Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει:

          Τη συνταγή τη βρήκα σε ένα παλιό τετράδιο με συνταγές. Την είχα πάρει από κάποιο περιοδικό. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που παρασκευάζεται ο πουρές μελιτζάνας με δελέασε να γράψω τη συνταγή. Τα τυριά και η μπεσαμέλ υπόσχονται μια υπέροχη γεύση.

Τα υλικά μας:

  1. 1200 γρ. μοσχάρι μαλακό (κυλότο, χτένι σπάλας, ελιά  http://syntagesmamas.blogspot.gr/2013/02/blog-post_19.html).
  2. 2 κουταλιές της σ. βούτυρο
  3. 2 κουταλιές της σ. λάδι
  4. 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
  5. 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  6. 1 κούπα λευκό κρασί
  7. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  8. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ της μελιτζάνας:

  1. 4 μεγάλες μελιτζάνες
  2. 2 κουταλιές της σ. βούτυρο
  3. 2 κουταλιές της σ. αλεύρι
  4. 2 κούπες φρέσκο γάλα
  5. 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  6. 80 γρ. φέτα τριμμένη
  7. αλάτι και πιπέρι
  8. 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Πως φτιάχνουμε το φαγητό μας:

        Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνουμε. Στη χύτρα ταχύτητας ή  σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρέας (να μην μας κοκκινήσει). Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, την φρέσκια ντομάτα και 1 ποτήρι νερό για τη χύτρα ταχύτητος και βράζουμε το φαγητό σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας. Στην δική μου που είναι 30 χρόνων χρειάζεται 1 ώρα  βράσιμο και κατόπιν την ξεσκεπάζω, δυναμώνω τη θερμοκρασία και βράζω λίγο ακόμη μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Στην απλή κατσαρόλα θα ρίξουμε 3 ποτήρια νερό και θα σιγοβράσουμε το φαγητό μας  για 2 ώρες περίπου, να πιει τα υγρά και να μείνει με πηχτή σάλτσα.
        Όσο μαγειρεύεται το κρέας ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας.
Τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο φούρνο στους180 βαθμούς μέχρι να μαυρίσουν. Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε στο σουρωτήρι μέχρι να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια της ξεφλουδίζουμε.
Χτυπάμε τις μελιτζάνες στο multi να γίνουν πουρές. Ρίχνουμε τον πουρέ στο σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά του.
Τοποθετούμε μικρή κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατώνουμε συνέχεια. Κατόπιν ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε γρήγορα στην αρχή να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα και στη συνέχεια ανακατεύουμε κανονικά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας και τα τυριά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο.
        Σερβίρουμε το κοκκινιστό κρέας με τον πουρέ μελιτζάνας.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές