Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει: Γίγαντες Ογκραντεν






        Οι γίγαντες είναι τα καλύτερα φασόλια όλων των κατηγοριών. Ο καρπός είναι μεγάλος σε σχήμα κουκιών και θα πρέπει να είναι φρέσκοι, λευκοί και καθαροί. Σήμερα τους μαγείρεψα ογκραντεν με mix τυριών και ήταν το κάτι άλλο!!!!!
Λόγω νηστείας δεν έβαλα στο φαγητό λουκάνικο και μπέικον που αναφέρει η συνταγή, παρόλα αυτά έγινε πεντανόστιμο και με μοναδική γεύση!!!!

Τα υλικά μας για το μεγάλο πυρέξ:

  1. 500 γρ. γίγαντες
  2. 400 γρ. χοντροτριμμένα διάφορα τυριά (γκούντα, γραβιέρα, κασέρι, ρεγγάτο)
  3. 1 χούφτα κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο για το τελικό πασπάλισμα
  4. 1 κούπα λάδι
  5. 1 λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
  6. 5-6 φέτες μπέικον κομμένες
  7. 2 μεγάλα καρότα ροδέλες
  8. 2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης κομμένες σε φέτες
  9. 1 κούπα σέλερι χοντροκομμένο (χοντρά τρυφερά κοτσάνια σέλινου)
  10. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  11. 1 πράσο ψιλοκομμένο
  12. 2 κουταλιές σ. ντοματοπελτέ
  13. 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  14. 1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε ροδέλες
  15. Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
  16. Αλάτι και πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε τους γίγαντες!

        Βάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν για να βράσουν γρηγορότερα.
        Τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να αρχίσουν να χυλώνουν και τους σουρώνουμε.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ή σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κομμένο λουκάνικο και το βγάζουμε σε ένα πιάτο. Στη συνέχεια σοτάρουμε με τη σειρά το καρότο, τις πιπεριές, το σέλερι, το μπέικον, το πράσο, το κρεμμύδι, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε πάλι το λουκάνικο στο τηγάνι, τον πελτέ (όχι αραιωμένο) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και τέλος τους γίγαντες. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
        Απλώνουμε στο πυρέξ μια χούφτα τυριά τριμμένα (με το ψήσιμο θα δημιουργηθεί μια κρούστα για να βγουν εύκολα οι γίγαντες και να σερβιριστούν χωρίς να διαλυθούν). Δεν περιοριζόμαστε στα τυριά βάζουμε ότι έχουμε και ότι μας αρέσει! Ακόμη και θριμματισμένη φέτα. Εγώ αγοράζω φακελάκια 4 τυριών τριμμένα από το Lidl και τα έχω στο ψυγείο για τέτοιες περιπτώσεις. Επάνω απλώνουμε το υλικό με τους γίγαντες. Πασπαλίζω με τα μισά τυριά. Απλώνω τις ροδέλες ντομάτας. και πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη. Ρίχνω και τα υπόλοιπα τυριά και τελειώνουμε με το πασπάλισμα από το κεφαλοτύρι.
        Ψήνουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Όταν ροδίσει η επιφάνεια τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να κοπεί σε κομμάτια χωρίς να διαλυθεί.






3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Mastora! Sth nhsteia den trwme oute tyri ksereis...
Pantws euxaristoume gia th syntagh.

Η Μαμά είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,
Η νηστεία είναι προσωπική υπόθεση όπως ξέρεις. Παλαιότερα οι άνθρωποι νήστευαν πραγματικά από όλα!!! Και όταν λέμε από όλα καταλαβαίνεις τι εννοώ. Σήμερα δυστυχώς οι περισσότεροι δεν έχουμε αυτή την εσωτερική και σωματική δύναμη. Αρκετοί λοιπόν νηστεύουν όλες τις μέρες το κρέας, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά -εκτός Τετάρτης και Παρασκευής- με αυτή τη σκέψη έβαλα τη συνταγή και στα νηστίσιμα φαγητά.Ο καθένας βέβαια είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που πιστεύει!!!!!
Σε ευχαριστώ που σου άρεσε η συνταγή.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή συνταγή,όσο για το θέμα της νηστείας πραγματικά το θεμα έχει χαθεί όπως και η θρησκεία,η πατρίδα, η οικογένεια,πολλά πράματα πρέπει να επαναπροσδιορίσει ο κόσμος και να ξέρει τι θέλει πρωτίστως.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές