Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει: Το καλύτερο ριζότο μου!!!!!!


                                 


        Το ριζότο που συνηθίζω πολλά χρόνια να φτιάχνω για συνοδευτικό στα ψητά κρέατα της κατσαρόλας ή τα κοκκινιστά κρέατα, είναι απολαυστικό! Φυσικά μπορείτε να βάλετε τη φαντασία σας και να προσθέσετε άλλα υλικά, αλλά δοκιμάστε μια φορά αυτό και θα μείνετε κατενθουσιασμένοι.
               Το ριζότο σε αντίθεση με το πιλάφι μαγειρεύεται με ένα συγκεκριμένο είδος ρυζιού και με συγκεκριμένο τρόπο.
Το πιλάφι χρειάζεαι το σπυρωτό ρύζι. Επίσης το βράζουμε σε κατσαρόλα σε μεγάλη θερμοκρασία με νερό ή ζωμό κρέατος, λαχανικών ακόμη και ψαριού σε αναλογία 1 ρύζι προς 2 ζωμού και βράζουν όλα μαζί μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
                 Αντίθετα στο ριζότο χρειάζετε μια ειδική διαδικασία για να γίνει. Σημαντικό είναι να το φτιάξουμε σε βαθύ και βαρύ μεγάλο τηγάνι ή ρηχή απλωτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
         Έχουμε έτοιμο ζεστό το ζωμό από οποιοδήποτε κρέας, λαχανικών η ψαριών. Αν δεν έχουμε τότε βράζουμε νερό και ρίχνουμε ένα βιολογικό κύβο κρέατος, εγώ προτιμώ από κότα.
        Το ριζότο είναι Ιταλική συνταγή και χρησιμοποιούν Ιταλικές πικοιλίες ρυζιού. Οι συνηθέστερες είναι το Αρμπόριο, το Καρναρόλι, και το Βιαλόνε Νάνο, τα οποία καλλιεργούνται στις πεδιάδες της Βορειοδυτικής Ιταλίας.
        Στην καθημερινότητά μου μια χαρά χρησιμοποιώ για το ριζότο μου την Καρολίνα και το Νυχάκι. Τα Ιταλικά λόγω ότι είναι ακριβά, τα χρησιμοποιώ σε ειδικές περιπτώσεις.

Τα υλικά μας:

  1. 500 γρ. ρύζι Αρμπόριο ή Καρολίνα ή Νυχάκι
  2. 2 κουταλιες σ. βούτυρο αγελάδος και
  3. 2 κουταλιές λάδι καλό για την παρασκευή του ρυζιού
  4. 6 κούπες ζωμό για την παρασκευή του ρυζιού
  5. 2 κουταλιές σ. βούτυρο αγελάδος και
  6. 2 κουταλιές σ. λάδι για την παρασκευή των άλλων υλικών
  7. 3-4 φέτες μπέικον κομμένες καρεδάκια
  8. 1 κύβο κότας για την παρασκευή των λαχανικών
  9. 3/4 κούπας καλαμπόκι
  10. 3/4 κούπας αρακά
  11. 1 κουταλιά σ. ζάχαρη
  12. 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  13. 1 μικρό κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φετούλες
  14. 1/2 ματσάκι τρυφερό άνηθο (όχι τα κοτσάνια)
  15. 10 κεφαλάκια μανιτάρια σε φέτες
  16. 1/2 κόκκινη πιπεριά σε ψιλό καρεδάκι
  17. 1/2 κίτρινη πιπεριά σε λεπτές φέτες
  18. αλάτι και πιπέρι
Πρώτα ετοιμάζουμε τα λαχανικά που θα ρίξουμε στο ριζότο μας και μετά παρασκευάζουμε το ρύζι.

       Βράζουμε το καλαμπόκι και τον αρακά με λίγο αλάτι και 1 κουταλιά σ. ζάχαρη. Να μη μας παραβράσουν. Τα σουρώνουμε κι αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.


        Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε 2 κουταλιές  βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι. Όταν κάψει ρίχνουμε το μπέικον το ανακατεύουμε και όταν ροδίσει το βγάζουμε με το τρυπητό σε ένα πιάτο. 
Στο τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε να σοταρισθούν, στη συνέχεια τις πιπεριές και μετά τα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε να σοταρισθούν κι αυτά.
Προσθέτουμε ανάλογο πιπέρι και λίγο αλάτι (έχει και το βρασμένο ρύζι και ο κύβος). Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι 2 κουταλιές νερό, ψιλοκόβουμε τον κύβο κι ανακατεύουμε να διαλυθεί. Τέλος ρίχνουμε  το μπέικον, το καλαμπόκι, τον αρακά και τον άνηθο κι ανακατεύουμε.
 Αν θέλουμε κρατάμε λίγο καλαμπόκι, αρακά κι άνηθο για να τον βάλουμε στην τρύπα που δημιουργείται από τη φόρμα και γενικά να διακοσμίσουμε το ριζότο μας. 


Πως ετοιμάζουμε το ριζότο μας:

        Ζεσταίνουμε τις 6 κούπες ζωμό ή νερό που έχουμε διαλύσει τον κύβο κότας.
        Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε το βούτυρο και το λάδι (αν θέλουμε βάζουμε όλη την ποσότητα λίπους σε βούτυρο) να κάψει σε μεγάλη θερμοκρασία.

Προσοχή! να μη βγάζει αχνό, το βουτυρο καίγεται εύκολα και γρήγορα γίνεται καφετί και μετά μας είναι άχρηστο.  Ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε συνέχεια να "ποτιστεί" με το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε πάνω στο ρύζι το ζεστό ζωμό, μια κουτάλα κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί και συνεζίζουμε κουτάλα κουτάλα για περίπου 15'-20' ανακατεύοντας κάθε κουταλιά μια δυο φορές, όχι συνέχεια. Δοκιμάζουμε κι όταν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνουμε μέσα τα υλικά που έχουμε ήδη ετοιμάσει, 3 λεπτά πριν το τέλος κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα απαλά να ενωθούν και να πάρει το ρύζι τη γεύση τους και το άρωμά τους. Αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά και το σερβίρουμε ζεστό

         Αν θέλουμε να το βγάλουμε σε σχήμα φόρμας το βάζουμε σε μια φόρμα του κέικ και το πιέζουμε παντού με το κουτάλι. Το γυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και το διακοσμούμε με το καλαμπόκι, τον αρακά και τον άνηθο που είχαμε κρατήσει.
        






Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές