Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει τα γλυκάκια Καχκ, κάτι διαφορετικό για τις Άγιες Ημέρες!!!!







Η συνταγή είναι αφιερωμένη στη φίλη Γιούλη Τσάκαλου γιατί μας την έγραψε στο FC κι εγώ όταν τη διάβασα κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον γλυκό. Τα έφτιαξα παραμονή Χριστουγέννων και σας πληροφορώ πως είναι μια όαση ανάμεσα σε τόσα μελομακάρονα και κουραμπιέδες!!! Η ζύμη του είναι τραγανή, ευχάριστη στη γεύση  και οι χουρμάδες το κάνουν απολαυστικό. Η συνταγή δεν γράφει ζάχαρη στη ζύμη. Εγώ όμως έριξα λίγη ζάχαρη άχνη... Λίγη... μόλις ένα φλιτζάνι του καφέ!!! Καλά! Όλο το γλυκό είναι μια πραγματική απόλαυση!!! Εσείς αν δεν τα θέλετε πολύ γλυκά να μην ρίξετε ζάχαρη στη ζύμη παρά στο τέλος πασπαλίστετα ελαφρά. Η συνταγή γράφει 1 κιλό χουρμάδες. Εγώ έβαλα 700 γρ. και μου έμεινε πολτός. Υπολογίζω ότι χρειάζεται γύρω στα 600 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι.

Τα υλικά μας για τα Κακχ:


  1. 1 κιλό Αλεύρι μαλακό (Μήλοι Αγ.Γεωργίου Νο2) κοσκινισμένο
  2. 1/2 κιλό βούτυρο baladi/γάλακτος ή Lurpak (κρατάμε μια κουταλιά για τους χουρμάδες)
  3. 1/2 κιλό χουρμάδες μαύρους χωρίς κουκούτσι (αν δεν βρίσκουμε τότε καστανούς)
  4. 2 φακελάκια μαγιά διαλυμένη σε 1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα φρέσκο
  5. σουσάμι κατά βούληση, περίπου 1,5-2 φακελάκια
  6. 1/2 κιλό 'Αχνη ζάχαρη


Πως φτιάχνουμε τα γλυκάκια μας:


        Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τους χουρμάδες και τους αφήνουμε να μαλακώσουν.
        Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Παίρνουμε από αυτό 1-2 κούπες και το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το κρατάμε, ίσως να μην χρειαστεί να το πάρει όλο το κιλό. Εμένα μου έμεινε μία κούπα. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι πολύ ελαφρά το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Λιώνουμε το βούτυρο. Το λιώνουμε σε Μπεν-Μαρι αφού το κόψουμε με το μαχαίρι σε κομματάκια. Εγώ το κόβω λεπτές φέτες σε πιάτο και το ζεσταίνω λίγο λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων. 
        Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο στη λεκάνη με το αλεύρι. Προσθέτουμε και τη μαγιά με το γάλα. Αν θέλετε ρίξτε κι ένα φλιτζανάκι ζάχαρη άχνη. Παίρνουμε αλεύρι από τα πλάγια και το φέρνουμε προς τα μέσα συνέχεια μέχρι το υλικό μας να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αν χρειάζεται κι άλλο αλεύρι ρίχνουμε σιγά σιγά από αυτό που φυλάξαμε ανακατεύοντας τη ζύμη πάντοτε από την άκρη προς τα μέσα. Η ζύμη πρέπει να μείνει τόσο μαλακή ίσα που να μην κολλά στα χέρια.Τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τους χουρμάδες.
        Με ένα κουτάλι παίρνουμε τους χουρμάδες από το νερό (δεν τους στραγγίζουμε) τους τοποθετούμε στο Multi και τους χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αν χρειαστεί μπορεί να ρίξουμε μια κουταλιά από το νερό που έμεινε στο μπολ για να μην είναι πολύ σφιχτός ο πολτός. Εγώ δεν χρειάστηκε να ρίξω. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε την κουταλιά το βούτυρο που κρατήσαμε, τον πολτό από τους χουρμάδες, το σουσάμι και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά και το αποσύρουμε.


        
        Παίρνουμε μια ποσότητα από τη ζύμη, περίπου όσο ένα μεγάλο πορτοκάλι και την φέρνουμε γύρω με τις παλάμες μας μέχρι να γίνει μια λεία μάζα. Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο δίσκο ή σε οποιαδήποτε καθαρή επιφάνεια και με την παλάμη μας το πατάμε να ανοίξει και να γίνει ένα λεπτό φύλλο (όχι τσιγαρόχαρτο).



Με το καπάκι από ένα μικρό βάζο (εγώ έφτιαξα με την κουπ και μερικές καρδούλες) το πατάμε και βγαίνουν μικρά στρογγυλά φυλλαράκια. Μαζεύουμε τη ζύμη που έμεινε ενδιάμεσα και τη βάζουμε με την υπόλοιπη. Παίρνουμε προσεκτικά ένα φυλλαράκι στο χέρι μας και τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά του γλυκού από τον πολτό των χουρμάδων. Παίρνουμε ένα άλλο φυλλαράκι ζύμης και το σκεπάζουμε. Με τα δάχτυλά μας το κλείνουμε γύρω γύρω και μετά το φέρνουμε προς τα μέσα να πάρει ομοιόμορφο στρογγυλό σχήμα όπως του κουραμπιέ. Το ίδιο κάνουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Τοποθετούμε τα γλυκάκια σε ταψί με λαδόχαρτο κουζίνας και τα τρυπάμε με πιρούνι ή με οδοντογλυφίδα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-50 λεπτά αναλόγως το φούρνο. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν πολύ ελαφρά τα βγάζουμε.



Αφήνουμε να κρυώσουν κι αν θέλουμε τα ραντίζουμε με ροδόνερο και μετά τα πασπαλίζουμε με την άχνη. 




Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές