισα με μπεζέδες και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το αποτέλεσμα είναι Φανταστικό!!!! Το γλυκό είναι ελαφρύ και δροσερό!!!

Τα υλικά μας για το κέικ:
12 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. ζάχαρη ψιλή
85 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
25 γρ. νισεστέ
1 κουταλάκι βανίλια
1,1/2 κουταλάκι κρεμόριο 

Για την κρέμα:
3 φακελάκια Morfat Corne με γεύση βανίλιας με φυτικά λιπαρά
600 γρ. γάλα 
1 μικρό κουτί ανανά
1 ποτήρι κρασιού αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
12 μεγάλα κομμάτια μπεζέδες. (Παίρνουμε από το ζαχαροπλαστείο)

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:
Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τα αυγά και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Τους κρόκους τους φυλάμε να φτιάξουμε ομελέτα. 
Ρίχνουμε το κρεμόριο και χτυπάμε στη μέγιστη ταχύτητα μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε τη τμηματικά τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια πηχτή και γυαλιστερή κρέμα. 
Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το σμίγουμε με το νισεστέ και τη βανίλια.
Αφήνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συγχρόνως με τη σπάτουλα φέρνουνε το μείγμα από κάτω προς τα επάνω με αργές κινήσεις και διαλύουμε το αλεύρι καλά.



Βάζουμε να προθερμανθεί ο φούρνος μας στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Αν έχουμε την βαθιά φόρμα για τούρτα Αγγέλων γυρίζουμε εκεί το μείγμα αφού έχουμε στρώσει καλά μια λαδόκολλα. Μετά θα πρέπει να κόψουμε το κέικ σε δυο κομμάτια. 
Εγώ την μοίρασα σε δυο φόρμες του κέικ (έστρωσα λαδόκολλα για να ξεκολλήσει εύκολα, γιατί δεν είχα την ειδική φόρμα και τις έψησα συγχρόνως στον φούρνο μικροκυμάτων).
Ψήνουμε σε για 40 -45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αντιστάσεις και στους 170 βαθμούς στον αερόθερμο. Το κέικ να φουσκώσει να ροθοψηθεί και νάναι απαλό στο άγγιγμα. Αν ροδίσει νωρίτερα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο χωρίς να ακουμπήσει στο κέικ. Στα 35 λεπτά να δοκιμάσουμε με οδοντογλυφίδα κι αν βγει στεγνή το κέικ είναι ψημένο και το βγάζουμε. Αν όχι δοκιμάζουμε πάλι σε λίγο.




Βγάζουμε το κέικ και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε μισή κούπα νερό (περίπου 100 γρ.) με 5 κουταλιές ζάχαρη και μια κουταλιά ρούμι ή κονιάκ. Με αυτό καταβρέχουμε αμέσως, όπως είναι ζεστό το σιρόπι και τα δυο κέικ.
Έχουμε ωστόσο φτιάξει τη σαντιγί και έχουμε ετοιμάσει τα αμύγδαλα και τον ανανά κομμένο και τα σμίγουμε και ανακατώνουμε. 
Ο ανανάς πρέπει να είναι τελείως στεγνός, γι αυτό πριν κόψουμε τις ροδέλες τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. 
Αφήνουμε στην άκρη 8 κομμάτια μπεζέδες για το γαρνίρισμα και τους υπόλοιπους τους κόβουμε σ' ένα πιάτο σε κομμάτια σχετικά μικρά. Παίρνουμε από τη σαντιγί τη μισή και την φυλάμε για το γαρνίρισμα και ρίχνουμε στο μπολ με τη σαντιγί τον κομμένο ανανά και τα αμύγδαλα και ανακατώνουμε ελαφρά. 
Τοποθετούμε στην πιατέλα μας το ένα κομμάτι του κέικ.




 Βάζουμε επάνω το μείγμα της σαντιγί και απλώνουμε τα κομμάτια των μπεζέδων (φυλάμε λίγα για το γαρνίρισμα). Τα πιέζουμε λίγο να μπουν στη σαντιγί. Τοποθετούμε επάνω το άλλο κομμάτι κέικ και πιέζουμε ελαφρά να εφαρμόσει πάνω στο άλλο. 
Με ένα κουτάλι ντύνουμε με τη σαντιγί τα πλάγια της τούρτας και στο τέλος τραβάμε το κουτάλι από κάτω προς τα επάνω συνέχεια, ώστε να δώσει ανάγλυφο όμορφο σχήμα. 




Επάνω στο κέικ απλώνουμε τη σαντιγί τοποθετούμε τους 6 μπεζέδες, ψιλοκόβουμε  τους υπόλοιπους 2 και τους απλώνουμε επάνω και στο κέντρο. Βάζουμε και λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο. 



Ομελέτα με τους κρόκους.




Βάζουμε σε βαθύ πιάτο τους κρόκους των αυγών και προσθέτουμε 1/2 κούπα γάλα, λίγο αλάτι και κτυπάμε καλά. Προσθέτουμε σε κομματάκια όση φέτα θέλουμε και όσα κομματάκια κασέρι ή άλλο κίτρινο τυρί θέλουμε. 
Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε 2-3 κομμένες φέτες (καρεδάκια) μπέικον ή ζαμπόν κι όταν ροδίσουν ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Με ξύλινη σπάτουλα κουνάμε μέσα το υλικό να απλώσει καλά και να ροδοψηθεί από κάτω. Με τη βοήθεια μεγάλου πιάτου γυρίζουμε την ομελέτα μας από την άλλη πλευρά και την κουνάμε με τη σπάτουλα να ροδοψηθεί καλά και μετά τη γυρίζουμε σε μεγάλο πιάτο. Είναι καταπληκτική ομελέτα. Μοιάζει με τυρόπιτα.  Τη συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας. 




























Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές