Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η μαμά Χρύσα προτείνει:







Η κόρη μου έχει αναρτήσει <<Τα τέλεια Σουτζουκάκια Σμυρνέικα>> και όντως είναι καταπληκτικά. Τώρα θα σας γράψω μια δική μου συνταγή από αυτές που αυτοσχεδιάζω. Έφαγε η κόρη μου τώρα που είχε έλθει για λίγες μέρες στην Ελλάδα και έγλυψε και τα δάχτυλά της. Με παρακάλεσε να γράψω τη συνταγή για να απολαύσουν και οι φίλοι μου τα μοσχομυριστά και πεντανόστιμα σουτζουκάκια μου.

Τα υλικά για τον κιμά:

  1. 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  2. 200 γρ. κιμά χοιρινό
  3. 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  4. 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  5. 1 κουταλιά σ. κύμινο
  6. 1 αυγό
  7. 1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  8. 1 κουταλάκι κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι
  9. 2 κουταλιές σ. ξίδι
  10. αλάτι
  11. 3 κουταλιές λάδι
  12. Λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
  1. 4 ώριμες ντομάτες ή 200 γρ. χυμό ντομάτας
  2. 2 κουταλάκια πάστα ντομάτας
  3. 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
  4. 1/2 κούπα λάδι
  5. 1 ποτηράκι κρασιού ροζέ ή κόκκινο κρασί
  6. 1 κουταλιά σ. κύμινο
  7. 2 κουταλιές σ. ζάχαρη
  8. 2 ξυλάκια κανέλα ή ένα κουταλάκι τριμμένη
  9. 4 καρφάκια γαρύφαλλο
  10. 1 κύβο από μοσχάρι ή κότα
  11. αλατοπίπερο

Για τον πουρέ

http://www.syntagesmamas.gr/2009/01/blog-post_31.html

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη φρυγανιά και ρίχνουμε νερό τόσο ώστε να γίνει ένας χυλός (όχι πολύ σφικτός).
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τους κιμάδες και όλα τα υλικά, μαζί και τον χυλό της φρυγανιάς και ζυμώνουμε με το χέρι μας τον κιμά. Βρέχουμε κάθε τόσο το χέρι μας και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεστάνει ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να σοταρισθεί ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί κι όταν σε 1'-2' εξατμιστεί ρίχνουμε όλα τα υλικά και 2 ποτήρια νερό. Βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για 15' περίπου.
Πλάθουμε όλα τα σουτζουκάκια λεπτά και μακρόστενα βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε περίπου 3/4 κούπας λάδι και όταν κάψει τοποθετούμε τα σουτζουκάκια. Όταν ροδίσουν τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά και τα βγάζουμε σε μια πιατέλα. Αν το λάδι έχει μαυρίσει καλό είναι να το χύσουμε, να καθαρίσουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας και να βάλουμε φρέσκο για να μην πάρουν αποκαϊδια τα δεύτερα σουτζουκάκια. Ωστόσο θα έχει βράσει η σάλτσα και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με σειρά για να μη μας διαλυθούν. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία αρκετά και σιγοβράζουμε για 15' περίπου μέχρι να μείνουν με αρκετή σάλτσα. Αν χρειασθεί το φαγητό μας νερό προσθέτουμε ζεστό και κουνάμε την κατσαρόλα να ενσωματωθεί χωρίς να ανακατώσουμε με κουτάλι και χαλάσουμε τα σουτζουκάκια.
Τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή με ρύζι ή με πουρέ πατάτας.



Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές