Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014


Στα μπιφτέκια και στο ρολό ο συνδυασμός κιμάς από μοσχάρι και χοιρινό δένει τέλεια και το φαγητό μοσχοβολά ιδιαίτερα. Αν μπορούμε να βάλουμε και λίγο κιμάς από αρνί, έ! τότε είναι η πανδαισία της γεύσης. Οι μυρωδιές των λαχανικών μέσα το απογειώνουν.

Τα υλικά μας για το ρολό:

  1. 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  2. 300 γρ. χοιρινός κιμάς
  3. 3-4 φέτες (όχι πολύ λεπτές) ζαμπόν ή γαλοπούλα καπνιστή
  4. 3-4 φέτες (όχι πολύ λεπτές) τυρί γκούντα
  5. 1 πράσινη πιπεριά μέτρια
  6. 1 κόκκινη πιπεριά μέτρια
  7. 2 μέτρια καρότα καθαρισμένα
  8. 2 σκελίδες σκόρδο
  9. 1 κρεμμύδι
  10. 1 κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός
  11. 1 κουταλάκι φιλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  12. 1 κουταλιά σ. θυμάρι
  13. 1 κουταλιά σ. ρίγανη
  14. 2 αυγά
  15. 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
  16. 2 κουταλιές ξίδι
  17. αλάτι 
  18. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  19. λίγο τριμμένο κόκκινο πιπέρι γλυκό ή mix 4 τριμμένων πιπεριών

Για τις πατάτες:
  1. 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  2. αλατοπίπερο
  3. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  4. 1 κουταλάκι ρίγανη
  5. 1 κλαράκι φρέσκο δενδρολίβανο
  6. 3/4 κούπας λάδι
  7. 1 λεμόνι το χυμό του
  8. 1 κούπα νερό

Πως φτιάχνουμε το ρολό:

Σε ένα μπολ βάζουμε τη φρυγανιά με λίγο νερό και ανακατεύουμε να γίνει αραιός χυλός.
Στο μπλέντερ βάζουμε χοντροκομμένα:  το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές,  και τα καρότα και τα χτυπάμε να τριφτούν (να μην γίνουν αλοιφή).
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε το χυλό της φρυγανιάς, το μείγμα από το μπλέντερ, το ξίδι, το μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το θυμάρι τη ρίγανη, τα αυγά, το αλάτι και τα πιπέρια. Ανακατώνουμε με το χέρι μας το μείγμα το οποίο βρέχουμε συνέχεια με καθαρό νερό (γίνεται μαλακός ο κιμάς). Όταν ομοιογενοποιηθεί καλά δοκιμάζουμε με τη γλώσσα μας όσες φορές χρειασθεί λίγο υλικό, για να ελέγξουμε το αλάτι και φυσικά μετά το πετάμε. Είναι σημαντικό να μην είναι ανάλατο, γιατί θα χάσει από τη νοστιμιά του.
Παίρνουμε το μισό υλικό και το απλώνουμε μακρόστενα σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί. Επάνω τοποθετούμε κατά μήκος το τυρί και το ζαμπόν.  Σε ένα μακρόστενο χαρτί ψησίματος, ή αλουμινόχαρτο, φτιάχνουμε το υπόλοιπο υλικό σε μακρόστενο σχήμα και το  αναποδογυρίζουμε προσεκτικά,  έτσι ώστε να σκεπάσει το κάτω μέρος του ρολού. Το πλάθουμε με τα χέρια μας σε στρογγυλό μακρόστενο σχήμα. Ρίχνουμε στο ταψί την κούπα με το νερό.
Σε μια λεκάνη κόβουμε τις πατάτες και ρίχνουμε όλα τα υλικά τους και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Τις γυρίζουμε απλωτά στο ταψί, γύρω από το ρολό.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 60'-80' περίπου, δοκιμάζοντας αν ψήθηκαν οι πατάτες.

                                              πιπεριές

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές