Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Αρνάκι ή κατσικάκι με μελιτζάνες με κρασί και μπαχάρι γεμίζει το στόμα γεύσεις και αρώματα!!!!

Εγώ το μαγείρεψα με κατσικάκι για λιγότερο λίπος.






           Όπως και να μαγειρέψει κανείς αυτό το τρυφερό κρέας πάντα γίνεται λουκούμι!!! Όταν το μαγειρέψουμε με μελιτζάνες θέλουν λίγο προσοχή να μη μας λιώσουν. Όχι πως λιωμένες δεν είναι πεντανόστιμες, αλλά και η εμφάνιση του φαγητού στο πιάτο μας παίζει σημαντικό ρόλο, αφού για να ευχαριστηθούμε κάτι πρέπει να λαμβάνουν μέρος και οι πέντε αισθήσεις!!! 
          Για να λάβει μέρος η πέμπτη αίσθηση... η ακοή θα το συνοδεύσουμε με ένα καλό κόκκινο κρασάκι.Έτσι την ώρα που θα απολαμβάνουμε αυτό το γευστικότατο φαγητό μας, στο τραπέζι με τους αγαπημένους μας, θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας με το κρασάκι μας και ο ήχος των ποτηριών συμπληρώνει την πέμπτη αίσθηση!!!!!

Τα Υλικά μας:

Για 4 μερίδες

  • 1 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι σε μερίδες. Προτιμώ το μπουτάκι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
  • 1 ποτηράκι κρασιού κρασάκι. Προτιμώ λευκό ή ροζέ
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκινες πιπεριές χοντροκομμένες σε λωρίδες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι μπαχάρι
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 1 κουταλάκι χοντρό μαύρο πιπέρι
  • ανάλογο αλάτι
  • 2 κουταλιές σ. ζάχαρη
  • 1/2 κούπα λάδι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

          Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας. Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε κάθετα στα τέσσερα, όπως στην εικόνα μου. Τις αλατίζουμε. Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας και το αλατίζουμε.





Αν χρησιμοποιήσετε χύτρα θα πρέπει να γνωρίζετε πόση ώρα χρειάζεται να βράσει το κρέας και να γίνει μαλακό. Η δική μου είναι πολύ παλιά και θέλει 45 λεπτά. 
          Βάζουμε το λάδι στη χύτρα κι όταν κάψει καλά τοποθετούμε το κρέας. Όταν ροδίσει, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να ροδίσει. Συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Όταν ξανθίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί. Ρίχνουμε (κατά την κρίση σας) λίγο αλάτι ακόμη, το πιπέρι τη ζάχαρη οπωσδήποτε και το μπαχάρι. Στη συνέχεια την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1/2 ποτήρι του κρασιού νερό και σκεπάζουμε τη χύτρα μας και ακολουθούμε τις οδηγίες της. 
          Αν το βάλουμε σε απλή κατσαρόλα θα ρίξουμε 1 ποτήρι νερό θα χαμηλώσουμε στη μέση τη θερμοκρασία και θα σιγοβράσουμε το φαγητό μας μέχρι να δοκιμάσουμε με το πιρούνι και να κόβεται.





          Μέχρι να γίνει το φαγητό μας τηγανίζουμε σε μεγάλη θερμοκρασία τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε δίσκο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να πάρει το λάδι τους. Ροδίζουμε και τις πιπεριές. 
          Όταν βράσει το αρνάκι μας το βγάζουμε από τη σάλτσα του και το τοποθετούμε σ' ένα μπολ και τοποθετούμε τις μελιτζάνες μέσα στην κατσαρόλα. Καλό είναι να προσέξουμε να τις βάλουμε με σειρά μέσα και με τη φλούδα προς τα κάτω, ώστε να μη μας στραπατσαριστούν. Δεν ανακατεύουμε, αλλά αν χρειαστεί ανακινούμε την κατσαρόλα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και κρατούμε λίγο για τα πιάτα μας. 
          Με τι δική μου χύτρα χρειάζεται 10 λεπτά βράσιμο. Με απλή κατσαρόλα περίπου 25 με 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.  Παίζει ρόλο πόσο μαλακές ή σκληρές είναι οι μελιτζάνες και η ποικιλία τους. Εγώ βάζω τις φλάσκες, αλλά δεν παίρνω τις πολύ χοντρές. Πριν τις κατεβάσουμε τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα το κρέας, αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.  
          Αν μαγειρέψουμε τις μελιτζάνες με κλειστή χύτρα για 10 λεπτά, θα ξεσκεπάσουμε τη χύτρα με το γνωστό τρόπο, θα τοποθετήσουμε το κρέας μέσα και θα αφήσουμε για λίγο, μόλις 5 λεπτά με ανοιχτή χύτρα και σε μέτρια θερμοκρασία να πάρει τη νοστιμιά της μελιτζάνας. Αν έχει πολλά υγρά το φαγητό μας, αφήνουμε περισσότερο. Προσέχουμε να έχει μείνει με ελάχιστη σάλτσα.

          Όταν γίνει το φαγητό μας σερβίρουμε στα πιάτα. πρώτα βάζουμε το κρέας και μετά τις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.
          

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές